MİSİS GÜNYÜZÜNE ÇIKIYOR

DÜNYA 03.10.2018 - 14:52, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1931+ kez okundu.
 

MİSİS GÜNYÜZÜNE ÇIKIYOR

Roma, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğundan günümüze kadar yaşamın kesintisiz sürdüğü Misis'te arkeolojik kazılar devam ediyor. Yılda 2 dönem ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde devam eden kazılarda geçmişe ışık tutacak önemli eserler ve yapılar gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor.   Bölgede bulunan tüm tarihi yapıların özgün yapısına kavuşturulacağını belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ''Misiste arkeolojik kazılar 2012 yılından bu yana Yüreğir Belediyesi koordinatörlüğünde Adana Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Roma İtalyan Uluslararası Araştırma Merkezi ve Pisa Üniversitesi işbirliğinde devam ediyor. Bunun yanı sıra Roma dönemine ait 2 adet su değirmeni, kervansaray restorasyonu çalışmaları da  devam ediyor. Kazılarda elde edilen bulgulara göre Misis 7 bin yıllık geçmişi olan bir yer. Arkeolojik kazılar devam ettikçe tarihe ışık tutacak çok önemli eserlerin ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. Devam eden kazıların yanı sıra kervansaray restorasyonu  çalışmalarının tamamlanmasıyla bölge önemli bir turizm merkezine kavuşmuş olacak. İşlevsel değerini geçen zaman içerisinde yitiren ve bu nedenle yok olmaya yüz tutan su değirmenlerini, otantik yapısıyla toplum hayatına tekrar kazandıracağız.'' dedi.   Kazıların  uzman ekiplerin kontrolünde sürdüğünü belirten Başkan Çelikcan '' İtalya Roma Ulusal Araştırma Konseyi Prof. Dr. Anna Lucia D’Agata,  Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri'nin yanı sıra restaretör, arkeolog, sanat tarihçisi,filolog, heykeltıraş, ressam, topograf, fotoğraf sanatçısı ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla devam ediyor. Kazılardan çıkarılan bütün parçalar çok yönlü olarak araştırılıp yetkililere teslim ediliyor.   ÖDÜLLÜ PROJE    Ölümsüzlük Şehri Misis Projesinin ödüllü bir proje olduğunu belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ''Tarihi Kentler Birliği Özendirme Yarışmalarında ''Proje Yarışmasında'' 2014 yılında birincilik,''Uygulama Kategorisinde'' ise 2016 yılında ''Süreklilik Ödülü'', 2017 ve 2018 yılında ise ''Başarı Ödülüne'' layık görüldük.2018 Yılı  ''Başarı Ödülünü'' ise 14-17 Kasım 2018 Tarihinde alacağız.'' şeklinde konuştu.        

Roma, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğundan günümüze kadar yaşamın kesintisiz sürdüğü Misis'te arkeolojik kazılar devam ediyor. Yılda 2 dönem ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde devam eden kazılarda geçmişe ışık tutacak önemli eserler ve yapılar gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor.

 

Bölgede bulunan tüm tarihi yapıların özgün yapısına kavuşturulacağını belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ''Misiste arkeolojik kazılar 2012 yılından bu yana Yüreğir Belediyesi koordinatörlüğünde Adana Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Roma İtalyan Uluslararası Araştırma Merkezi ve Pisa Üniversitesi işbirliğinde devam ediyor. Bunun yanı sıra Roma dönemine ait 2 adet su değirmeni, kervansaray restorasyonu çalışmaları da  devam ediyor. Kazılarda elde edilen bulgulara göre Misis 7 bin yıllık geçmişi olan bir yer. Arkeolojik kazılar devam ettikçe tarihe ışık tutacak çok önemli eserlerin ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.

Devam eden kazıların yanı sıra kervansaray restorasyonu  çalışmalarının tamamlanmasıyla bölge önemli bir turizm merkezine kavuşmuş olacak. İşlevsel değerini geçen zaman içerisinde yitiren ve bu nedenle yok olmaya yüz tutan su değirmenlerini, otantik yapısıyla toplum hayatına tekrar kazandıracağız.'' dedi.

 

Kazıların  uzman ekiplerin kontrolünde sürdüğünü belirten Başkan Çelikcan '' İtalya Roma Ulusal Araştırma Konseyi Prof. Dr. Anna Lucia D’Agata,  Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri'nin yanı sıra restaretör, arkeolog, sanat tarihçisi,filolog, heykeltıraş, ressam, topograf, fotoğraf sanatçısı ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla devam ediyor. Kazılardan çıkarılan bütün parçalar çok yönlü olarak araştırılıp yetkililere teslim ediliyor.

 

ÖDÜLLÜ PROJE 

 

Ölümsüzlük Şehri Misis Projesinin ödüllü bir proje olduğunu belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ''Tarihi Kentler Birliği Özendirme Yarışmalarında ''Proje Yarışmasında'' 2014 yılında birincilik,''Uygulama Kategorisinde'' ise 2016 yılında ''Süreklilik Ödülü'', 2017 ve 2018 yılında ise ''Başarı Ödülüne'' layık görüldük.2018 Yılı  ''Başarı Ödülünü'' ise 14-17 Kasım 2018 Tarihinde alacağız.'' şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.