Suoz Enerji Niğde Bor'un güneşine talip

EKONOMİ 14.12.2018 - 16:37, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2287+ kez okundu.
 

Suoz Enerji Niğde Bor'un güneşine talip

  Suoz Enerji Grup Üst Yöneticisi Berk Uçuran Çiller: "Türkiye'yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretim üssü haline getirecek YEKA GES-2 ihalesi için gün sayıyoruz." "Asyalı bir şirketle konsorsiyum olarak 300 megavat kapasiteli Niğde Bor'daki GES projesine talibiz." Suoz Enerji Grup Üst Yöneticisi Berk Uçuran Çiller, Türkiye'yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretim üssü haline getirecek Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Güneş Enerjisi Santrali-2 (YEKA GES-2) ihalesi için gün saydıklarını belirterek, "Şanlıurfa, Hatay ve Niğde'de toplam 1000 megavat olarak açıklanan ihale için hazırlıklarımızın büyük kısmını tamamladık. Asyalı bir şirketle konsorsiyum olarak 300 megavat kapasiteli Niğde Bor'daki GES projesine talibiz." dedi. Çiller, yaptığı açıklamada, şirketin ayrıca ihalelerde firmalara panel tedarik edebileceğini ifade etti. Türkiye'de güneş sektörünün kısa vadede ciddi bir büyüme kaydedeceğini öngördüklerine işaret eden Çiller, şirket olarak üretim kapasitelerini artırdıklarını ve yatırımlarını bu doğrultuda şekillendirdiklerini kaydetti. Çiller, güneş enerjisi sistemlerinde ekipman üretim altyapısını geliştirdiklerini ve Ar-Ge alanındaki çalışmalarına hız verdiklerini ifade ederek, yeni yılda yapılması planlanan YEKA GES-2 ihalesine gireceklerini söyledi. Türkiye yenilenebilir enerjide doğru yatırım hamleleriyle cari açığını azaltabileceğinin altını çizen Çiller, şunları kaydetti: "Türkiye'yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretim üssü haline getirecek YEKA GES-2 ihalesi için gün sayıyoruz. Şanlıurfa, Hatay ve Niğde'de toplam 1000 megavat olarak açıklanan ihale için hazırlıklarımızın büyük kısmını tamamladık. Asyalı bir şirketle konsorsiyum olarak 300 megavat kapasiteli Niğde Bor'daki GES projesine talibiz. Şanlıurfa ve Hatay'da ise ihaleye katılacak firmalara panel tedariği yapmak için çalışmalarımız sürüyor. İhale şartnamesi kapsamında kullanılacak güneş modülleri yerli malı belgeli olacak. Bunun yanı sıra modüllerin yüzde 18 ve üzerinde verimlilik sağlamasını bekliyoruz. İhaleyi kazanmamız halinde santralde kendi üretimimiz olan yüksek verimli Mono Perc hücre ile üretilecek güneş panellerini kullanılacağız." - YEKA GES-2 ihalesi YEKA GES-2 ihalesi için şirketler tekliflerini 31 Ocak 2019 saat 12.00'ye kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na ulaştıracak. Şirketler ihaleye konsorsiyum veya iş ortaklığı şeklinde katılabilecek. İhale şartnamesine göre güneş modülü yüzde 60 yerli olacak şekilde tesis bileşenleri yerli olacak. Sektördeki fiyat ve verimlilik trendleri takip edilerek hazırlanan YEKA GES-2 şartnamesine göre, Şanlıurfa-Viranşehir'de 500, Niğde-Bor'da 300 ve Hatay-Erzin'de 200 megavat olarak kurulacak santrallerde hücre verimliliğinin yüzde 21, panel verimliliğinin ise yüzde 18 olması şartı aranacak. Söz konusu oranlar, sektördeki endüstriyel verimlilik seviyeleri açısından en yüksek kriteri içeriyor.

 

Suoz Enerji Grup Üst Yöneticisi Berk Uçuran Çiller: "Türkiye'yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretim üssü haline getirecek YEKA GES-2 ihalesi için gün sayıyoruz."

"Asyalı bir şirketle konsorsiyum olarak 300 megavat kapasiteli Niğde Bor'daki GES projesine talibiz."

Suoz Enerji Grup Üst Yöneticisi Berk Uçuran Çiller, Türkiye'yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretim üssü haline getirecek Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Güneş Enerjisi Santrali-2 (YEKA GES-2) ihalesi için gün saydıklarını belirterek, "Şanlıurfa, Hatay ve Niğde'de toplam 1000 megavat olarak açıklanan ihale için hazırlıklarımızın büyük kısmını tamamladık. Asyalı bir şirketle konsorsiyum olarak 300 megavat kapasiteli Niğde Bor'daki GES projesine talibiz." dedi.

Çiller, yaptığı açıklamada, şirketin ayrıca ihalelerde firmalara panel tedarik edebileceğini ifade etti. Türkiye'de güneş sektörünün kısa vadede ciddi bir büyüme kaydedeceğini öngördüklerine işaret eden Çiller, şirket olarak üretim kapasitelerini artırdıklarını ve yatırımlarını bu doğrultuda şekillendirdiklerini kaydetti.

Çiller, güneş enerjisi sistemlerinde ekipman üretim altyapısını geliştirdiklerini ve Ar-Ge alanındaki çalışmalarına hız verdiklerini ifade ederek, yeni yılda yapılması planlanan YEKA GES-2 ihalesine gireceklerini söyledi. Türkiye yenilenebilir enerjide doğru yatırım hamleleriyle cari açığını azaltabileceğinin altını çizen Çiller, şunları kaydetti: "Türkiye'yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretim üssü haline getirecek YEKA GES-2 ihalesi için gün sayıyoruz. Şanlıurfa, Hatay ve Niğde'de toplam 1000 megavat olarak açıklanan ihale için hazırlıklarımızın büyük kısmını tamamladık. Asyalı bir şirketle konsorsiyum olarak 300 megavat kapasiteli Niğde Bor'daki GES projesine talibiz. Şanlıurfa ve Hatay'da ise ihaleye katılacak firmalara panel tedariği yapmak için çalışmalarımız sürüyor. İhale şartnamesi kapsamında kullanılacak güneş modülleri yerli malı belgeli olacak. Bunun yanı sıra modüllerin yüzde 18 ve üzerinde verimlilik sağlamasını bekliyoruz. İhaleyi kazanmamız halinde santralde kendi üretimimiz olan yüksek verimli Mono Perc hücre ile üretilecek güneş panellerini kullanılacağız."

- YEKA GES-2 ihalesi

YEKA GES-2 ihalesi için şirketler tekliflerini 31 Ocak 2019 saat 12.00'ye kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na ulaştıracak. Şirketler ihaleye konsorsiyum veya iş ortaklığı şeklinde katılabilecek. İhale şartnamesine göre güneş modülü yüzde 60 yerli olacak şekilde tesis bileşenleri yerli olacak. Sektördeki fiyat ve verimlilik trendleri takip edilerek hazırlanan YEKA GES-2 şartnamesine göre, Şanlıurfa-Viranşehir'de 500, Niğde-Bor'da 300 ve Hatay-Erzin'de 200 megavat olarak kurulacak santrallerde hücre verimliliğinin yüzde 21, panel verimliliğinin ise yüzde 18 olması şartı aranacak. Söz konusu oranlar, sektördeki endüstriyel verimlilik seviyeleri açısından en yüksek kriteri içeriyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.