Tarım sektörünün borcu15 yılda 15’e katlandı

EKONOMİ 13.11.2017 - 13:02, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 997+ kez okundu.
 

Tarım sektörünün borcu15 yılda 15’e katlandı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, tarım sektörünün 2002’de 5 milyar lira olan borcunun 15 yılda 15 kat arttığına dikkat çekti. Ekonomi Bakanı Lütfi Elvan’a sorunları aktaran Karakaya, borçların yeniden yapılandırılması talebini iletirken, narenciye üreticilerini yakından ilgilendiren DFİF’in ise bir an önce açıklanması gerektiğini söyledi.
    ADANA – Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, tarım sektörünün borcunun 15 yılda 15 kat arttığını söylerken, yeniden yapılandırma talebini gündeme getirdi. Karakaya, narenciye sektörünün beklediği DFİF’i de hatırlattı. BAKAN ELVAN’A VE BÜROKRATLARA ANLATTI MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya; Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş gibi Doğu Akdeniz bölgesindeki üreticiler başta olmak üzere tüm çiftçilerin yaşadıkları sorunları Meclis çatısı altında ve değişik platformlarda takibe devam ediyor. Tarım sektörünün diğer sektörleri yakından ilgilendirmesi sebebiyle bu alanda yoğun bir mesai harcayan Karakaya, Ekonomi Bakanı Lütfi Elvan’ın ve tüm üst düzey bürokratların hazır bulunduğu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında yine sektörün önemli sorunlarına ışık tuttu, çözüm bulunmasını istedi. BÜYÜME 3 KAT, BORÇ 15 KAT ARTTI Karakaya, komisyonda yaptığı konuşmada tarım sektörünün aşırı artan borç yüküne dikkat çekerek şunları kaydetti: “Maalesef tarım sektörünün durumu hiç iyi değil. Borçlar konusuna bakıldığında 2002 yılıyla bir mukayese yapmak gerekirse, 5 milyar TL civarında olan borç yükü, bugün 82 milyara dayandı. Yani sektördeki büyüme 3-4 kat olduğu hâlde borçlar 15 katına çıkmış; gayrisafi yurt içi hasılayı tarımsal hasılaya oranladığınızda yüzde 5'ler civarında, yüzde 9'lar civarında olan borç, bugün yüzde 45'ler civarına gelmiş durumda.” YENİDEN YAPILANDIRMA VEYA ÖTELEME GEREKLİ Sektöre ayni ve nakdi kredi veren kurumların ve bankaların borçlu üreticilerin üzerine gittiğini söyleyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, “Geçen yılki afetleri de düşünecek olursak zor durumda olan çiftçilerin borçlarının yeniden yapılandırılması, en azından ötelenmesi konusunda gerekli birtakım kararların alınması Hükûmetin bence gündeminde olması gereken bir konu olmalı.” ifadesini kullandı. ÇUKUROVA VE NARENCİYEDEKİ SORUN Geçtiğimiz günlerde de TBMM çatısı altında yaşanan sorunlarla ilgili gündeme getirdiği Çukurova bölgesine ve narenciye üreticilerine ayrı bir paragraf ayıran Karakaya, sezonun başlaması nedeniyle Ekonomi Bakanlığı’na DFİF’i hatırlattı. MHP’li Mevlüt Karakaya “Özellikle Adana, Çukurova bölgesinde, güney illerimizde narenciye hasadı devam ediyor ama sektörün beklediği ihracatı destekleme primi olarak verilen Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonuyla (DFİF) ilgili açıklamalar yapılmadı, tutarlar belirlenmedi. Oysa ihracatçı ve üretici açısından, ayrıca piyasanın oluşması açısından son derece gereklidir. Bunun bir an önce yapılması gerekir.” dedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, tarım sektörünün 2002’de 5 milyar lira olan borcunun 15 yılda 15 kat arttığına dikkat çekti. Ekonomi Bakanı Lütfi Elvan’a sorunları aktaran Karakaya, borçların yeniden yapılandırılması talebini iletirken, narenciye üreticilerini yakından ilgilendiren DFİF’in ise bir an önce açıklanması gerektiğini söyledi.

 

 

ADANA – Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, tarım sektörünün borcunun 15 yılda 15 kat arttığını söylerken, yeniden yapılandırma talebini gündeme getirdi. Karakaya, narenciye sektörünün beklediği DFİF’i de hatırlattı.

BAKAN ELVAN’A VE BÜROKRATLARA ANLATTI

MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya; Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş gibi Doğu Akdeniz bölgesindeki üreticiler başta olmak üzere tüm çiftçilerin yaşadıkları sorunları Meclis çatısı altında ve değişik platformlarda takibe devam ediyor. Tarım sektörünün diğer sektörleri yakından ilgilendirmesi sebebiyle bu alanda yoğun bir mesai harcayan Karakaya, Ekonomi Bakanı Lütfi Elvan’ın ve tüm üst düzey bürokratların hazır bulunduğu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında yine sektörün önemli sorunlarına ışık tuttu, çözüm bulunmasını istedi.

BÜYÜME 3 KAT, BORÇ 15 KAT ARTTI

Karakaya, komisyonda yaptığı konuşmada tarım sektörünün aşırı artan borç yüküne dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Maalesef tarım sektörünün durumu hiç iyi değil. Borçlar konusuna bakıldığında 2002 yılıyla bir mukayese yapmak gerekirse, 5 milyar TL civarında olan borç yükü, bugün 82 milyara dayandı. Yani sektördeki büyüme 3-4 kat olduğu hâlde borçlar 15 katına çıkmış; gayrisafi yurt içi hasılayı tarımsal hasılaya oranladığınızda yüzde 5'ler civarında, yüzde 9'lar civarında olan borç, bugün yüzde 45'ler civarına gelmiş durumda.”

YENİDEN YAPILANDIRMA VEYA ÖTELEME GEREKLİ

Sektöre ayni ve nakdi kredi veren kurumların ve bankaların borçlu üreticilerin üzerine gittiğini söyleyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, “Geçen yılki afetleri de düşünecek olursak zor durumda olan çiftçilerin borçlarının yeniden yapılandırılması, en azından ötelenmesi konusunda gerekli birtakım kararların alınması Hükûmetin bence gündeminde olması gereken bir konu olmalı.” ifadesini kullandı.

ÇUKUROVA VE NARENCİYEDEKİ SORUN

Geçtiğimiz günlerde de TBMM çatısı altında yaşanan sorunlarla ilgili gündeme getirdiği Çukurova bölgesine ve narenciye üreticilerine ayrı bir paragraf ayıran Karakaya, sezonun başlaması nedeniyle Ekonomi Bakanlığı’na DFİF’i hatırlattı. MHP’li Mevlüt Karakaya “Özellikle Adana, Çukurova bölgesinde, güney illerimizde narenciye hasadı devam ediyor ama sektörün beklediği ihracatı destekleme primi olarak verilen Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonuyla (DFİF) ilgili açıklamalar yapılmadı, tutarlar belirlenmedi. Oysa ihracatçı ve üretici açısından, ayrıca piyasanın oluşması açısından son derece gereklidir. Bunun bir an önce yapılması gerekir.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.