TÜRKİYE CANLI ORGAN BAĞIŞINDA İLK SIRADA

03.11.2017 - 13:16, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 951+ kez okundu.
 

TÜRKİYE CANLI ORGAN BAĞIŞINDA İLK SIRADA

      Dünyada milyonlarca insan organ nakline ihtiyaç duyarken, yılda 100 binin üzerinde organ nakil gerçekleştirilmesine rağmen yüzlerce kişinin uygun organ beklerken yaşamını yitirdiği belirlendi. Interpress’in Organ Bağışı Haftası nedeniyle IRODAT verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye’nin dünya genelinde canlı vericiden organ bağışında ilk sırada yer aldığı ortaya çıktı. Verilere göre milyonda 45,4 bağış yapan Türkiye’nin ardından milyonda 38,4 bağış ile Güney Kore ve milyonda 33,9 bağış ile Hollanda’nın geldiği tespit edildi.   Kadavradan organ naklinde ilk sıra İspanya’nın…   Medyaya yılbaşından bu yana organ bağışı ve nakli ile ilgili 60 bine yakın haber yansırken, dünya genelinde kadavradan yapılan organ bağışında İspanya’nın ilk sırada yer aldığı tespit edildi. Kadavradan yapılan organ bağışı oranı milyonda 43,4 olan İspanya'yı milyonda 38,6 ile Hırvatistan ve milyonda 32,6 ile Portekiz’in takip ettiği belirlendi. Bu üç ülkeyi sırsıyla Belçika, Fransa, Çekya, Avusturya, İtalya, Finlandiya ve İzlanda’nın izledi görüldü.   En çok nakli yapılan organ böbrek …   Araştırma verilerine göre dünya genelinde en çok nakli yapılan organ böbrek olurken böbrek naklinden sonra sırasıyla karaciğer, kalp ve akciğer nakillerinin de en fazla nakli yapılan organlar olduğu saptandı. En az nakil yapılan organ ise pankreas oldu. Türkiye, genelde olduğu gibi canlı vericiden yapılan böbrek naklinde de milyonda 33,8 nakille ilk sırada yer alırken, ardından milyonda 30,4 nakille Hollanda ve milyonda 26 nakille İsrail’in geldiği belirlendi. Kadavradan yapılan böbrek naklinde ise Finlandiya’nın milyonda 43,61 nakille birinci sırada yer aldığı anlaşıldı. Hırvatistan’ın milyonda 42,60 nakille ikinci ve İspanya’nın milyonda 42,44 nakille üçüncü sırada bulunduğu tespit edildi.

 

 

 

Dünyada milyonlarca insan organ nakline ihtiyaç duyarken, yılda 100 binin üzerinde organ nakil gerçekleştirilmesine rağmen yüzlerce kişinin uygun organ beklerken yaşamını yitirdiği belirlendi. Interpress’in Organ Bağışı Haftası nedeniyle IRODAT verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye’nin dünya genelinde canlı vericiden organ bağışında ilk sırada yer aldığı ortaya çıktı. Verilere göre milyonda 45,4 bağış yapan Türkiye’nin ardından milyonda 38,4 bağış ile Güney Kore ve milyonda 33,9 bağış ile Hollanda’nın geldiği tespit edildi.

 

Kadavradan organ naklinde ilk sıra İspanya’nın…

 

Medyaya yılbaşından bu yana organ bağışı ve nakli ile ilgili 60 bine yakın haber yansırken, dünya genelinde kadavradan yapılan organ bağışında İspanya’nın ilk sırada yer aldığı tespit edildi. Kadavradan yapılan organ bağışı oranı milyonda 43,4 olan İspanya'yı milyonda 38,6 ile Hırvatistan ve milyonda 32,6 ile Portekiz’in takip ettiği belirlendi. Bu üç ülkeyi sırsıyla Belçika, Fransa, Çekya, Avusturya, İtalya, Finlandiya ve İzlanda’nın izledi görüldü.

 

En çok nakli yapılan organ böbrek …

 

Araştırma verilerine göre dünya genelinde en çok nakli yapılan organ böbrek olurken böbrek naklinden sonra sırasıyla karaciğer, kalp ve akciğer nakillerinin de en fazla nakli yapılan organlar olduğu saptandı. En az nakil yapılan organ ise pankreas oldu. Türkiye, genelde olduğu gibi canlı vericiden yapılan böbrek naklinde de milyonda 33,8 nakille ilk sırada yer alırken, ardından milyonda 30,4 nakille Hollanda ve milyonda 26 nakille İsrail’in geldiği belirlendi. Kadavradan yapılan böbrek naklinde ise Finlandiya’nın milyonda 43,61 nakille birinci sırada yer aldığı anlaşıldı. Hırvatistan’ın milyonda 42,60 nakille ikinci ve İspanya’nın milyonda 42,44 nakille üçüncü sırada bulunduğu tespit edildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.