"Patates üreticilerine darbe vuruluyor"

EKONOMİ 17.04.2019 - 15:21, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2449+ kez okundu.
 

"Patates üreticilerine darbe vuruluyor"

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, turfanda patates hasadının başladığı günlerde sıfır gümrük vergisiyle patates ithalatı süresinin 31 Mayıs'a kadar uzatılmasını eleştirdi
  ADANA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 200 bin tona kadar patates ithalatının 20 Nisan 2019 tarihine kadar gümrük vergisinden muaf olarak ithal edilmesi kararının turfanda patates hasadının başladığı bu günlerde 31 Mayıs'a dek uzatılmasını sert tepki gösterdi.    "HASAT BAŞLADI, DARBEYİ VURDULAR"   Cumhurbaşkanlığı'nca 11 Mart'ta alınan ve 20 Nisan 2019 tarihine kadar geçerli kararla sıfır gümrük vergisiyle 200 bin tona kadar patates ithalatına izin veren düzenlemenin süresi 'Patates İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar' ile 31 Mayıs'a dek uzatıldı. Adana başta olmak üzere Çukurova Bölgesi'nde turfanda patates hasadının başladığını, yakın bir zamanda da ülke genelinde patates hasadının gerçekleşeceğini vurgulayan Barut, "Hasat başlarken sıfır gümrük vergili patates ithal edilemez. Bu kararla patates üreticilerine darbe vuruluyor" dedi.    "ÜRETİCİLERİ VE ÜRETİMİ BİTİRMEK İSTİYORLAR"   Türkiye'de daha önce buğday, arpa, mısır, pirinç, kuru baklagil, soğan ve domateste gümrük vergilerinin sıfırlandığını hatırlatan Ayhan Barut, şunları kaydetti: "Yaşanan ekonomik krizle birlikte üretenlerin mağduriyeti her geçen daha da artıyor. Zirai ilaçlar, tohum, gübre, mazot, elektrik ve sulama giderleri adete el yakıyor. Artan maliyetlerin altında çiftçilere 'sakın üretmeyin' deniliyor. Üretenlerin neredeyse cezalandırıldığı garip bir süreç yaşıyoruz. Ocakları sönen çiftçinin sorunlarına çözüm üretmesi gerekenler bırakın çözüm için adım atmayı tam tersine üretimi baltalayacak, üretenleri cezalandıran kararlara imza atıyorlar. 11 Mart 2019 tarihinde 200 tona kadar patates ithalatında 20 Nisan 2019'a dek gümrük vergisinin sıfırlandığını duyurmuşlardı. Şimdi yeni bir kararla bu süreyi 31 Mayıs'a uzattılar. Neden buna gereksinim duyuluyor? Adana başta olmak üzere Çukurova Bölgesi'nde turfanda patates hasadı başladı. Yakın bir zamanda ülke genelinde hasat başlayacak. Bu kararı anlamak ve kabul etmek mümkün mü? Çiftçimiz yüksek üretim maliyetleri altında ezilirken siyasi iktidar gümrük vergilerini sıfırlayarak, ithalat sürelerini uzatarak ülke tarımını ve üreticileri bitirmek istiyor. Gümrük vergilerini değil zirai ilaç ve mazottaki vergileri sıfırlayın. Net ithalatçı haline getirilen ülkemizde tarımda ithalatın sorunlara çözüm getirmeyeceği ne zaman anlaşılacak? Tüketicilerinizin elbette ucuza tüketme hakkı vardır ancak ithalat yapılınca fiyatlar ucuzlamıyor. Tam aksine bu politika yerli üretime darbe vuruyor. Üreticilerimiz de üretimden uzaklaşıyor. Böylece arz talep dengesi de bozuluyor ve dolayısıyla fiyatlar yükselişe geçiyor. Bunun yanında üreticilerimiz desteklense, patates üretimi sübvanse edilse, fiyatlar düşürülse ucuza malederiz ve ucuza tüketiriz. Yabancı ülkelerin çiftçilerine değil kendi üreticilerimize destek vermeliyiz. Gerçek çözüm, üretimin ve üretenin desteklenmesinden geçiyor."
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, turfanda patates hasadının başladığı günlerde sıfır gümrük vergisiyle patates ithalatı süresinin 31 Mayıs'a kadar uzatılmasını eleştirdi

 

ADANA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 200 bin tona kadar patates ithalatının 20 Nisan 2019 tarihine kadar gümrük vergisinden muaf olarak ithal edilmesi kararının turfanda patates hasadının başladığı bu günlerde 31 Mayıs'a dek uzatılmasını sert tepki gösterdi. 

 

"HASAT BAŞLADI, DARBEYİ VURDULAR"

 

Cumhurbaşkanlığı'nca 11 Mart'ta alınan ve 20 Nisan 2019 tarihine kadar geçerli kararla sıfır gümrük vergisiyle 200 bin tona kadar patates ithalatına izin veren düzenlemenin süresi 'Patates İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar' ile 31 Mayıs'a dek uzatıldı. Adana başta olmak üzere Çukurova Bölgesi'nde turfanda patates hasadının başladığını, yakın bir zamanda da ülke genelinde patates hasadının gerçekleşeceğini vurgulayan Barut, "Hasat başlarken sıfır gümrük vergili patates ithal edilemez. Bu kararla patates üreticilerine darbe vuruluyor" dedi. 

 

"ÜRETİCİLERİ VE ÜRETİMİ BİTİRMEK İSTİYORLAR"

 

Türkiye'de daha önce buğday, arpa, mısır, pirinç, kuru baklagil, soğan ve domateste gümrük vergilerinin sıfırlandığını hatırlatan Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Yaşanan ekonomik krizle birlikte üretenlerin mağduriyeti her geçen daha da artıyor. Zirai ilaçlar, tohum, gübre, mazot, elektrik ve sulama giderleri adete el yakıyor. Artan maliyetlerin altında çiftçilere 'sakın üretmeyin' deniliyor. Üretenlerin neredeyse cezalandırıldığı garip bir süreç yaşıyoruz. Ocakları sönen çiftçinin sorunlarına çözüm üretmesi gerekenler bırakın çözüm için adım atmayı tam tersine üretimi baltalayacak, üretenleri cezalandıran kararlara imza atıyorlar. 11 Mart 2019 tarihinde 200 tona kadar patates ithalatında 20 Nisan 2019'a dek gümrük vergisinin sıfırlandığını duyurmuşlardı. Şimdi yeni bir kararla bu süreyi 31 Mayıs'a uzattılar. Neden buna gereksinim duyuluyor? Adana başta olmak üzere Çukurova Bölgesi'nde turfanda patates hasadı başladı. Yakın bir zamanda ülke genelinde hasat başlayacak. Bu kararı anlamak ve kabul etmek mümkün mü? Çiftçimiz yüksek üretim maliyetleri altında ezilirken siyasi iktidar gümrük vergilerini sıfırlayarak, ithalat sürelerini uzatarak ülke tarımını ve üreticileri bitirmek istiyor. Gümrük vergilerini değil zirai ilaç ve mazottaki vergileri sıfırlayın. Net ithalatçı haline getirilen ülkemizde tarımda ithalatın sorunlara çözüm getirmeyeceği ne zaman anlaşılacak? Tüketicilerinizin elbette ucuza tüketme hakkı vardır ancak ithalat yapılınca fiyatlar ucuzlamıyor. Tam aksine bu politika yerli üretime darbe vuruyor. Üreticilerimiz de üretimden uzaklaşıyor. Böylece arz talep dengesi de bozuluyor ve dolayısıyla fiyatlar yükselişe geçiyor. Bunun yanında üreticilerimiz desteklense, patates üretimi sübvanse edilse, fiyatlar düşürülse ucuza malederiz ve ucuza tüketiriz. Yabancı ülkelerin çiftçilerine değil kendi üreticilerimize destek vermeliyiz. Gerçek çözüm, üretimin ve üretenin desteklenmesinden geçiyor."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.