RAMAZAN’DA BÖBREKLERE DİKKAT!

SAĞLIK-YAŞAM 21.05.2019 - 13:42, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1296+ kez okundu.
 

RAMAZAN’DA BÖBREKLERE DİKKAT!

Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60-65’i sudan oluşuyor. Vücuttaki su dengesini ayarlayan en önemli organ olan böbreklerimiz ise vücudun yabancı ve zararlı maddelerden arındırılmasında görev alıyorlar. Uzun süren susuz kalmanın ürolojik sorunlara ve böbrek hastalıklarına yol açabildiğini söyleyen Medline Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Cem Şah, bireylerde dengesiz sıvı tüketimi sonucunda oluşabilecek sorunlara karşı uyarı ve önerilerde bulundu. Diyaliz hastaları doktora danışmalı Diyaliz hastalarının su tüketimlerine ve beslenmelerine her zaman ayrı bir özen göstermeleri önemli. Normalde böbrekler uzun saatler süren susuzluğa karşı vücudu dengeleyebilirken diyaliz hastalarında ise durum tamamen değişiyor. Bu hastalarda böbreklerin çalışmaması nedeniyle sıvı birikimine yol açan su ve sıvı alımının artması birçok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Vücutta biriken fazla sıvı tansiyonu yükseltebilirken, ödem ve kalp yetmezliğine de neden olabiliyor. Diyaliz tedavisi gören kronik böbrek yetmezliği hastalarının oruç tutacaklarsa ve diyabet, kalp hastalığı veya kontrol altında olmayan yüksek tansiyon problemleri yoksa diyalize girmedikleri günler doktorlarına danışarak hareket etmeleri gerekiyor. Fakat bu hastaların durumu söz bahsedilen ön koşullara uymuyorsa oruç tutmaları önerilmiyor. Yüksek tansiyon ve şekere dikkat! Yüksek tansiyon böbreklere zarar veriyor. Aşırı tuz tüketiminin ise yüksek tansiyonu tetiklediği biliniyor. Bu nedenle yüksek tansiyon hastalarının her zaman olduğu gibi Ramazan’da da tükettikleri tuz miktarına özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Hem böylece susama durumu da azaltılmış oluyor. Ancak tüm önlemlere rağmen tansiyon yükselme eğilimine girmişse durumu kontrol altına almak için uzman bir hekime başvurmak gerekiyor. Ayrıca aşırı sıvı kaybı, şeker hastalarında böbrek sorunlarını da ortaya çıkarabiliyor. Böbrek taşı için limonata Ramazan’da su tüketiminin azalması böbrek taşı riskine yol açıyor. Buna karşı alınabilecek en iyi tedbir ise iftar ve sahur arasında bol sıvı tüketilmesi oluyor. Ayrıca taş oluşumunu azaltan koruyucu maddelerden en önemlisi olan sitrat alımını artırmak da bu dönemde önem kazanıyor. Sitrat içeren besinlerin başında ise limonata geliyor. Enfeksiyona karşı bol su Her insanın idrar kanalında belli oranlarda mikrop bulunuyor. Normal şartlarda idrar kanalından bol sıvı geçtiğinde (idrar yapıldığında) söz konusu mikropların buraya yerleşmeleri mümkün olmuyor. Ancak sıvı alımı düştüğünde idrar yapımı da azaldığından bu mikroplar için kimi zaman uygun ortam oluşabiliyor. Özellikle kadınlarda yetersiz sıvı alımı ciddi idrar yolları enfeksiyonlarını tetikleyebildiğinden oruç tutanların iftar ile sahur arasında kalan sürede yeterli miktarda sıvı tüketmeleri hastalıklardan korunmak için önem kazanıyor.


Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60-65’i sudan oluşuyor. Vücuttaki su dengesini ayarlayan en önemli organ olan böbreklerimiz ise vücudun yabancı ve zararlı maddelerden arındırılmasında görev alıyorlar.

Uzun süren susuz kalmanın ürolojik sorunlara ve böbrek hastalıklarına yol açabildiğini söyleyen Medline Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Cem Şah, bireylerde dengesiz sıvı tüketimi sonucunda oluşabilecek sorunlara karşı uyarı ve önerilerde bulundu.

Diyaliz hastaları doktora danışmalı

Diyaliz hastalarının su tüketimlerine ve beslenmelerine her zaman ayrı bir özen göstermeleri önemli. Normalde böbrekler uzun saatler süren susuzluğa karşı vücudu dengeleyebilirken diyaliz hastalarında ise durum tamamen değişiyor. Bu hastalarda böbreklerin çalışmaması nedeniyle sıvı birikimine yol açan su ve sıvı alımının artması birçok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Vücutta biriken fazla sıvı tansiyonu yükseltebilirken, ödem ve kalp yetmezliğine de neden olabiliyor. Diyaliz tedavisi gören kronik böbrek yetmezliği hastalarının oruç tutacaklarsa ve diyabet, kalp hastalığı veya kontrol altında olmayan yüksek tansiyon problemleri yoksa diyalize girmedikleri günler doktorlarına danışarak hareket etmeleri gerekiyor. Fakat bu hastaların durumu söz bahsedilen ön koşullara uymuyorsa oruç tutmaları önerilmiyor.

Yüksek tansiyon ve şekere dikkat!

Yüksek tansiyon böbreklere zarar veriyor. Aşırı tuz tüketiminin ise yüksek tansiyonu tetiklediği biliniyor. Bu nedenle yüksek tansiyon hastalarının her zaman olduğu gibi Ramazan’da da tükettikleri tuz miktarına özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Hem böylece susama durumu da azaltılmış oluyor. Ancak tüm önlemlere rağmen tansiyon yükselme eğilimine girmişse durumu kontrol altına almak için uzman bir hekime başvurmak gerekiyor. Ayrıca aşırı sıvı kaybı, şeker hastalarında böbrek sorunlarını da ortaya çıkarabiliyor.

Böbrek taşı için limonata

Ramazan’da su tüketiminin azalması böbrek taşı riskine yol açıyor. Buna karşı alınabilecek en iyi tedbir ise iftar ve sahur arasında bol sıvı tüketilmesi oluyor. Ayrıca taş oluşumunu azaltan koruyucu maddelerden en önemlisi olan sitrat alımını artırmak da bu dönemde önem kazanıyor. Sitrat içeren besinlerin başında ise limonata geliyor.

Enfeksiyona karşı bol su

Her insanın idrar kanalında belli oranlarda mikrop bulunuyor. Normal şartlarda idrar kanalından bol sıvı geçtiğinde (idrar yapıldığında) söz konusu mikropların buraya yerleşmeleri mümkün olmuyor. Ancak sıvı alımı düştüğünde idrar yapımı da azaldığından bu mikroplar için kimi zaman uygun ortam oluşabiliyor. Özellikle kadınlarda yetersiz sıvı alımı ciddi idrar yolları enfeksiyonlarını tetikleyebildiğinden oruç tutanların iftar ile sahur arasında kalan sürede yeterli miktarda sıvı tüketmeleri hastalıklardan korunmak için önem kazanıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.