MİSİS’İ GEZEN HAYRAN OLUYOR!

GÜNDEM 02.05.2017 - 12:49, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2456+ kez okundu.
 

MİSİS’İ GEZEN HAYRAN OLUYOR!

Adana’nın gizemli antik kenti, keşfedilmeden önceden ayranı ile ünlüydü. Bugün ise 7 bin yıllık tarihi geçmişindeki izlerle kendine hayran bırakıyor.
    ADANA-  Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden öğretim üyeleri, Adana’nın Yüreğir ilçesinde sürdürülen "Ölümsüzlük Şehri Misis" projesi kapsamında yapılan çalışmaları inceledi. Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi (ICOMOS) üyeleri,  insanlığın ortak mirası kültürel ve doğal varlıkların dünyaya tanıtılmasını sağladığı için Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ve ekibine teşekkür etti. Misis'te devam eden Roma dönemine ait 2 adet su değirmeni, kervansaray ve cami restorasyonu çalışmalarını inceleyen üyeler, Başkan Çelikcan’dan da bilgi aldı. Başkan Çelikcan, bölgedeki tüm tarihi yapıların özgün haline kavuşturulduğunu söyledi. Çelikcan, arkeolojik kazıların 2012’den bu yana Yüreğir Belediyesi koordinatörlüğünde, Adana Arkeoloji Müzesi başkanlığı ile Roma İtalyan Uluslararası Araştırma Merkezi ve Pisa Üniversitesi işbirliğince devam ettiğini anlattı. Çelikcan, “Kazılarda elde edilen bulgulara göre, Misis 7 bin yıllık geçmişi olan bir yer. Arkeolojik kazılar devam ettikçe tarihe ışık tutacak çok önemli eserlerin ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. Yüreğir'i sadece Türkiye'ye değil, tarihi ve doğal güzellikleriyle dünyaya tanıtacak bir projeyi yürütüyoruz. Bu projelerimizle turizm açısından Adana'ya önemli katkılar sağlayacağını tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu. İstanbul Teknik Üniversitesi eski öğretim üyelerinden Mimar ve Restorasyon Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbaş, Misis'i dünya kültürel mirasına kazandırmanın önemli olduğunu belirterek, "Misis Roma, Selçuklu ve Osmanli İmparatorluğundan günümüze kadar yaşamın kesintisiz sürdüğü bir alan. Çalışmalar tamamlandığında ortaya güzel şeyler çıkacak" dedi. BELEDİYELER TARİHE İYİ BAKIYOR ICOMOS Başkanı, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İclal Dinçer, bu yıl temalarının "Kültürel miras ve sürdürülebilir turizm" olduğunu hatırlattı. Kültür varlıklarının belediyeler eliyle korunmaya alınmasının çok önemli olduğunu kaydeden Dinçer, “Eskiden belediyeler sit alanı bölgelerini sit alanı olmaktan çıkarmak için uğraşırlardı. Ancak şimdi çok ciddi bakıyorlar. Teknik eleman istihdam edip çalışma yürütüyorlar. Bunlardan biri de Misis Projesi. Kültür  varlıklarımız tarihi derinliği muhafaza edilerek keşfedilmeli. Her şey pırıl pırıl değil, doğal ortamları korunmalı" diye konuştu. Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Pamir belediyelerin bu tür projelere öncülük etmesinin anlamlı olduğunu söyledi. Pamir, “Kazılardan çıkacak eserler şehrin ve ülkemizin tanıtımı için çok önemli olacaktır" dedi. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hülya Yüceer ise Misis'in çok katmanlı şehir olduğunu hatırlatarak, restorasyon ve kazı çalışmalarının ehil ellerde yapılıyor olmasının önemine işaret etti. Çalışmaların tamamlanmasıyla Misis’in önemli bir merkez olacağının altını çizdi.  (EGEMEN)
Adana’nın gizemli antik kenti, keşfedilmeden önceden ayranı ile ünlüydü. Bugün ise 7 bin yıllık tarihi geçmişindeki izlerle kendine hayran bırakıyor.

 

 

ADANA-  Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden öğretim üyeleri, Adana’nın Yüreğir ilçesinde sürdürülen "Ölümsüzlük Şehri Misis" projesi kapsamında yapılan çalışmaları inceledi.

Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi (ICOMOS) üyeleri,  insanlığın ortak mirası kültürel ve doğal varlıkların dünyaya tanıtılmasını sağladığı için Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ve ekibine teşekkür etti. Misis'te devam eden Roma dönemine ait 2 adet su değirmeni, kervansaray ve cami restorasyonu çalışmalarını inceleyen üyeler, Başkan Çelikcan’dan da bilgi aldı. Başkan Çelikcan, bölgedeki tüm tarihi yapıların özgün haline kavuşturulduğunu söyledi. Çelikcan, arkeolojik kazıların 2012’den bu yana Yüreğir Belediyesi koordinatörlüğünde, Adana Arkeoloji Müzesi başkanlığı ile Roma İtalyan Uluslararası Araştırma Merkezi ve Pisa Üniversitesi işbirliğince devam ettiğini anlattı. Çelikcan, “Kazılarda elde edilen bulgulara göre, Misis 7 bin yıllık geçmişi olan bir yer. Arkeolojik kazılar devam ettikçe tarihe ışık tutacak çok önemli eserlerin ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. Yüreğir'i sadece Türkiye'ye değil, tarihi ve doğal güzellikleriyle dünyaya tanıtacak bir projeyi yürütüyoruz. Bu projelerimizle turizm açısından Adana'ya önemli katkılar sağlayacağını tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.

İstanbul Teknik Üniversitesi eski öğretim üyelerinden Mimar ve Restorasyon Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbaş, Misis'i dünya kültürel mirasına kazandırmanın önemli olduğunu belirterek, "Misis Roma, Selçuklu ve Osmanli İmparatorluğundan günümüze kadar yaşamın kesintisiz sürdüğü bir alan. Çalışmalar tamamlandığında ortaya güzel şeyler çıkacak" dedi.

BELEDİYELER TARİHE İYİ BAKIYOR

ICOMOS Başkanı, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İclal Dinçer, bu yıl temalarının "Kültürel miras ve sürdürülebilir turizm" olduğunu hatırlattı. Kültür varlıklarının belediyeler eliyle korunmaya alınmasının çok önemli olduğunu kaydeden Dinçer, “Eskiden belediyeler sit alanı bölgelerini sit alanı olmaktan çıkarmak için uğraşırlardı. Ancak şimdi çok ciddi bakıyorlar. Teknik eleman istihdam edip çalışma yürütüyorlar. Bunlardan biri de Misis Projesi. Kültür  varlıklarımız tarihi derinliği muhafaza edilerek keşfedilmeli. Her şey pırıl pırıl değil, doğal ortamları korunmalı" diye konuştu.

Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Pamir belediyelerin bu tür projelere öncülük etmesinin anlamlı olduğunu söyledi. Pamir, “Kazılardan çıkacak eserler şehrin ve ülkemizin tanıtımı için çok önemli olacaktır" dedi. Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hülya Yüceer ise Misis'in çok katmanlı şehir olduğunu hatırlatarak, restorasyon ve kazı çalışmalarının ehil ellerde yapılıyor olmasının önemine işaret etti. Çalışmaların tamamlanmasıyla Misis’in önemli bir merkez olacağının altını çizdi.  (EGEMEN)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.