Selim İleri’nin Kaleminden İstanbul

EĞİTİM 28.05.2018 - 11:06, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2726+ kez okundu.
 

Selim İleri’nin Kaleminden İstanbul

Selim İleri’nin Kaleminden İstanbul’ başlıklı konuşmasıyla Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nesrin Mengi Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nin konuğu oldu.
  Dr. Öğr. Üyesi Mengi Selim İleri hakkında öncelikle şu bilgileri verdi: “30 Nisan 1949 yılında İstanbul’un Kadıköy semtinde dünyaya gelen Selim İleri’nin, eserlerini yazarken kendi yaşam öyküsünden ve gözlemlerinden beslendiğini bildiren Dr. Öğr. Üyesi Mengi, “Eserlerinde birkaç istisna dışında ana mekân hep İstanbul olmuştur.” dedi.   Selim İleri’nin İstanbul Kitapları’nda Mekânlar ‘Zamanın Kemikleri’dir. Selim İleri’nin romanlarında İstanbul’un nasıl ele alındığından ve nasıl yansıtıldığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Mengi konuşmasına şu bilgileri aktararak devam etti: “İstanbul’u çocukluk zamanlarında gördüğü gibi anlatmak isteyen Selim İleri, İstanbul’u tarihi ve kültürel kimliğiyle ve farklı mekânlarıyla ele almıştır. Çoğu kez kendi kişisel macerasından yola çıkarak okura kayıp İstanbul’u gezdirirken soylu, sakin ve huzurlu geçmiş yaşamı yeniden inşa etmiştir. Kentin geçmişini anımsarken mekânlar başta olmak üzere isimleri ve nesneleri yaratıcı bir biçimde kullanmıştır. Onun kitaplarında şimdiyle geçmişin iç içe geçtiği bir yöntem vardır. İleri’nin eserlerinde ana mekân olan İstanbul kadar çiçek adları ve yemek tarifleri de dikkat çekmektedir.”   Selim İleri’nin edebi kişiliğinde birçok sanatçının etkisi olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Mengi, bu sanatçılar arasında “Kemalettin Tuğcu, Kerime Nadir, Muazzez Tahsin Berkant, Ethem İzzet Benice ve Behçet Necatigil” gibi isimleri saydı. Dr. Öğr. Üyesi Mengi, Selim İleri’nin İstanbul’u ele aldığı eserler arasında  “İstanbul Yalnızlığı, Yıldızlar Altında İstanbul, İstanbul Hatıralar Kolonyası, İstanbul Lale ve Sümbül, İstanbul İlk Romanımda Leylak, Yaşadığım İstanbul, İstanbul Mayısta Bir Akşamdı ve İstanbul Bu Gece Yine Sensiz”  olmak üzere birçok eseri sıraladı.   Toplantı sonunda soruları da yanıtlayan Dr. Öğr. Üyesi Nesrin Mengi’ye katkılarından dolayı merkez müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.      
Selim İleri’nin Kaleminden İstanbul’ başlıklı konuşmasıyla Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nesrin Mengi Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nin konuğu oldu.

 

Dr. Öğr. Üyesi Mengi Selim İleri hakkında öncelikle şu bilgileri verdi:

“30 Nisan 1949 yılında İstanbul’un Kadıköy semtinde dünyaya gelen Selim İleri’nin, eserlerini yazarken kendi yaşam öyküsünden ve gözlemlerinden beslendiğini bildiren Dr. Öğr. Üyesi Mengi, “Eserlerinde birkaç istisna dışında ana mekân hep İstanbul olmuştur.” dedi.

 

Selim İleri’nin İstanbul Kitapları’nda Mekânlar ‘Zamanın Kemikleri’dir.

Selim İleri’nin romanlarında İstanbul’un nasıl ele alındığından ve nasıl yansıtıldığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Mengi konuşmasına şu bilgileri aktararak devam etti:

“İstanbul’u çocukluk zamanlarında gördüğü gibi anlatmak isteyen Selim İleri, İstanbul’u tarihi ve kültürel kimliğiyle ve farklı mekânlarıyla ele almıştır. Çoğu kez kendi kişisel macerasından yola çıkarak okura kayıp İstanbul’u gezdirirken soylu, sakin ve huzurlu geçmiş yaşamı yeniden inşa etmiştir. Kentin geçmişini anımsarken mekânlar başta olmak üzere isimleri ve nesneleri yaratıcı bir biçimde kullanmıştır. Onun kitaplarında şimdiyle geçmişin iç içe geçtiği bir yöntem vardır. İleri’nin eserlerinde ana mekân olan İstanbul kadar çiçek adları ve yemek tarifleri de dikkat çekmektedir.”

 

Selim İleri’nin edebi kişiliğinde birçok sanatçının etkisi olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Mengi, bu sanatçılar arasında “Kemalettin Tuğcu, Kerime Nadir, Muazzez Tahsin Berkant, Ethem İzzet Benice ve Behçet Necatigil” gibi isimleri saydı.

Dr. Öğr. Üyesi Mengi, Selim İleri’nin İstanbul’u ele aldığı eserler arasında  “İstanbul Yalnızlığı, Yıldızlar Altında İstanbul, İstanbul Hatıralar Kolonyası, İstanbul Lale ve Sümbül, İstanbul İlk Romanımda Leylak, Yaşadığım İstanbul, İstanbul Mayısta Bir Akşamdı ve İstanbul Bu Gece Yine Sensiz”  olmak üzere birçok eseri sıraladı.

 

Toplantı sonunda soruları da yanıtlayan Dr. Öğr. Üyesi Nesrin Mengi’ye katkılarından dolayı merkez müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.