TOK TUTAN YİYECEKLERİ TERCİH EDİN TATLI YERİNE HOŞAF İÇİN

GÜNDEM 09.05.2019 - 17:52, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1753+ kez okundu.
 

TOK TUTAN YİYECEKLERİ TERCİH EDİN TATLI YERİNE HOŞAF İÇİN

11 ayın sultanı Ramazan başladı. Diyetisyenler, Ramazan’da en önemli öğünün sahur olduğuna dikkat çekerek, bu öğünde kahvaltılık hafif besinleri tüketip mutlaka tok tutucu protein kaynaklarından faydalanmak gerektiğini söyledi. METABOLİZMA YAVAŞLIYOR Diyetisyen Sinem Yağmurcu, Ramazan ayında yaklaşık 16 saat süren bir oruç tutulduğunu belirterek, bu durumun insanın metabolizmasını yavaşlattığını söyledi. Normal şartlarda 4-5 öğünden oluşan sağlıklı beslenme programlarının Ramazan’da iki 2 öğüne düştüğünü anlatan Yağmurcu, “Sıvı alımının azalması Ramazan ayında kilo problemlerini de ortaya çıkarabilir” diye konuştu. KENDİNİZİ TOK TUTMAK İÇİN Ramazan’da kilo almayı önlemek ve dengeli beslenmenin önemli olduğuna vurgu yapan Diyetisyen Yağmurcu, “Ramazan’da en önemli öğün sahurdur, bu öğünde kahvaltılık hafif besinleri tüketmekle birlikte seçimlerimizi mutlaka tok tutucu protein kaynaklarıyla yapmalıyız. Bu besinler süt, yumurta, kefir, peynir, yoğurt ve bol su içeren lifli sebzeler olmalı” dedi. TAM BUĞDAYLI ÜRÜNLERİ TÜKETİN Yağmurcu, sahurda geç sindirilen tam buğday ürünlerinin tercih edilmesini isteyen Yağmurcu, yüksek karbonhidratlı ve basit şeker içeren yiyeceklerden kaçınmanın gerektiğini vurguladı. Yüksek sodyum ve tuz içeren besinlerle kızartılmış besinleri tüketmemek gerektiğini anlatan Yağmurcu, “Ciddi sıvı kaybını önlemek için Ramazan’da mutlaka yeterli miktarda su tüketilmeli.” uyarısında bulundu. İFTARDA BUNLARI SEÇİN Sağlıklı kalmak için doğru besinleri, doğru miktarda tüketmenin gerektiğini ifade eden Yağmurcu, şunları kaydetti: “İftar menüsünde çok ağır ve yağlı besinlerden uzak durulmalı. Midemizi rahatlatacak ve doygunluk hissi verecek mevsim sebzeleri, doğru pişirme tekniğiyle hazırlanmış et ürünleri yenmeli. Orucu suyla açtıktan sonra bir kâse çorba ya da yoğurt yiyip 10 dakika midemizi dinlendirmeli sonra ana menüye geçilmeli” YEMEK İÇİN PLANLAMA YAPIN Yağmurcu, iftar ana menüde sınırlı miktarda haşlanmış ya da fırınlanmış bir et ürününün mutlaka olması gerektiğini söyledi. Yağmurcu, mevsim salatası ya da sebze yemeğinin günlük lif ihtiyacını karşılayacağını dile getirdi. Yağmurcu, dengeli bir iftar öğünü oluşturmak için karbonhidratlar, tam tahıllar ve tam tahıl ekmeği, yağsız et, kuru baklagiller, meyve ve sebze içeren menü planlaması gerektiğini dile getirdi. TATLI İSTEĞİ HOŞAFLA AZALTILABİLİR Sinem Yağmurcu, oruç tutanların kafeinli içeceklerin yanı sıra çay ve kahveyi sınırlandırması gerektiğini söyledi. Yağmurcu, “Bu içecekler oruç sırasında vücuttan sıvı kaybına yol açar. İftar sonrası hem tatlı isteğimizi baskılamak hem de kabızlık problemini önlemek için 3-4 taze kayısı biraz toz tarçın ve 1-2 cevizi içeren kayısı hoşafı yapılabilir” dedi.

11 ayın sultanı Ramazan başladı. Diyetisyenler, Ramazan’da en önemli öğünün sahur olduğuna dikkat çekerek, bu öğünde kahvaltılık hafif besinleri tüketip mutlaka tok tutucu protein kaynaklarından faydalanmak gerektiğini söyledi.

METABOLİZMA YAVAŞLIYOR

Diyetisyen Sinem Yağmurcu, Ramazan ayında yaklaşık 16 saat süren bir oruç tutulduğunu belirterek, bu durumun insanın metabolizmasını yavaşlattığını söyledi. Normal şartlarda 4-5 öğünden oluşan sağlıklı beslenme programlarının Ramazan’da iki 2 öğüne düştüğünü anlatan Yağmurcu, “Sıvı alımının azalması Ramazan ayında kilo problemlerini de ortaya çıkarabilir” diye konuştu.

KENDİNİZİ TOK TUTMAK İÇİN

Ramazan’da kilo almayı önlemek ve dengeli beslenmenin önemli olduğuna vurgu yapan Diyetisyen Yağmurcu, “Ramazan’da en önemli öğün sahurdur, bu öğünde kahvaltılık hafif besinleri tüketmekle birlikte seçimlerimizi mutlaka tok tutucu protein kaynaklarıyla yapmalıyız. Bu besinler süt, yumurta, kefir, peynir, yoğurt ve bol su içeren lifli sebzeler olmalı” dedi.

TAM BUĞDAYLI ÜRÜNLERİ TÜKETİN

Yağmurcu, sahurda geç sindirilen tam buğday ürünlerinin tercih edilmesini isteyen Yağmurcu, yüksek karbonhidratlı ve basit şeker içeren yiyeceklerden kaçınmanın gerektiğini vurguladı. Yüksek sodyum ve tuz içeren besinlerle kızartılmış besinleri tüketmemek gerektiğini anlatan Yağmurcu, “Ciddi sıvı kaybını önlemek için Ramazan’da mutlaka yeterli miktarda su tüketilmeli.” uyarısında bulundu.

İFTARDA BUNLARI SEÇİN

Sağlıklı kalmak için doğru besinleri, doğru miktarda tüketmenin gerektiğini ifade eden Yağmurcu, şunları kaydetti: “İftar menüsünde çok ağır ve yağlı besinlerden uzak durulmalı. Midemizi rahatlatacak ve doygunluk hissi verecek mevsim sebzeleri, doğru pişirme tekniğiyle hazırlanmış et ürünleri yenmeli. Orucu suyla açtıktan sonra bir kâse çorba ya da yoğurt yiyip 10 dakika midemizi dinlendirmeli sonra ana menüye geçilmeli”

YEMEK İÇİN PLANLAMA YAPIN

Yağmurcu, iftar ana menüde sınırlı miktarda haşlanmış ya da fırınlanmış bir et ürününün mutlaka olması gerektiğini söyledi. Yağmurcu, mevsim salatası ya da sebze yemeğinin günlük lif ihtiyacını karşılayacağını dile getirdi. Yağmurcu, dengeli bir iftar öğünü oluşturmak için karbonhidratlar, tam tahıllar ve tam tahıl ekmeği, yağsız et, kuru baklagiller, meyve ve sebze içeren menü planlaması gerektiğini dile getirdi.

TATLI İSTEĞİ HOŞAFLA AZALTILABİLİR

Sinem Yağmurcu, oruç tutanların kafeinli içeceklerin yanı sıra çay ve kahveyi sınırlandırması gerektiğini söyledi. Yağmurcu, “Bu içecekler oruç sırasında vücuttan sıvı kaybına yol açar. İftar sonrası hem tatlı isteğimizi baskılamak hem de kabızlık problemini önlemek için 3-4 taze kayısı biraz toz tarçın ve 1-2 cevizi içeren kayısı hoşafı yapılabilir” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.