Türk bankacılık sektöründe yeni bir ilke imza attı

EKONOMİ 07.05.2021 - 15:33, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 2238+ kez okundu.
 

Türk bankacılık sektöründe yeni bir ilke imza attı

  İklim değişikliği ile mücadele ve uyumu stratejik odakları arasında konumlandıran TSKB, Türkiye’de, İklimle Bağlantılı Finansal Beyanlar Görev Gücü’nü (TCFD) destekleyen lider kurumlardan biri olarak, ilk İklim Riskleri Raporu’nu yayımladı. 2023 yılına kadar kredi portföyünde iklim risklerinin uçtan uca entegrasyonunu sonuçlandırmayı hedefleyen TSKB, 2025 yılına kadar SKA bağlantılı kredilerin toplam portföy içindeki ağırlığını yüzde 90 seviyesinde tutmayı önceliklendiriyor.   Türkiye’nin kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınması için değer yaratma misyonuyla çalışan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), iklim değişikliği ile mücadele ve uyum politikalarını odağında tutmaya devam ediyor.  İklimle Bağlantılı Finansal Beyanlar Görev Gücü’nü (TCFD) destekleyen lider kurumlardan biri olan TSKB, sürdürülebilirlik yolculuğunu stratejik anlamda zenginleştirirken Türk bankacılık sektöründe TCFD tavsiyelerini dikkate alan ilk “İklim Riskleri Raporu”nu yayımladı.  TSKB, İklim Riskleri Raporu’nda iklim değişikliğinden kaynaklanan risk ve fırsatları beyan ederken, Türkiye’nin düşük karbon ekonomisine dayalı sanayiye geçişine yönelik desteğine hız kesmeden devam edeceğinin altını çizdi. 2008 yılından itibaren operasyonel faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazlarını dengeleyerek karbon-nötr bankacılık yapan TSKB, bu raporla bilim temelli hedefler doğrultusundaki çalışmalarını genişletti.  TSKB, doğrudan emisyonları ifade eden Kapsam 1 çerçevesinde 2035 yılına kadar %63 azaltım hedefini açıklarken, elektrik tüketimi kaynaklı emisyonları dikkate alan Kapsam 2 yönünde faaliyetlerinde yalnızca yenilenebilir enerji kullanarak karbon salımını sıfırlama uygulamasına devam edeceğini belirtti. Kapsam 3’deki değer zinciri emisyonları için ise ulusal ve uluslararası standartları dikkate alarak yol haritasını oluşturuyor.  TSKB, 2023 yılına kadar kredi değerlendirme, tahsis ve izleme süreçlerinde portföyünün iklim riskleri açısından değerlendirilmesi çalışmalarını sonuçlandırma hedefini paylaştı. 2030 yılına kadar 8 milyar dolar seviyesinde Birleşmiş Milletler tarafından ortaya konulan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) bağlantılı finansman sağlamayı hedefleyen TSKB, 2021-2025 yılları arasında SKA’lara yönelik kredilerin toplam portföy içerisindeki oranını %90 seviyesi üzerinde tutmayı önceliklendiriyor.

 

İklim değişikliği ile mücadele ve uyumu stratejik odakları arasında konumlandıran TSKB, Türkiye’de, İklimle Bağlantılı Finansal Beyanlar Görev Gücü’nü (TCFD) destekleyen lider kurumlardan biri olarak, ilk İklim Riskleri Raporu’nu yayımladı. 2023 yılına kadar kredi portföyünde iklim risklerinin uçtan uca entegrasyonunu sonuçlandırmayı hedefleyen TSKB, 2025 yılına kadar SKA bağlantılı kredilerin toplam portföy içindeki ağırlığını yüzde 90 seviyesinde tutmayı önceliklendiriyor.

 

Türkiye’nin kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınması için değer yaratma misyonuyla çalışan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), iklim değişikliği ile mücadele ve uyum politikalarını odağında tutmaya devam ediyor. 

İklimle Bağlantılı Finansal Beyanlar Görev Gücü’nü (TCFD) destekleyen lider kurumlardan biri olan TSKB, sürdürülebilirlik yolculuğunu stratejik anlamda zenginleştirirken Türk bankacılık sektöründe TCFD tavsiyelerini dikkate alan ilk “İklim Riskleri Raporu”nu yayımladı. 

TSKB, İklim Riskleri Raporu’nda iklim değişikliğinden kaynaklanan risk ve fırsatları beyan ederken, Türkiye’nin düşük karbon ekonomisine dayalı sanayiye geçişine yönelik desteğine hız kesmeden devam edeceğinin altını çizdi.

2008 yılından itibaren operasyonel faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazlarını dengeleyerek karbon-nötr bankacılık yapan TSKB, bu raporla bilim temelli hedefler doğrultusundaki çalışmalarını genişletti. 

TSKB, doğrudan emisyonları ifade eden Kapsam 1 çerçevesinde 2035 yılına kadar %63 azaltım hedefini açıklarken, elektrik tüketimi kaynaklı emisyonları dikkate alan Kapsam 2 yönünde faaliyetlerinde yalnızca yenilenebilir enerji kullanarak karbon salımını sıfırlama uygulamasına devam edeceğini belirtti. Kapsam 3’deki değer zinciri emisyonları için ise ulusal ve uluslararası standartları dikkate alarak yol haritasını oluşturuyor. 

TSKB, 2023 yılına kadar kredi değerlendirme, tahsis ve izleme süreçlerinde portföyünün iklim riskleri açısından değerlendirilmesi çalışmalarını sonuçlandırma hedefini paylaştı. 2030 yılına kadar 8 milyar dolar seviyesinde Birleşmiş Milletler tarafından ortaya konulan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) bağlantılı finansman sağlamayı hedefleyen TSKB, 2021-2025 yılları arasında SKA’lara yönelik kredilerin toplam portföy içerisindeki oranını %90 seviyesi üzerinde tutmayı önceliklendiriyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.