ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ KADROSU, SINAVSIZ MEMURLUĞUN YOLU YAPILMIŞ!

SİYASET 23.12.2020 - 13:21, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1714+ kez okundu.
 

ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ KADROSU, SINAVSIZ MEMURLUĞUN YOLU YAPILMIŞ!

  Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Sayıştay Başkanlığının, belediyelere ilişkin 2019 yılı denetim raporunda yer alan bulguları Meclis gündemine taşıdı. “Özel kalem müdürlüğüne yapılan atamalarda; kadronun memuriyete sınavsız atama yolu olarak kullanılır hale geldiğini, bu suretle kanun önünde eşitlik, kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durumun oluşmasına sebebiyet verildiği” Sayıştay Başkanlığının, belediyelere ilişkin 2019 yılı denetim raporunda da açıkça ifade edildiğini söyledi. “İstanbul “Esenler Belediyesi” 2019 Sayıştay Denetim raporunda; özel kalem müdürlüğü kadrosuna “19” farklı kişinin atandığı ve “Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde” 2019 Sayıştay Denetim raporunda; 1 yılda tam “13” kez özel kalem müdürü değiştiği belirterek, kanuna aykırı işlem yapıldığını dayanak yapılan kanun maddesine göre “657 sayılı Kanunu’nun 59’uncu maddesi kapsamında tanınan atama yetkisinin, sınırsız bir yetki olmadığı, bu yetkinin memuriyete sınavsız girişin bir yöntemi gibi kullanımına hukuken imkân bulunmadığı bu sebeple, özel kalem müdürlüğü kadrolarına atanacakların seçiminde, belediye başkanlarının bir seçim dönemi boyunca çalışabilecekleri ehliyet ve liyakat sahibi kişileri seçmelerinin esas olduğunun altı önemle çizilmiştir.” dedi. Koncuk, “Ancak bu kadronun belediyelerde; memuriyete sınavsız atama yolu olarak kullanılır hale geldiğini, bu suretle kanun önünde eşitlik, kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durumun oluşturduğunu ve son 5 yılda “kanun önünde eşitlik, kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durumunda” kaç kişinin memuriyete geçirildiğini, verdiği soru önergesiyle Bakanlığa sorduğunu belirtti.  Adana Milletvekili İsmail Koncuk, “Sürekli olarak suistimal edilen istisnai kadro uygulamasının istismara açık olduğu, liyakate değil yandaşın vicdana uygun olmayan bir yöntemle korunduğu için bunu önleyecek bir düzenleme yapılması elzemdir. Ülkemizde milyonlarca memleket evladı KPSS’ye girerek memur olmak için emek verip alınteri dökerken, torpilli kişilerin istisnai kadro uygulaması yoluyla, hak etmediği memuriyet kadrolarına geçirilmesi kabul edilemez.” diyerek konunun takipçisi olacağını ifade etti.

 

Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Sayıştay Başkanlığının, belediyelere ilişkin 2019 yılı denetim raporunda yer alan bulguları Meclis gündemine taşıdı. “Özel kalem müdürlüğüne yapılan atamalarda; kadronun memuriyete sınavsız atama yolu olarak kullanılır hale geldiğini, bu suretle kanun önünde eşitlik, kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durumun oluşmasına sebebiyet verildiği” Sayıştay Başkanlığının, belediyelere ilişkin 2019 yılı denetim raporunda da açıkça ifade edildiğini söyledi.

“İstanbul “Esenler Belediyesi” 2019 Sayıştay Denetim raporunda; özel kalem müdürlüğü kadrosuna “19” farklı kişinin atandığı ve “Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde” 2019 Sayıştay Denetim raporunda; 1 yılda tam “13” kez özel kalem müdürü değiştiği belirterek, kanuna aykırı işlem yapıldığını dayanak yapılan kanun maddesine göre “657 sayılı Kanunu’nun 59’uncu maddesi kapsamında tanınan atama yetkisinin, sınırsız bir yetki olmadığı, bu yetkinin memuriyete sınavsız girişin bir yöntemi gibi kullanımına hukuken imkân bulunmadığı bu sebeple, özel kalem müdürlüğü kadrolarına atanacakların seçiminde, belediye başkanlarının bir seçim dönemi boyunca çalışabilecekleri ehliyet ve liyakat sahibi kişileri seçmelerinin esas olduğunun altı önemle çizilmiştir.” dedi.

Koncuk, “Ancak bu kadronun belediyelerde; memuriyete sınavsız atama yolu olarak kullanılır hale geldiğini, bu suretle kanun önünde eşitlik, kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durumun oluşturduğunu ve son 5 yılda “kanun önünde eşitlik, kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durumunda” kaç kişinin memuriyete geçirildiğini, verdiği soru önergesiyle Bakanlığa sorduğunu belirtti.

 Adana Milletvekili İsmail Koncuk, “Sürekli olarak suistimal edilen istisnai kadro uygulamasının istismara açık olduğu, liyakate değil yandaşın vicdana uygun olmayan bir yöntemle korunduğu için bunu önleyecek bir düzenleme yapılması elzemdir. Ülkemizde milyonlarca memleket evladı KPSS’ye girerek memur olmak için emek verip alınteri dökerken, torpilli kişilerin istisnai kadro uygulaması yoluyla, hak etmediği memuriyet kadrolarına geçirilmesi kabul edilemez.” diyerek konunun takipçisi olacağını ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.