“Turunçgil üreticisi, uluslararası piyasada varlık gösteremiyor”

EKONOMİ 09.11.2017 - 13:33, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1592+ kez okundu.
 

“Turunçgil üreticisi, uluslararası piyasada varlık gösteremiyor”

  ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adanalı turunçgil üreticilerinin sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. GİRDİ MALİYETLERİ YÜKSEK Adana başta olmak üzere Türkiye’deki turunçgil üreticilerinin, üretim maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle uluslar arası piyasada rekabet etme gücünü kaybetmek üzere olduğuna işaret eden Tümer, “Ekonomiye yıllık 1 milyar dolarlık katkısı olan turunçgil üreticileri, yoğun rekabete karşı girdi maliyetlerinin düşürülmesini beklemektedir” dedi. YETERSİZ DESTEKLEME Gıda güvenliği, paketleme, depolama, nakliye, gümrükleme, vergilendirme ve ihracat maliyetleriyle pazarlama sorunlarının Avrupa standartlarında üretim yapan turunçgil üreticisini zor durumda bıraktığına dikkat çeken Tümer, “Yetersiz desteklemeler de çiftçinin belini büken ayrı bir konudur” diye konuştu. Tümer, çiftçinin rekabet edebilme gücünü kazanabilmesi, yerli üretimin dünya genelinde daha ön plana çıkması için girdi maliyetlerinin azalması ve desteklemelerin artırılması için hükümet yetkililerinin girişimde bulunmasını istedi.

 

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adanalı turunçgil üreticilerinin sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

GİRDİ MALİYETLERİ YÜKSEK

Adana başta olmak üzere Türkiye’deki turunçgil üreticilerinin, üretim maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle uluslar arası piyasada rekabet etme gücünü kaybetmek üzere olduğuna işaret eden Tümer, “Ekonomiye yıllık 1 milyar dolarlık katkısı olan turunçgil üreticileri, yoğun rekabete karşı girdi maliyetlerinin düşürülmesini beklemektedir” dedi.

YETERSİZ DESTEKLEME
Gıda güvenliği, paketleme, depolama, nakliye, gümrükleme, vergilendirme ve ihracat maliyetleriyle pazarlama sorunlarının Avrupa standartlarında üretim yapan turunçgil üreticisini zor durumda bıraktığına dikkat çeken Tümer, “Yetersiz desteklemeler de çiftçinin belini büken ayrı bir konudur” diye konuştu.

Tümer, çiftçinin rekabet edebilme gücünü kazanabilmesi, yerli üretimin dünya genelinde daha ön plana çıkması için girdi maliyetlerinin azalması ve desteklemelerin artırılması için hükümet yetkililerinin girişimde bulunmasını istedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.