“Kooperatifçilik sahipsiz”

SİYASET 22.11.2017 - 11:49, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1979+ kez okundu.
 

“Kooperatifçilik sahipsiz”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya:
  ADANA – Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, “Kooperatifçiliğin geliştirilmesi anayasal bir zorunluluktur çünkü kooperatifçilik özü itibarıyla millîdir ve yerlidir.” dedi. GELİŞİM GÖSTEREMEDİ Karakaya, bazı yasa değişikliklerine ilişkin MHP Grubu adına verilen önerge üzerine TBMM’nde yaptığı konuşmada, ekonominin tüm alanlarında; üretimden tüketime, gelir dağılımından sermayenin tabana yayılmasına, millet sektörünün hayata geçirilmesine kadar birçok işlevi olan kooperatiflerin, yeterli gelişimi gösteremediğini söyledi. 171. MADDEYİ HATIRLATTI Anayasa'nın "Devlet, millî ekonominin yararlarını dikkate alarak, öncelikle üretimin artırılmasını ve tüketicinin korunmasını amaçlayan kooperatifçiliğin gelişmesini sağlayacak tedbirleri alır." şeklindeki 171. maddeye atıf yapan Karakaya, “ Yani kooperatifçiliğin geliştirilmesi anayasal bir zorunluluktur çünkü kooperatifçilik özü itibarıyla millîdir ve yerlidir.” ifadesini kullandı. “EYLEM PLANI” KÂĞIT ÜZERİNDE KALMIŞ 2012 yılının Ekim ayında Resmî Gazete'de “Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı 2012-2016” belgesi yayınlandığını, burada 7 başlık altında 36 faaliyet sayılarak teorik hazırlık yapıldığını hatırlatan Karakaya, “Teori güzel. Tebrik ediyorum. Ama üzülerek ifade ediyorum ki; birçok konu ve alanda olduğu gibi bu da kâğıt üzerinde kalmış.” şeklinde konuştu. KOOPERATİFÇİLİĞİN SAHİBİ YOK MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, “Bu strateji planında yer alan otuz altı faaliyet alanı işleme konulsa, bunlarla ilgili bir şey yapılmış olsa tüm sorunlar çözülecek ve bu kooperatifçilik sektöründen, ‘üçüncü sektör’ olarak ifade ettiğimiz bu sektörden ciddi bir katkı sağlayacağız ama maalesef, hiçbir şey yapılmamış. Kooperatifçiliğin Türkiye'de, maalesef, sahibi yok. Üç bakanlıktan bahsediliyor, bu üç bakanlık Türkiye'de belli kooperatiflerin denetimini yapıyor sadece, kooperatifçilik sahipsiz.” dedi.  
MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya:

 

ADANA – Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, “Kooperatifçiliğin geliştirilmesi anayasal bir zorunluluktur çünkü kooperatifçilik özü itibarıyla millîdir ve yerlidir.” dedi.

GELİŞİM GÖSTEREMEDİ

Karakaya, bazı yasa değişikliklerine ilişkin MHP Grubu adına verilen önerge üzerine TBMM’nde yaptığı konuşmada, ekonominin tüm alanlarında; üretimden tüketime, gelir dağılımından sermayenin tabana yayılmasına, millet sektörünün hayata geçirilmesine kadar birçok işlevi olan kooperatiflerin, yeterli gelişimi gösteremediğini söyledi.

171. MADDEYİ HATIRLATTI

Anayasa'nın "Devlet, millî ekonominin yararlarını dikkate alarak, öncelikle üretimin artırılmasını ve tüketicinin korunmasını amaçlayan kooperatifçiliğin gelişmesini sağlayacak tedbirleri alır." şeklindeki 171. maddeye atıf yapan Karakaya, “ Yani kooperatifçiliğin geliştirilmesi anayasal bir zorunluluktur çünkü kooperatifçilik özü itibarıyla millîdir ve yerlidir.” ifadesini kullandı.

“EYLEM PLANI” KÂĞIT ÜZERİNDE KALMIŞ

2012 yılının Ekim ayında Resmî Gazete'de “Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı 2012-2016” belgesi yayınlandığını, burada 7 başlık altında 36 faaliyet sayılarak teorik hazırlık yapıldığını hatırlatan Karakaya, “Teori güzel. Tebrik ediyorum. Ama üzülerek ifade ediyorum ki; birçok konu ve alanda olduğu gibi bu da kâğıt üzerinde kalmış.” şeklinde konuştu.

KOOPERATİFÇİLİĞİN SAHİBİ YOK

MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, “Bu strateji planında yer alan otuz altı faaliyet alanı işleme konulsa, bunlarla ilgili bir şey yapılmış olsa tüm sorunlar çözülecek ve bu kooperatifçilik sektöründen, ‘üçüncü sektör’ olarak ifade ettiğimiz bu sektörden ciddi bir katkı sağlayacağız ama maalesef, hiçbir şey yapılmamış. Kooperatifçiliğin Türkiye'de, maalesef, sahibi yok. Üç bakanlıktan bahsediliyor, bu üç bakanlık Türkiye'de belli kooperatiflerin denetimini yapıyor sadece, kooperatifçilik sahipsiz.” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.