KÜÇÜK:“ÜLKEMİZDE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KALMADI”

GÜNDEM 03.05.2017 - 13:42, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1584+ kez okundu.
 

KÜÇÜK:“ÜLKEMİZDE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KALMADI”

    Adana Baro Başkanı  Av. Veli Küçük, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yazılı açıklamada bulundu.   Av. Küçük, siyasi iktidarın demokrasinin standartlarını yükseltmek, düşüncenin ifade edilmesi, örgütlenme , basın özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırması gerekirken, temel hak ve özgürlüklerin kullanımını daraltan, demokratik parlamenter rejimden totaliter rejimlere özgü, Türk usulü partili Cumhurbaşkanı sistemiyle birlikte baskıcı ve sansürcü bir anlayışın tüm uygulamalarının görüldüğünü ifade etti. Av. Küçük, “Ülkemizde basın (medya)- siyasi iktidar ilişkileri ne yazık ki , yandaş olup olmamaya, siyasi iktidarı yüceltip yüceltmemeye, gazetecilik dışında faaliyet yürüten medya patronlarının kredi alıp alamamalarına indirgenmiştir” dedi. “BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE 180 ÜLKE ARASINDA 155. SIRADAYIZ.”   Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütünün 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinin açıkladığını; bu endekse göre Türkiye’nin 4 sıra gerileyerek 180 ülke arasında 155. sırada yer aldığını vurguladı.   Av. Küçük, endeksin analiziyle ilgili yaptığı değerlendirmede ortaya çıkan bu tablonun “tek adam” anlayışının yükseldiği ve medyaya saldırıların sıradanlaştığı bir dünyanın yansıması olduğunu söyledi.   Ülkemizde 159 gazeteci ve medya çalışanın cezaevinde olduğunu, bu gazetecilerin birçoğunun iddianamesinin bile hazırlanmadığını “Özellikle demokrasilerde özgürlüklerin baskı altına alındığı bir hakikat ötesi ve propaganda çağına geldik” dendiğini belirten Av. Küçük, “ Yurttaşın haber alma hakkı, bilgilendirilme hakkı, demokrasinin işletilmesinde dördüncü kuvvet olması gereken basının (medya) görevini ne kadar yerine getirebildiği de ayrı bir tartışma konusudur.   Siyasi iktidarın uygulamalarıyla görevini yerine getiremez hale gelen, düşünce ve duruşları nedeniyle kapı önüne konan, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı yargılanan, tutuklanan, mahkum olan , can güvenliğinden ekonomik güvenceye, sendikaya kadar yüzlerce sorunu olan basın emekçilerinin ülkemizde kalmayan demokrasi, örgütlenme ve ifade özgürlüğünün de olmadığı koşullarda kutlamanın da nutuk atmanın da önemi kalmamıştır."   Av. Küçük, sözlerini şöyle tamamladı: “Kamuoyuna haber ve bilgi akışını zamanında ve tarafsız bir biçimde yansıtmak, toplumsal sorunlara ayna tutmak, kısık seslerin sesini kitlelere duyurmak için gece gündüz demeden, zaman zaman çok zor şartlar altında çalışan gazetecilerimiz dünyanın en önemli mesleklerinden birini icra etmektedirler. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günlerini kutluyorum”  

 

 

Adana Baro Başkanı  Av. Veli Küçük, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yazılı açıklamada bulundu.

 

Av. Küçük, siyasi iktidarın demokrasinin standartlarını yükseltmek, düşüncenin ifade edilmesi, örgütlenme , basın özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırması gerekirken, temel hak ve özgürlüklerin kullanımını daraltan, demokratik parlamenter rejimden totaliter rejimlere özgü, Türk usulü partili Cumhurbaşkanı sistemiyle birlikte baskıcı ve sansürcü bir anlayışın tüm uygulamalarının görüldüğünü ifade etti.

Av. Küçük, “Ülkemizde basın (medya)- siyasi iktidar ilişkileri ne yazık ki , yandaş olup olmamaya, siyasi iktidarı yüceltip yüceltmemeye, gazetecilik dışında faaliyet yürüten medya patronlarının kredi alıp alamamalarına indirgenmiştir” dedi.

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE 180 ÜLKE ARASINDA 155. SIRADAYIZ.”

 

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütünün 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinin açıkladığını; bu endekse göre Türkiye’nin 4 sıra gerileyerek 180 ülke arasında 155. sırada yer aldığını vurguladı.

 

Av. Küçük, endeksin analiziyle ilgili yaptığı değerlendirmede ortaya çıkan bu tablonun “tek adam” anlayışının yükseldiği ve medyaya saldırıların sıradanlaştığı bir dünyanın yansıması olduğunu söyledi.

 

Ülkemizde 159 gazeteci ve medya çalışanın cezaevinde olduğunu, bu gazetecilerin birçoğunun iddianamesinin bile hazırlanmadığını “Özellikle demokrasilerde özgürlüklerin baskı altına alındığı bir hakikat ötesi ve propaganda çağına geldik” dendiğini belirten Av. Küçük, “ Yurttaşın haber alma hakkı, bilgilendirilme hakkı, demokrasinin işletilmesinde dördüncü kuvvet olması gereken basının (medya) görevini ne kadar yerine getirebildiği de ayrı bir tartışma konusudur.

 

Siyasi iktidarın uygulamalarıyla görevini yerine getiremez hale gelen, düşünce ve duruşları nedeniyle kapı önüne konan, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı yargılanan, tutuklanan, mahkum olan , can güvenliğinden ekonomik güvenceye, sendikaya kadar yüzlerce sorunu olan basın emekçilerinin ülkemizde kalmayan demokrasi, örgütlenme ve ifade özgürlüğünün de olmadığı koşullarda kutlamanın da nutuk atmanın da önemi kalmamıştır."

 

Av. Küçük, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kamuoyuna haber ve bilgi akışını zamanında ve tarafsız bir biçimde yansıtmak, toplumsal sorunlara ayna tutmak, kısık seslerin sesini kitlelere duyurmak için gece gündüz demeden, zaman zaman çok zor şartlar altında çalışan gazetecilerimiz dünyanın en önemli mesleklerinden birini icra etmektedirler. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günlerini kutluyorum”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.