KENTLER PEYZAJLA NEFES ALABİLİR

18.11.2017 - 08:11, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1608+ kez okundu.
 

KENTLER PEYZAJLA NEFES ALABİLİR

Berivan Gökoğlu Yıldızsoy:    “Yeni ruhsatlarda peyzaj zorunluluğu önemli adım”   ŞANLIURFA/ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, yeni alınacak yapı ruhsatları için peyzaj zorunluluğu getirmesinin yaşanabilir mekanlar için önemli bir adım olduğu, söz konusu yönetmeliğin belediyeler tarafından titizlikle uygulanmasının yaşanabilir mekanlar oluşmasına katkı sunacağı bildirildi.   Çarpık kentleşme ve aşırı betonlaşma sonucu yeşil alanların azalmasının kent hayatını yaşanmaz hale getirdiğini belirten Berivan Peyzaj Kurucusu Berivan Gökoğlu Yıldızsoy, bu soruna çözüm arayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği” ile yapı yönetimi için peyzaj projesi zorunluluğu getirmesinin isabetli bir çalışma olduğunu söyledi. KENTLER PEYZAJLA NEFES ALABİLİR   Peyzaj alanında Şanlıurfa’nın öncü firmaları arasında yer alan Berivan Peyzaj Kurucusu Berivan Gökoğlu Yıldızsoy, 3 Temmuz 2017'de yayımlanan ve 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne göre, yapı ruhsat onayından sonra peyzaj projelerinin bir ay içerisinde idareye sunulması ve idarenin onaylamasının zorunlu olduğunu hatırlattı. Site ve apartman bahçelerinin daha yaşanabilir olması için peyzaj projelerine ihtiyaç duyulduğunu belirten Yıldızsoy; “İnsanlar yeşil alan, oyun, park, futbol ve basketbol sahalarının olduğu yaşam alanları inşa ederlerse, belediyelerin de peyzaj yükünü hafifleterek mali giderlerin azaltılmasını sağlayacakladır. Kaliteli bir peyzaj çalışmasıyla yaşan alanlarının bahçeleri nitelikli yeşil alanlar sınıfına girecektir’’ dedi.  Berivan Gökoğlu Yıldızsoy, ormanların, yeşil alanların, bitki örtülerinin yok olup betonlaşmasıyla yaşanılmaz hale gelen şehirlerin, ancak peyzajla nefes alabileceğini kaydetti.  Yıldızsoy, yönetmelikten önce de bazı belediyelerin duyarlı bir davranışla yapı ruhsatlarında peyzaj zorunluluğunu kendi iç kararlarıyla getirebildiklerini belirterek, “Tabi bunun bakanlık yönetmeliğindeki ile  zorunlu kılınması daha anlamlı oldu” dedi.   MUTLU NESİLLER Berivan Gökoğlu Yıldızsoy, kişi başına düşen yeşil alan miktarı ile insanların yaşadıkları kentlerden memnuniyetinin  paralel orantıda seyrettiğini belirterek, “Şanlıurfa gibi nüfusu hızla artan kentlerimizde peyzaj çalışmalarına ne kadar önem verilirse o derecede mutlu nesiller yetişecektir. Bir kentte yaşayanlar için içme suyu, kanalizasyon gibi rutin belediye hizmetleri ne kadar önemliyse peyzaj çalışmaları da o kadar önemlidir” dedi.  

Berivan Gökoğlu Yıldızsoy: 

 

“Yeni ruhsatlarda peyzaj zorunluluğu önemli adım”

 

ŞANLIURFA/ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, yeni alınacak yapı ruhsatları için peyzaj zorunluluğu getirmesinin yaşanabilir mekanlar için önemli bir adım olduğu, söz konusu yönetmeliğin belediyeler tarafından titizlikle uygulanmasının yaşanabilir mekanlar oluşmasına katkı sunacağı bildirildi.

 

Çarpık kentleşme ve aşırı betonlaşma sonucu yeşil alanların azalmasının kent hayatını yaşanmaz hale getirdiğini belirten Berivan Peyzaj Kurucusu Berivan Gökoğlu Yıldızsoy, bu soruna çözüm arayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği” ile yapı yönetimi için peyzaj projesi zorunluluğu getirmesinin isabetli bir çalışma olduğunu söyledi.

KENTLER PEYZAJLA NEFES ALABİLİR

 

Peyzaj alanında Şanlıurfa’nın öncü firmaları arasında yer alan Berivan Peyzaj Kurucusu Berivan Gökoğlu Yıldızsoy, 3 Temmuz 2017'de yayımlanan ve 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne göre, yapı ruhsat onayından sonra peyzaj projelerinin bir ay içerisinde idareye sunulması ve idarenin onaylamasının zorunlu olduğunu hatırlattı.

Site ve apartman bahçelerinin daha yaşanabilir olması için peyzaj projelerine ihtiyaç duyulduğunu belirten Yıldızsoy; “İnsanlar yeşil alan, oyun, park, futbol ve basketbol sahalarının olduğu yaşam alanları inşa ederlerse, belediyelerin de peyzaj yükünü hafifleterek mali giderlerin azaltılmasını sağlayacakladır. Kaliteli bir peyzaj çalışmasıyla yaşan alanlarının bahçeleri nitelikli yeşil alanlar sınıfına girecektir’’ dedi. 

Berivan Gökoğlu Yıldızsoy, ormanların, yeşil alanların, bitki örtülerinin yok olup betonlaşmasıyla yaşanılmaz hale gelen şehirlerin, ancak peyzajla nefes alabileceğini kaydetti. 

Yıldızsoy, yönetmelikten önce de bazı belediyelerin duyarlı bir davranışla yapı ruhsatlarında peyzaj zorunluluğunu kendi iç kararlarıyla getirebildiklerini belirterek, “Tabi bunun bakanlık yönetmeliğindeki ile  zorunlu kılınması daha anlamlı oldu” dedi.

 

MUTLU NESİLLER

Berivan Gökoğlu Yıldızsoy, kişi başına düşen yeşil alan miktarı ile insanların yaşadıkları kentlerden memnuniyetinin  paralel orantıda seyrettiğini belirterek, “Şanlıurfa gibi nüfusu hızla artan kentlerimizde peyzaj çalışmalarına ne kadar önem verilirse o derecede mutlu nesiller yetişecektir. Bir kentte yaşayanlar için içme suyu, kanalizasyon gibi rutin belediye hizmetleri ne kadar önemliyse peyzaj çalışmaları da o kadar önemlidir” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.