Mali Müşavir Tolonay mükellefleri uyardı

GÜNDEM 15.12.2019 - 16:44, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1372+ kez okundu.
 

Mali Müşavir Tolonay mükellefleri uyardı

  Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 19 Ekim 2019 tarihinde tüm e-Dönüşüm uygulamalarının kullanımına ilişkin 509 nolu tebliğine atıfta bulunan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Leyla Tolonay, 1 Ocak 2020’den itibaren günlük belirli limitlerin üzerinde kağıt fatura kesilemeyeceğini hatırlattı. Mükelleflerin bu konuya duyarlı olmaları çağrısında bulunan Mali Müşavir Tolonay, “Fatura üst limitleri vatandaşa kesilen faturalar için 30.000 TL, mükellefe kesilen (vergi levhası olanlar için) faturalar için 5.000 TL olarak uygulanacak. Bu limitler günlük olarak uygulanacak ve parçalı fatura kesilemeyecek” dedi. KAĞIT FATURA KULLANAMAYACAKLAR Yılbaşından itibaren Maliye Bakanlığı’nın elektronik fatura uygulamalarında bir takım değişiklikler yaptığını belirten Mali Müşavir Tolonay, “Konu hakkında kısaca bilgi paylaşımı yapmak istedim. E- fatura ancak E-fatura kullanan firmalar arasında uygulanıyor, e- faturaya geçmeyen firmalara ise kağıt fatura düzenliyordu. Maliyenin 19.10.2019 de yayınladığı tebliğe istinaden; 01 Ocak 2020 den itibaren e-fatura kullanan firmalar artık kağıt fatura kullanmayacak, bunun yerine  e-arşiv fatura denilen elektronik ortamda düzenlenen faturayı kullanacaklar. Düzenlenen fatura müşterinin bildirdiği mail  adresine  gidecek, müşteri mailine gelen faturayı alıp kullanabilecek. Kesinlikle müşteriye kağıt olarak fatura düzenlenmeyecek. Müşterilerimizi bu konuda önceden bilgilendirmede fayda olacağını düşünüyorum.  Bu bağlamda müşterilerden doğru ve aktif olarak kullandıkları mail adreslerinin temin edilmesi gerekmektedir” diye uyarılarına devam etti. MÜŞTERİ MAİL ADRESLERİNİ TEMİN EDİN Yeni düzenleme hakkında genel bilgiler de veren Mali Müşavir Leyla Tolonay, “Aşağıdaki bilgilerin bizimle ilgisi yok ancak  genel bilgilendirme  anlamında  sizlerle paylaşmak istedim;  • 2018 ve 2019 yıllarında  Brüt satış hasılatı 5 Milyon TL’yi aşan firmalar 01.07.2020’den itibaren, sonraki yıllarda bu tutarı geçen firmalar ise takip eden yılın başından itibaren E-Faturaya geçecek. • E-Faturaya tabî olmayan bir firma, 01 Ocak 2020’den itibaren 5 Bin TL ve üzerinde keseceği bir  faturayı   kağıt olarak düzenleyemeyecek, bunun yerine maliyenin internet sitesinden e-arşiv fatura olarak düzenleyecek. Düzenlenen fatura müşterinin bildirdiği mail adresine  gidecek, müşteri mailine gelen faturayı alıp kullanabilecek. Kesinlikle müşteriye kağıt olarak fatura düzenlenmeyecek. Müşterilerimizi bu konuda önceden bilgilendirmede fayda olacağını  düşünüyorum. Bu bağlamda müşterilerden doğru ve aktif olarak kullandıkları mail adreslerinin temin edilmesi gerekmektedir. İlgili Bakanlık kesilen faturanın internet üzerindeki IP adresinin nereye kime ait olduğunu kayıt ettiğinden dolayı işyeri sahiplerinin gerekli bilgisayar ve internet bağlantılarını yapması gerekmektedir.”

 

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 19 Ekim 2019 tarihinde tüm e-Dönüşüm uygulamalarının kullanımına ilişkin 509 nolu tebliğine atıfta bulunan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Leyla Tolonay, 1 Ocak 2020’den itibaren günlük belirli limitlerin üzerinde kağıt fatura kesilemeyeceğini hatırlattı.

Mükelleflerin bu konuya duyarlı olmaları çağrısında bulunan Mali Müşavir Tolonay, “Fatura üst limitleri vatandaşa kesilen faturalar için 30.000 TL, mükellefe kesilen (vergi levhası olanlar için) faturalar için 5.000 TL olarak uygulanacak. Bu limitler günlük olarak uygulanacak ve parçalı fatura kesilemeyecek” dedi.

KAĞIT FATURA KULLANAMAYACAKLAR

Yılbaşından itibaren Maliye Bakanlığı’nın elektronik fatura uygulamalarında bir takım değişiklikler yaptığını belirten Mali Müşavir Tolonay, “Konu hakkında kısaca bilgi paylaşımı yapmak istedim. E- fatura ancak E-fatura kullanan firmalar arasında uygulanıyor, e- faturaya geçmeyen firmalara ise kağıt fatura düzenliyordu. Maliyenin 19.10.2019 de yayınladığı tebliğe istinaden; 01 Ocak 2020 den itibaren e-fatura kullanan firmalar artık kağıt fatura kullanmayacak, bunun yerine  e-arşiv fatura denilen elektronik ortamda düzenlenen faturayı kullanacaklar. Düzenlenen fatura müşterinin bildirdiği mail  adresine  gidecek, müşteri mailine gelen faturayı alıp kullanabilecek. Kesinlikle müşteriye kağıt olarak fatura düzenlenmeyecek. Müşterilerimizi bu konuda önceden bilgilendirmede fayda olacağını düşünüyorum.  Bu bağlamda müşterilerden doğru ve aktif olarak kullandıkları mail adreslerinin temin edilmesi gerekmektedir” diye uyarılarına devam etti.

MÜŞTERİ MAİL ADRESLERİNİ TEMİN EDİN

Yeni düzenleme hakkında genel bilgiler de veren Mali Müşavir Leyla Tolonay, “Aşağıdaki bilgilerin bizimle ilgisi yok ancak  genel bilgilendirme  anlamında  sizlerle paylaşmak istedim; 

• 2018 ve 2019 yıllarında  Brüt satış hasılatı 5 Milyon TL’yi aşan firmalar 01.07.2020’den itibaren, sonraki yıllarda bu tutarı geçen firmalar ise takip eden yılın başından itibaren E-Faturaya geçecek.

• E-Faturaya tabî olmayan bir firma, 01 Ocak 2020’den itibaren 5 Bin TL ve üzerinde keseceği bir  faturayı   kağıt olarak düzenleyemeyecek, bunun yerine maliyenin internet sitesinden e-arşiv fatura olarak düzenleyecek. Düzenlenen fatura müşterinin bildirdiği mail adresine  gidecek, müşteri mailine gelen faturayı alıp kullanabilecek. Kesinlikle müşteriye kağıt olarak fatura düzenlenmeyecek. Müşterilerimizi bu konuda önceden bilgilendirmede fayda olacağını  düşünüyorum. Bu bağlamda müşterilerden doğru ve aktif olarak kullandıkları mail adreslerinin temin edilmesi gerekmektedir.

İlgili Bakanlık kesilen faturanın internet üzerindeki IP adresinin nereye kime ait olduğunu kayıt ettiğinden dolayı işyeri sahiplerinin gerekli bilgisayar ve internet bağlantılarını yapması gerekmektedir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.