PROF. DR. DAMCI: “TATLANDIRICILAR GÜVENLE KULLANILABİLİR”

SAĞLIK-YAŞAM 04.11.2017 - 07:35, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2248+ kez okundu.
 

PROF. DR. DAMCI: “TATLANDIRICILAR GÜVENLE KULLANILABİLİR”

  Obezite ve sağlık gerekçeleriyle, bireylerin günlük kalori (enerji) alımına gösterdikleri dikkat de artıyor. Gıdalardan alınan enerjinin düşürülmesi amacı ile düşük kalorili ve kalorisiz ürünler raflarda daha fazla yer bulmaya başladı. Özellikle şeker tüketimine dikkat etmek isteyen tüketiciler için düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcıların iyi bir alternatif olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Damcı, kullanıcıların tatlandırıcı içeren gıda ve içecekleri güvenle kullanabileceğini ifade etti.   Tatlandırıcıların tüm dünyada bilimsel çalışmalarla en kapsamlı şekilde incelenmiş̧ gıda bileşenleri arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Damcı, “Tüketiciler, günlük beslenme önerilerine uygun, yeterli ve dengeli bir beslenme çerçevesinde, onaylı tatlandırıcıları güvenle kullanılabilir” dedi. Gıdalarda ve içeceklerde kullanılan düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcıların bir yandan tat ve genel beslenme kalitesini korurken, diğer yandan da birçok gıda ve içeceğin içerdiği kalori miktarını azalttığına dikkat çeken Prof. Dr. Damcı, içlerinde Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) gibi dünya çapında tanınmış yetkili kurumların da onay verdiğini kaydetti.   Spekülasyonlar tüketiciyi olumsuz etkiliyor   Tatlandırıcıların günümüzde birçok üründe kullanıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Damcı, “Ülkemizde de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi tatlandırıcıların, hangi üründe, ne oranda kullanılabileceğini belirliyor. Bu konuda maalesef bazı spekülasyonlar üretiliyor. Bu tarz açıklamaların yapılması hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkiliyor” dedi.

 

Obezite ve sağlık gerekçeleriyle, bireylerin günlük kalori (enerji) alımına gösterdikleri dikkat de artıyor. Gıdalardan alınan enerjinin düşürülmesi amacı ile düşük kalorili ve kalorisiz ürünler raflarda daha fazla yer bulmaya başladı. Özellikle şeker tüketimine dikkat etmek isteyen tüketiciler için düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcıların iyi bir alternatif olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Damcı, kullanıcıların tatlandırıcı içeren gıda ve içecekleri güvenle kullanabileceğini ifade etti.

 

Tatlandırıcıların tüm dünyada bilimsel çalışmalarla en kapsamlı şekilde incelenmiş̧ gıda bileşenleri arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Damcı, “Tüketiciler, günlük beslenme önerilerine uygun, yeterli ve dengeli bir beslenme çerçevesinde, onaylı tatlandırıcıları güvenle kullanılabilir” dedi. Gıdalarda ve içeceklerde kullanılan düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcıların bir yandan tat ve genel beslenme kalitesini korurken, diğer yandan da birçok gıda ve içeceğin içerdiği kalori miktarını azalttığına dikkat çeken Prof. Dr. Damcı, içlerinde Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) gibi dünya çapında tanınmış yetkili kurumların da onay verdiğini kaydetti.

 

Spekülasyonlar tüketiciyi olumsuz etkiliyor

 

Tatlandırıcıların günümüzde birçok üründe kullanıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Damcı, “Ülkemizde de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi tatlandırıcıların, hangi üründe, ne oranda kullanılabileceğini belirliyor. Bu konuda maalesef bazı spekülasyonlar üretiliyor. Bu tarz açıklamaların yapılması hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkiliyor” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.