Katarakta bağlı göz tansiyonuna dikkat

SAĞLIK-YAŞAM 01.02.2018 - 12:06, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1922+ kez okundu.
 

Katarakta bağlı göz tansiyonuna dikkat

  Milyonlarca insanı etkileyen ve halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığı tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına neden olabiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Asım Kayıklık, katarakt ve glokom ilişkisine dikkat çekerek, “İlerleyen katarakt , göz içi sıvı kanal sistemini daraltır ve buna bağlı olarak göz tansiyonu yükselir” dedi.   KATARAKT AMELİYATINI GECİKTİRMEYİN Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Asım Kayıklık, katarakt ve göz tansiyonuna, geçtiğimiz hafta gözlerinde kızarıklık ve ağrı yaşayan hastası 73 yaşındaki Rıfkı B.yi örnek göstererek, ”Rıfkı bey,  4 gün boyunca ağrılarının kendi kendine geçmesini beklemiş.  Şiddetli ağrı ve kızarıklık geçmiyor ve göz tansiyonu çok yükselmesi ile göz bebeği büyüyüp görmesini azaltması sonucu ilçe devlet hastanesine başvurmuş. Gittiği hekim arkadaşımız tam teşekküllü bir hastaneye gitmesi gerektiğini söylemiş” dedi. Kayıklık, hastanın kendilerine başvurduğunda, göz tansiyonunun 60/70 olduğunu belirterek, “Hastamıza hastanemizde yapılan nörolojik muayenenin ardından iki gün ilaç tedavisi uyguladık. Göz tansiyonu normal seviyeye geldikten sonra hastamızı operasyona aldık” dedi. Hastasının çok ileri düzeyde kataraktı olduğunu ifade eden Kayıklık ,”Hastamızın katarakt ameliyatını gerçekleştirdik ve göz bebeğini düzelttik. Hastamız Rıfkı beyin göz tansiyonu şuan normal 12 seviyelerinde ve eski sağlığına kavuştu” dedi. Kayıklık, kataraktı olan hastaların göz tansiyonunu dikkate alarak operasyon için fazla beklememesi gerektiğini, geç kalınması durumunda  hastaların kalıcı görme kaybı yaşayabileceğini vurguladı.   DÜZENLİ MUAYENENİN ÖNEMİ Göz tansiyonunun erken evrelerde belirti vermediğini kaydeden  Op. Dr. Asım Kayıklık, “Çok sinsi bir hastalıktır ve hastaların genellikle tesadüfen muayene sırasında göz tansiyonunun ölçülmesi sonucu hasta olduklarını öğrenir. Burada düzenli göz muayenesinin değeri ortaya çıkıyor” dedi.  Kayıklık, göz tansiyonunun ilerleyen yaşa, genetik yatkınlığa, sigara kullanımına, şeker hastalığına, şiddetli kansızlığa, yüksek miyopi ve hipermetropiye sahip kişilerde daha çok görüldüğünü belirterek,  “Erken teşhis çok önemli. Düzenli olarak muayene olan hastalar, göz tansiyonuna bağlı kalıcı görme kaybı riskini minimuma indirir” diye konuştu.

 

Milyonlarca insanı etkileyen ve halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığı tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına neden olabiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Asım Kayıklık, katarakt ve glokom ilişkisine dikkat çekerek, “İlerleyen katarakt , göz içi sıvı kanal sistemini daraltır ve buna bağlı olarak göz tansiyonu yükselir” dedi.

 

KATARAKT AMELİYATINI GECİKTİRMEYİN

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Asım Kayıklık, katarakt ve göz tansiyonuna, geçtiğimiz hafta gözlerinde kızarıklık ve ağrı yaşayan hastası 73 yaşındaki Rıfkı B.yi örnek göstererek, ”Rıfkı bey,  4 gün boyunca ağrılarının kendi kendine geçmesini beklemiş.  Şiddetli ağrı ve kızarıklık geçmiyor ve göz tansiyonu çok yükselmesi ile göz bebeği büyüyüp görmesini azaltması sonucu ilçe devlet hastanesine başvurmuş. Gittiği hekim arkadaşımız tam teşekküllü bir hastaneye gitmesi gerektiğini söylemiş” dedi. Kayıklık, hastanın kendilerine başvurduğunda, göz tansiyonunun 60/70 olduğunu belirterek, “Hastamıza hastanemizde yapılan nörolojik muayenenin ardından iki gün ilaç tedavisi uyguladık. Göz tansiyonu normal seviyeye geldikten sonra hastamızı operasyona aldık” dedi. Hastasının çok ileri düzeyde kataraktı olduğunu ifade eden Kayıklık ,”Hastamızın katarakt ameliyatını gerçekleştirdik ve göz bebeğini düzelttik. Hastamız Rıfkı beyin göz tansiyonu şuan normal 12 seviyelerinde ve eski sağlığına kavuştu” dedi. Kayıklık, kataraktı olan hastaların göz tansiyonunu dikkate alarak operasyon için fazla beklememesi gerektiğini, geç kalınması durumunda  hastaların kalıcı görme kaybı yaşayabileceğini vurguladı.

 

DÜZENLİ MUAYENENİN ÖNEMİ

Göz tansiyonunun erken evrelerde belirti vermediğini kaydeden  Op. Dr. Asım Kayıklık, “Çok sinsi bir hastalıktır ve hastaların genellikle tesadüfen muayene sırasında göz tansiyonunun ölçülmesi sonucu hasta olduklarını öğrenir. Burada düzenli göz muayenesinin değeri ortaya çıkıyor” dedi.  Kayıklık, göz tansiyonunun ilerleyen yaşa, genetik yatkınlığa, sigara kullanımına, şeker hastalığına, şiddetli kansızlığa, yüksek miyopi ve hipermetropiye sahip kişilerde daha çok görüldüğünü belirterek,  “Erken teşhis çok önemli. Düzenli olarak muayene olan hastalar, göz tansiyonuna bağlı kalıcı görme kaybı riskini minimuma indirir” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.