Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar: Asgari ücretin tespiti dengeleyici olmalı

GÜNDEM 03.12.2017 - 15:08, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1632+ kez okundu.
 

Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar: Asgari ücretin tespiti dengeleyici olmalı

    2018 yılı asgari ücret belirleme komisyon toplantısı Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ve işçi kesimini temsilen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve Türk-İş’e bağlı sendika Genel Başkanlarının katılımı ile geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirildi. Asgari ücretin belirlenmesi hususunda görüşlerini açıklayan Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, asgari ücretin milyonlarca işçiyi ve ailesini yakından ilgilendirdiğini hatırlatarak “Bu çalışmaların işçilerin geçim şartlarının iyileştirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir. Sosyal güvenlik primi, vergi gelirleri, idari para cezaları, teşvikler gibi birçok alandaki düzenlemelerin de asgari ücretle bağlantısı olduğu da bilinmektedir. Anayasamızın 55’nci maddesinde “Asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur” denilmektedir. Bununla birlikte mevcut asgari ücrete hedeflenen enflasyon ya da biraz üzerinde bir artış yapılması çalışanların geçim şartlarını karşılamaya yetmeyecektir” dedi. Hükümet programında ‘Çalışma hayatında hakkaniyeti ve çalışma ortamlarının tesis edilmesini esas aldık” ifadelerinin yer aldığını hatırlatan Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, Asgari ücretin yeniden belirlenmesi çalışmalarına bu açıdan bakmak daha doğru olacaktır. Ülke ekonomisinin büyümesi önemlidir. Bu konuda ülkemizin gösterdiği performans hepimizi sevindirmektedir. Fakat nihayetinde sorun ekonomik pastanın büyütülmesi değil, pastadan alınan payın ilgili taraflar arasında adil ve dengeli olmasıdır” dedi. Türk-İş 4. Bölge temsilcisi Edip Gülnar, asgari ücretin belirlenmesinde Türk-İş olarak temel alınması gereken ilkeleri ise şöyle sıraladı: 1-Anaya’da yer alan “Geçim şartları”yaklaşımına öncelikle uyulmalıdır 2-İşçinin ailesi ile birlikte günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasına mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir tutar olmalıdır. 3-belirleme yapılırken, işçinin ve ailesinin bilimsel olarak belirmiş harcama kalıbı esos alınmalı ve hesaplamalarda TÜİK verileri kullanılmalıdır 4-Perakende fiyatlar kullanılarak hesapların net harcama tutarı, işçinin eline net geçecek şekilde düzenlenmelidir. 5-Asgari ücret, sanayi-tarım ve yaş, cinsiyet ayrımı yapılmadan yine ulusal düzeyde tek olarak belirlenmelidir. 6-İşçilerin arasında nitelik, kıdem, işin mahiyeti gibi ekonomik amaçlı değerlendirmelerin tümünden bağımsız olarak ele alınmalı, ekonomik ölçülerin ötesinde sosyal bir ücret olarak kabul edilmelidir. 7-İşçinin satıl olma gücünün ileriye dönük korunabilmesi için gerekli bir iyileştirme ayrıca ilave edilmelidir. 8-Asgari ücret belirlenirken, gelir dağılımında adaleti sağlamaya yönelik olarak ayrıca refahtan pay verilmelidir. 9-Ücretlerde adaleti sağlamak açısından, en düşük devlet memuru maaşı da dikkate alınmalıdır.  

 

 

2018 yılı asgari ücret belirleme komisyon toplantısı Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ve işçi kesimini temsilen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve Türk-İş’e bağlı sendika Genel Başkanlarının katılımı ile geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirildi.

Asgari ücretin belirlenmesi hususunda görüşlerini açıklayan Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, asgari ücretin milyonlarca işçiyi ve ailesini yakından ilgilendirdiğini hatırlatarak “Bu çalışmaların işçilerin geçim şartlarının iyileştirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir. Sosyal güvenlik primi, vergi gelirleri, idari para cezaları, teşvikler gibi birçok alandaki düzenlemelerin de asgari ücretle bağlantısı olduğu da bilinmektedir. Anayasamızın 55’nci maddesinde “Asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur” denilmektedir. Bununla birlikte mevcut asgari ücrete hedeflenen enflasyon ya da biraz üzerinde bir artış yapılması çalışanların geçim şartlarını karşılamaya yetmeyecektir” dedi.

Hükümet programında ‘Çalışma hayatında hakkaniyeti ve çalışma ortamlarının tesis edilmesini esas aldık” ifadelerinin yer aldığını hatırlatan Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, Asgari ücretin yeniden belirlenmesi çalışmalarına bu açıdan bakmak daha doğru olacaktır. Ülke ekonomisinin büyümesi önemlidir. Bu konuda ülkemizin gösterdiği performans hepimizi sevindirmektedir. Fakat nihayetinde sorun ekonomik pastanın büyütülmesi değil, pastadan alınan payın ilgili taraflar arasında adil ve dengeli olmasıdır” dedi.

Türk-İş 4. Bölge temsilcisi Edip Gülnar, asgari ücretin belirlenmesinde Türk-İş olarak temel alınması gereken ilkeleri ise şöyle sıraladı:

1-Anaya’da yer alan “Geçim şartları”yaklaşımına öncelikle uyulmalıdır

2-İşçinin ailesi ile birlikte günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasına mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir tutar olmalıdır.

3-belirleme yapılırken, işçinin ve ailesinin bilimsel olarak belirmiş harcama kalıbı esos alınmalı ve hesaplamalarda TÜİK verileri kullanılmalıdır

4-Perakende fiyatlar kullanılarak hesapların net harcama tutarı, işçinin eline net geçecek şekilde düzenlenmelidir.

5-Asgari ücret, sanayi-tarım ve yaş, cinsiyet ayrımı yapılmadan yine ulusal düzeyde tek olarak belirlenmelidir.

6-İşçilerin arasında nitelik, kıdem, işin mahiyeti gibi ekonomik amaçlı değerlendirmelerin tümünden bağımsız olarak ele alınmalı, ekonomik ölçülerin ötesinde sosyal bir ücret olarak kabul edilmelidir.

7-İşçinin satıl olma gücünün ileriye dönük korunabilmesi için gerekli bir iyileştirme ayrıca ilave edilmelidir.

8-Asgari ücret belirlenirken, gelir dağılımında adaleti sağlamaya yönelik olarak ayrıca refahtan pay verilmelidir.

9-Ücretlerde adaleti sağlamak açısından, en düşük devlet memuru maaşı da dikkate alınmalıdır.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.