Merkez Bankasından Dolara Bir Hamle Daha

GÜNDEM 09.05.2018 - 08:22, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2249+ kez okundu.
 

Merkez Bankasından Dolara Bir Hamle Daha

ABD-İran arasındaki nükleer gerilimin ardından 4,37 lira ile tarihi zirveyi gören dolara Merkez Bankasından hamle geldi. Merkez, TL döviz depo ihale tutarını 1,25 milyar dolardan 1,5 milyar dolara çıkardı.
İKİ GÜN ÖNCE DE HAMLE YAPMIŞTI Merkez Bankası, iki gün önce de ROM (Rezerv opsiyonu mekanizması) döviz imkanı üst sınırını düşürmüş ve yüzde 55'ten yüzde 45'e çekmişti. Böylece 2.2 milyar doların bankaların kullanımına geçeceğini duyurmuştu. Merkez'in bu klararının ardından kurlar hafifçe gevşese de arkasından yurtdışındaki dolar yükselişine bağlı olarak yeniden yönünü yukarı çevirmişti. MERKEZ'iN HAMLESİ DOLAR KURUNU GEVŞETTİ Dolar, kararın ardından hafif bir gevşeme ile 4.34 liraya geriledi. DOLAR NEDEN ZİRVEYİ GÖRDÜ? Dolardaki yükselişte Trump'ın İran kararının yanı sıra ABD'deki faiz oranlarındaki artışın doları destekleyeceği beklentileri ile dolar endeksindeki hareketlilik de etkili oluyor. Dolardaki değer kazancı ile birlikte gelişmekte olan ülke piyasalarından fon çıkışları yaşanmasıyla tüm gelişmekte olan ülkeler satış baskısı altında kalırken; TL ve ruble dolar karşısında en çok değer kaybı yaşayan iki para birimi konumunda.
ABD-İran arasındaki nükleer gerilimin ardından 4,37 lira ile tarihi zirveyi gören dolara Merkez Bankasından hamle geldi. Merkez, TL döviz depo ihale tutarını 1,25 milyar dolardan 1,5 milyar dolara çıkardı.

İKİ GÜN ÖNCE DE HAMLE YAPMIŞTI

Merkez Bankası, iki gün önce de ROM (Rezerv opsiyonu mekanizması) döviz imkanı üst sınırını düşürmüş ve yüzde 55'ten yüzde 45'e çekmişti. Böylece 2.2 milyar doların bankaların kullanımına geçeceğini duyurmuştu.

Merkez'in bu klararının ardından kurlar hafifçe gevşese de arkasından yurtdışındaki dolar yükselişine bağlı olarak yeniden yönünü yukarı çevirmişti.

MERKEZ'iN HAMLESİ DOLAR KURUNU GEVŞETTİ

Dolar, kararın ardından hafif bir gevşeme ile 4.34 liraya geriledi.

DOLAR NEDEN ZİRVEYİ GÖRDÜ?

Dolardaki yükselişte Trump'ın İran kararının yanı sıra ABD'deki faiz oranlarındaki artışın doları destekleyeceği beklentileri ile dolar endeksindeki hareketlilik de etkili oluyor.

Dolardaki değer kazancı ile birlikte gelişmekte olan ülke piyasalarından fon çıkışları yaşanmasıyla tüm gelişmekte olan ülkeler satış baskısı altında kalırken; TL ve ruble dolar karşısında en çok değer kaybı yaşayan iki para birimi konumunda.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.