SÖZÜTEK: "YANIN SÖNDÜRME TÜPLERİNDE SON KULLANIM SÜRESİ 2 DEĞİL 4 YILDIR"

GÜNDEM 11.03.2018 - 14:47, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1490+ kez okundu.
 

SÖZÜTEK: "YANIN SÖNDÜRME TÜPLERİNDE SON KULLANIM SÜRESİ 2 DEĞİL 4 YILDIR"

    ADANA - Adana ESOB ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, Bilim,  kuru kimyevi madde içeren yangın söndürme tüplerinin son kullanma tarihi olarak 4 yıl yerine 2 yıl yazılarak, devletin ve vatandaşların zarara uğratıldığına dikkat çekerek, kamu kurum ve kuruluşlarının bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini bildirdi.   Başkan Sözütek, Adana Valiliği, İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz tarafından Adana ESOB'a da gönderilen ilgili yazıda, Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) gönderilen başvurularda, yangın söndürme tüplerinin üzerine bazı üretici firmalar tarafından 4 yıl olan son kullanma tarihinin, 2 yıl olarak yazıldığı, ilgili cihazların da 2 yılda bir doldurulması nedeniyle de devletin ve vatandaşların zarara uğratıldığı şeklinde çok sayıda şikayet geldiğinin duyurulduğunu belirtti.    Sözütek, bunun üzerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü aracılığıyla, resmi daireler, kamu, kurum ve kuruluşlar ile illerdeki esnaf odaları, sanayi ve ticaret odalarına yazı gönderilerek, yangın söndürme cihazları konusunda uyarıda bulunduğunu ifade etti.   Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve ilgili kurumlara duyurulması istenen 'Ürün Güvenligi ve Denetim'' başlıklı uyarı yazısında şu görüşlere yer verildi:   ''Kuru kimyevi yangın söndürme cihazlarının üzerinde son kullanma tarihinin 4 yıl yerine, 2 yıl olarak yazıldığı ve belirtilen cihazların 2 yılda bir doldurulması nedeniyle devletin zarara uğratıldığı şikayetleri söz konusu olmuştur. Konu ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 99. maddesinin 7. fıkrasında,   (Yangın söndürme cihazlarının periyodik kontrolü ve bakımı TS ISO 11602-2 standardına göre yapılır. Söndürme cihazlarının bakımını yapan üreticinin veya servis firmalarının dolum ve servis yeterlilik belgesine sahip olması gerekir. Servis veren firmalar, istenildiğinde müşterilerine belgelerini göstermek zorundadır. Söndürme cihazlarının standartlarda belirtilen hususlar doğrultusunda, yılda bir kez yerinde genel kontrolleri yapılır ve dördüncü yılın sonunda içindeki söndürme maddeleri yenilenerek hidrostatik testleri yapılır. Cihazlar dolum için alındığında, söndürme cihazlarının bulundukları yerleri tehlike altında bırakmamak için, servisi yapan firmalar, bakıma aldıkları yangın söndürme cihazlarının yerine, aldıkları söndürücü cihazın özelliğinde ve aynı sayıda kullanıma hazır yangın söndürme cihazlarını geçici olarak bırakmak zorundadır)hükmü yer almaktadır.   Bu nedenle, ilimizde faaliyette bulunan kuru kimyevi yangın söndürme cihazlarının dolumunu ve satışını yapan ilgili firmaların adı geçen Yönetmelik hükümlerindeki hususlara azami özen göstermeleri önemle duyurulur''  

 

 

ADANA - Adana ESOB ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, Bilim,  kuru kimyevi madde içeren yangın söndürme tüplerinin son kullanma tarihi olarak 4 yıl yerine 2 yıl yazılarak, devletin ve vatandaşların zarara uğratıldığına dikkat çekerek, kamu kurum ve kuruluşlarının bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini bildirdi.

 

Başkan Sözütek, Adana Valiliği, İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz tarafından Adana ESOB'a da gönderilen ilgili yazıda, Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) gönderilen başvurularda, yangın söndürme tüplerinin üzerine bazı üretici firmalar tarafından 4 yıl olan son kullanma tarihinin, 2 yıl olarak yazıldığı, ilgili cihazların da 2 yılda bir doldurulması nedeniyle de devletin ve vatandaşların zarara uğratıldığı şeklinde çok sayıda şikayet geldiğinin duyurulduğunu belirtti.

 

 Sözütek, bunun üzerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü aracılığıyla, resmi daireler, kamu, kurum ve kuruluşlar ile illerdeki esnaf odaları, sanayi ve ticaret odalarına yazı gönderilerek, yangın söndürme cihazları konusunda uyarıda bulunduğunu ifade etti.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve ilgili kurumlara duyurulması istenen 'Ürün Güvenligi ve Denetim'' başlıklı uyarı yazısında şu görüşlere yer verildi:

 

''Kuru kimyevi yangın söndürme cihazlarının üzerinde son kullanma tarihinin 4 yıl yerine, 2 yıl olarak yazıldığı ve belirtilen cihazların 2 yılda bir doldurulması nedeniyle devletin zarara uğratıldığı şikayetleri söz konusu olmuştur. Konu ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 99. maddesinin 7. fıkrasında,

 

(Yangın söndürme cihazlarının periyodik kontrolü ve bakımı TS ISO 11602-2 standardına göre yapılır. Söndürme cihazlarının bakımını yapan üreticinin veya servis firmalarının dolum ve servis yeterlilik belgesine sahip olması gerekir. Servis veren firmalar, istenildiğinde müşterilerine belgelerini göstermek zorundadır. Söndürme cihazlarının standartlarda belirtilen hususlar doğrultusunda, yılda bir kez yerinde genel kontrolleri yapılır ve dördüncü yılın sonunda içindeki söndürme maddeleri yenilenerek hidrostatik testleri yapılır. Cihazlar dolum için alındığında, söndürme cihazlarının bulundukları yerleri tehlike altında bırakmamak için, servisi yapan firmalar, bakıma aldıkları yangın söndürme cihazlarının yerine, aldıkları söndürücü cihazın özelliğinde ve aynı sayıda kullanıma hazır yangın söndürme cihazlarını geçici olarak bırakmak zorundadır)hükmü yer almaktadır.

 

Bu nedenle, ilimizde faaliyette bulunan kuru kimyevi yangın söndürme cihazlarının dolumunu ve satışını yapan ilgili firmaların adı geçen Yönetmelik hükümlerindeki hususlara azami özen göstermeleri önemle duyurulur''

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.