Robotlar da insana ihtiyaç duyuyor

21.02.2019 - 13:05, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2441+ kez okundu.
 

Robotlar da insana ihtiyaç duyuyor

  Korkulanın aksine, makineler ve otomasyon insanları işsiz bırakmayacak gibi görünüyor. ManpowerGroup tarafından yayınlanan Yetenek Aranıyor: Robotların Size İhtiyacı Var[1] isimli rapora göre, otomasyon süreci sonucunda üç yıldır üst üste çalışan sayısını artırmayı veya en azından korumayı planlayan işverenlerin oranı (yüzde 87) geçmişte hiç olmadığı kadar yüksek bir seviyeye ulaştı. Türkiye’de ise işverenlerin yaklaşık yarısı (yüzde 49), mevcut çalışanlarının yeni teknolojilerden faydalanmak için gereken teknik becerilere sahip olduğunu düşünüyor. Çalışanlarının bu konuda yeterli yetkinliğe sahip olmadığını düşünen işverenlerin oranı ise sadece yüzde 2.   İçinde bulunduğumuz dönemin en sıcak konularından biri robotların, insanların yaptığı meslekleri yapmaya başlaması. Aslında hala tam tersi söz konusu gibi görünüyor. ManpowerGroup tarafından yayınlanan Yetenek Aranıyor: Robotların Size İhtiyacı Var isimli rapora göre, otomasyon süreci sonucunda üç yıldır üst üste çalışan sayısını artırmayı veya en azından korumayı planlayan işverenlerin oranı (yüzde 87) geçmişte hiç olmadığı kadar yüksek bir seviyeye ulaştı. ManpowerGroup, otomasyonun önümüzdeki iki yılda mesleklerin üzerinde yaratacağı etkiyi ortaya sermek için 44 ülkeden 19.000 işverenle görüştü[2].   Dijitalleşen şirketlerin sayısı gittikçe artıyor ve bu artış da yeni mesleklerin ortaya çıkmasına ve meslek çeşitliliğinin artmasına neden oluyor. Çalışan sayısını artırma konusunda kendisine en çok güvenen şirketler ise otomasyon sürecinde yol almış ve dijital dönüşüm konusunda ilerlemiş olan şirketler. Küresel yetenek açığı 12 yılın zirvesinde ve bir yandan bazı beceriler hızla kaybolurken, onların yerini yeni beceriler almaya devam ediyor. Yetenek yetiştirmeyi planlayan şirketlerin sayısı hiç olmadığı kadar yüksek ve bu trend hiçbir yavaşlama sinyali vermiyor. Araştırmaya katılan işverenlerin yüzde 84’ü mevcut işgücünü 2020 itibariyle daha da geliştirmeyi planlıyor.   ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, rapor sonuçları hakkında şu yorumlarda bulundu: Robotların, insanların mesleklerini ellerinden alacağı konusundaki tartışmalar, gerçek konudan uzaklaşmamıza neden oluyor. İşgücüne katılan robotların sayısı hızla artsa da, aynı durum insanlar için de söz konusu. Teknoloji her zaman hayatımızın bir parçası olmaya devam edecek. Bu nedenle liderler olarak bize düşen, öğrenme süreçlerine de liderlik etmek ve insanlarla robotları nasıl birbirine entegre edebileceğimizi ortaya çıkarmaktır. Bugünün öğrenme süreçlerinin geçmiştekiyle aynı olmasını bekleyemeyiz. Bu nedenle ManpowerGroup’ta bizler, düşüşe geçen sektörlerde çalışan insanları, yükselen sektörlerde ihtiyaç duyulan işleri yapabilecek şekilde yönlendiriyoruz. İnsanların dönüşüme hızla ve kapsamlı bir şekilde ayak uydurması için gerekeni yapmaya odaklanırsak, kurumlar ve bireyler makinelerle beraber çalışarak verimliliği yüksek işler çıkarabilir.”    

 

Korkulanın aksine, makineler ve otomasyon insanları işsiz bırakmayacak gibi görünüyor. ManpowerGroup tarafından yayınlanan Yetenek Aranıyor: Robotların Size İhtiyacı Var[1] isimli rapora göre, otomasyon süreci sonucunda üç yıldır üst üste çalışan sayısını artırmayı veya en azından korumayı planlayan işverenlerin oranı (yüzde 87) geçmişte hiç olmadığı kadar yüksek bir seviyeye ulaştı. Türkiye’de ise işverenlerin yaklaşık yarısı (yüzde 49), mevcut çalışanlarının yeni teknolojilerden faydalanmak için gereken teknik becerilere sahip olduğunu düşünüyor. Çalışanlarının bu konuda yeterli yetkinliğe sahip olmadığını düşünen işverenlerin oranı ise sadece yüzde 2.

 

İçinde bulunduğumuz dönemin en sıcak konularından biri robotların, insanların yaptığı meslekleri yapmaya başlaması. Aslında hala tam tersi söz konusu gibi görünüyor. ManpowerGroup tarafından yayınlanan Yetenek Aranıyor: Robotların Size İhtiyacı Var isimli rapora göre, otomasyon süreci sonucunda üç yıldır üst üste çalışan sayısını artırmayı veya en azından korumayı planlayan işverenlerin oranı (yüzde 87) geçmişte hiç olmadığı kadar yüksek bir seviyeye ulaştı. ManpowerGroup, otomasyonun önümüzdeki iki yılda mesleklerin üzerinde yaratacağı etkiyi ortaya sermek için 44 ülkeden 19.000 işverenle görüştü[2].

 

Dijitalleşen şirketlerin sayısı gittikçe artıyor ve bu artış da yeni mesleklerin ortaya çıkmasına ve meslek çeşitliliğinin artmasına neden oluyor. Çalışan sayısını artırma konusunda kendisine en çok güvenen şirketler ise otomasyon sürecinde yol almış ve dijital dönüşüm konusunda ilerlemiş olan şirketler. Küresel yetenek açığı 12 yılın zirvesinde ve bir yandan bazı beceriler hızla kaybolurken, onların yerini yeni beceriler almaya devam ediyor. Yetenek yetiştirmeyi planlayan şirketlerin sayısı hiç olmadığı kadar yüksek ve bu trend hiçbir yavaşlama sinyali vermiyor. Araştırmaya katılan işverenlerin yüzde 84’ü mevcut işgücünü 2020 itibariyle daha da geliştirmeyi planlıyor.

 

ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, rapor sonuçları hakkında şu yorumlarda bulundu: Robotların, insanların mesleklerini ellerinden alacağı konusundaki tartışmalar, gerçek konudan uzaklaşmamıza neden oluyor. İşgücüne katılan robotların sayısı hızla artsa da, aynı durum insanlar için de söz konusu. Teknoloji her zaman hayatımızın bir parçası olmaya devam edecek. Bu nedenle liderler olarak bize düşen, öğrenme süreçlerine de liderlik etmek ve insanlarla robotları nasıl birbirine entegre edebileceğimizi ortaya çıkarmaktır. Bugünün öğrenme süreçlerinin geçmiştekiyle aynı olmasını bekleyemeyiz. Bu nedenle ManpowerGroup’ta bizler, düşüşe geçen sektörlerde çalışan insanları, yükselen sektörlerde ihtiyaç duyulan işleri yapabilecek şekilde yönlendiriyoruz. İnsanların dönüşüme hızla ve kapsamlı bir şekilde ayak uydurması için gerekeni yapmaya odaklanırsak, kurumlar ve bireyler makinelerle beraber çalışarak verimliliği yüksek işler çıkarabilir.”

 

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.