PROSTAT KANSERİ TÜRKİYE’DE ERKEKLERDE EN SIK GÖRÜLEN İKİNCİ KANSER TÜRÜ

SAĞLIK-YAŞAM 16.09.2017 - 07:58, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2267+ kez okundu.
 

PROSTAT KANSERİ TÜRKİYE’DE ERKEKLERDE EN SIK GÖRÜLEN İKİNCİ KANSER TÜRÜ

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü uyarıyor:       Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, Dünya Prostat Günü’nde iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekti. Prostat büyümesi 40 yaş ve üzeri erkeklerde önemli bir sağlık sorunu. Prostat kanseri ise ülkemizde erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü ve her yıl 100.000 erkeğin 39’unda prostat kanseri teşhis ediliyor. Bir asrı aşkın süredir cesur, öncü ve yenilikçi çalışmalarıyla hayatı ve geleceği iyileştirmek için faaliyetlerini aralıksız sürdüren Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, Dünya Prostat Günü’nde iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanserinin belirtilerine ve erken teşhisin önemine dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi verilerine göre, Türkiye’de erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olan ve prostat bezini oluşturan hücrelerin kontrolsüz bölünmesi olarak tanımlanan prostat kanserinin kesin nedenleri bilinmiyor. Ancak yaş ilerledikçe riskin arttığını belirten Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin bu kansere yakalanma riskinin daha yüksek olduğunun altını çiziyor. Ayrıca doymuş yağlardan ve kırmızı etten zengin, sebze-meyveden fakir bir beslenme tarzının da prostat kanseri riskini arttırdığına dikkat çekiyor.   Prostat kanseri dünyada en sık karşılaşılan erkek sağlığı sorunu   Prostat kanserinin genellikle erken bir bulgusunun olmaması ve yavaş ilerlemesi nedeniyle belirtiler konusunda uyanık olmak büyük önem taşıyor. İlerlemiş prostat kanserleri erkeklerin idrar çıkışını yavaşlatabiliyor ve iyi huylu prostat bezi büyümelerini taklit edebiliyor. Dünyada en sık karşılaşılan erkek sağlığı sorunlarından biri olan prostat büyümesi ve kanseri ile ilgili bilgi veren Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, her iki hastalıkta da ortak olan idrar yapmaya başlamada zorlanma veya yapamama, az miktarda ve kesik kesik idrar yapma, ani idrara sıkışma, sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma veya ağrı, idrarda kan görülmesi, sırt bölgesi, kalçalar veya uyluk ağrıları ya da hareket güçlüğü gibi belirtilerin görülmesi halinde hemen doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.   Sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunma sağlanabildiğine ve tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süresinin uzatıldığına dikkat çekiliyor. Özellikle 40 yaş ve üzeri erkeklerde prostat ile ilgili belirtilerin ortaya çıkması ile hekime başvurmaları erken tanıya olanak sağlıyor. Düzenli tedavi yoluyla hastalığın ilerlemesi engellenebiliyor.  

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü uyarıyor:

 

 

 

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, Dünya Prostat Günü’nde iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekti. Prostat büyümesi 40 yaş ve üzeri erkeklerde önemli bir sağlık sorunu. Prostat kanseri ise ülkemizde erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü ve her yıl 100.000 erkeğin 39’unda prostat kanseri teşhis ediliyor.

Bir asrı aşkın süredir cesur, öncü ve yenilikçi çalışmalarıyla hayatı ve geleceği iyileştirmek için faaliyetlerini aralıksız sürdüren Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, Dünya Prostat Günü’nde iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanserinin belirtilerine ve erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi verilerine göre, Türkiye’de erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olan ve prostat bezini oluşturan hücrelerin kontrolsüz bölünmesi olarak tanımlanan prostat kanserinin kesin nedenleri bilinmiyor. Ancak yaş ilerledikçe riskin arttığını belirten Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin bu kansere yakalanma riskinin daha yüksek olduğunun altını çiziyor. Ayrıca doymuş yağlardan ve kırmızı etten zengin, sebze-meyveden fakir bir beslenme tarzının da prostat kanseri riskini arttırdığına dikkat çekiyor.

 

Prostat kanseri dünyada en sık karşılaşılan erkek sağlığı sorunu

 

Prostat kanserinin genellikle erken bir bulgusunun olmaması ve yavaş ilerlemesi nedeniyle belirtiler konusunda uyanık olmak büyük önem taşıyor. İlerlemiş prostat kanserleri erkeklerin idrar çıkışını yavaşlatabiliyor ve iyi huylu prostat bezi büyümelerini taklit edebiliyor. Dünyada en sık karşılaşılan erkek sağlığı sorunlarından biri olan prostat büyümesi ve kanseri ile ilgili bilgi veren Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, her iki hastalıkta da ortak olan idrar yapmaya başlamada zorlanma veya yapamama, az miktarda ve kesik kesik idrar yapma, ani idrara sıkışma, sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma veya ağrı, idrarda kan görülmesi, sırt bölgesi, kalçalar veya uyluk ağrıları ya da hareket güçlüğü gibi belirtilerin görülmesi halinde hemen doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.

 

Sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunma sağlanabildiğine ve tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süresinin uzatıldığına dikkat çekiliyor. Özellikle 40 yaş ve üzeri erkeklerde prostat ile ilgili belirtilerin ortaya çıkması ile hekime başvurmaları erken tanıya olanak sağlıyor. Düzenli tedavi yoluyla hastalığın ilerlemesi engellenebiliyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.