MESANE KANSERİNİN 6 ÖNEMLİ SİNYALİ

SAĞLIK-YAŞAM 25.07.2018 - 11:21, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2356+ kez okundu.
 

MESANE KANSERİNİN 6 ÖNEMLİ SİNYALİ

  Kalıtsal değil. Nedeni hala tam olarak bilinmiyor. Ama bilinen pek çok özelliği var; yaygın görülüyor, üstelik görülme oranı yaşla birlikte artıyor. Giderek kadınlarda daha sık rastlanır oldu. Kalıtsal geçiş oranı çok düşük olsa da, çevresel etkenler ve özellikle sigara, riski yüzde 50’ye yükseltiyor. Hatta sigara riski 4 kata çıkarıyor. İşte bilinen ya da bilinmeyen özellikleriyle sinsi sinci ilerleyen mesane kanserine karşı erken teşhisin çok önemli bir avantaj olduğunu söyleyen Acıbadem Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Soyupak, belirtileri hakkında bilgi veriyor.     Dünyada ve ülkemizde oldukça yaygın görülmesine karşın nedeni hala kesin olarak bilinmeyen mesane kanseri, yaşla birlikte artış gösteren kanser türlerinden biri.  Daha çok erkeklerde ortaya çıkıyor ancak kadınlarda da görülme sıklığı giderek artıyor … Kalıtımsal geçişi çok düşük olan mesane kanserinin oluşmasında çevresel etkenler ve özellikle de sigara çok ciddi bir neden. Hatta öyle ki, sigara riski 4 katına çıkarıyor. Acıbadem Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Soyupak, mesane kanserinde de erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayarak  erken evrede yakalanılan mesane kanserinde oldukça başarılı sonuçlara ulaşabildiklerini belirtiyor. Zamanında tanı koymaya yardımcı olacak uyarı işaretleri ise şöyle sıralanıyor...     İdrarda kan görülmesi Mesane kanserinin ilk ve en önemli göstergesi idrarda kan görülmesi olmasına karşın bu belirti farklı hastalıkların da belirtisi. Travmalar, enfeksiyonlar ya da böbrek hastalıklarında da idrarda kan görülebiliyor. Ama bu kanamanın ayırt edici bir özelliği var. Mesane kanserinde kanama, genelde ağrısız ve pıhtılı oluyor. Farklı sorunları olmayan, sigara kullanan ve özellikle de orta ve ileri yaş grubunda yer alan kişilerde bu belirti erken evre mesane kanserini düşündürüyor.   İdrar yaparken ağrı hissi Mesane kanseri için tipik belirtilerden biri de idrar yapma sırasında ağrı hissinin olmasıdır. İdrar yaparken sürekli ağrı/rahatsızlık hissi oluşuyorsa ve kişinin başka bir enfeksiyon sorunu yoksa mesane kanseri olma ihtimalini göz ardı etmemeli ve hemen bir hekime başvurmalı.  

 

Kalıtsal değil. Nedeni hala tam olarak bilinmiyor. Ama bilinen pek çok özelliği var; yaygın görülüyor, üstelik görülme oranı yaşla birlikte artıyor. Giderek kadınlarda daha sık rastlanır oldu. Kalıtsal geçiş oranı çok düşük olsa da, çevresel etkenler ve özellikle sigara, riski yüzde 50’ye yükseltiyor. Hatta sigara riski 4 kata çıkarıyor. İşte bilinen ya da bilinmeyen özellikleriyle sinsi sinci ilerleyen mesane kanserine karşı erken teşhisin çok önemli bir avantaj olduğunu söyleyen Acıbadem Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Soyupak, belirtileri hakkında bilgi veriyor.

 

 

Dünyada ve ülkemizde oldukça yaygın görülmesine karşın nedeni hala kesin olarak bilinmeyen mesane kanseri, yaşla birlikte artış gösteren kanser türlerinden biri.  Daha çok erkeklerde ortaya çıkıyor ancak kadınlarda da görülme sıklığı giderek artıyor … Kalıtımsal geçişi çok düşük olan mesane kanserinin oluşmasında çevresel etkenler ve özellikle de sigara çok ciddi bir neden. Hatta öyle ki, sigara riski 4 katına çıkarıyor. Acıbadem Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Soyupak, mesane kanserinde de erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayarak  erken evrede yakalanılan mesane kanserinde oldukça başarılı sonuçlara ulaşabildiklerini belirtiyor. Zamanında tanı koymaya yardımcı olacak uyarı işaretleri ise şöyle sıralanıyor...

 

 

  • İdrarda kan görülmesi

Mesane kanserinin ilk ve en önemli göstergesi idrarda kan görülmesi olmasına karşın bu belirti farklı hastalıkların da belirtisi. Travmalar, enfeksiyonlar ya da böbrek hastalıklarında da idrarda kan görülebiliyor. Ama bu kanamanın ayırt edici bir özelliği var. Mesane kanserinde kanama, genelde ağrısız ve pıhtılı oluyor. Farklı sorunları olmayan, sigara kullanan ve özellikle de orta ve ileri yaş grubunda yer alan kişilerde bu belirti erken evre mesane kanserini düşündürüyor.

 

  • İdrar yaparken ağrı hissi

Mesane kanseri için tipik belirtilerden biri de idrar yapma sırasında ağrı hissinin olmasıdır. İdrar yaparken sürekli ağrı/rahatsızlık hissi oluşuyorsa ve kişinin başka bir enfeksiyon sorunu yoksa mesane kanseri olma ihtimalini göz ardı etmemeli ve hemen bir hekime başvurmalı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.