“Ücretli öğretmen, kölelik düzeninde bile yok!”

GÜNDEM 08.11.2018 - 16:18, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2062+ kez okundu.
 

“Ücretli öğretmen, kölelik düzeninde bile yok!”

  ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de atanamayan öğretmenlerin maddi-manevi büyük sorun yaşadığını, bunalıma sürüklendiğini ve maalesef intiharlarla son bulan olayların yaşandığını vurguladı. Atanamayan öğretmenlerin yanı sıra adeta kölelik düzeninde rastlanan ‘ücretli öğretmenlik’ sorununa da değinen Dr. Şevkin, atanamayan öğretmenler ve ücretli öğretmenlikte yaşanan skandalı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. ATANAMAMAK İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR! Meclise konuyla ilgili araştırma önergesi sunan Dr. Şevkin, 15 Ekim 2018 Pazartesi günü atanamadığı için intihar eden 32 yaşındaki Ersin Turhan’ın yürek burkan hayatının tüm Türkiye’yi üzüntüye boğduğunu hatırlattı.  Atanamayan öğretmenlerde bu sorunlar yaşanırken diğer bir sorunun da ücretli öğretmenlik adı altında yaşanan derin travma olduğuna işaret eden Dr. Şevkin, 2004 yılında hayata geçirilen ücretli öğretmenlik kavramının mağduriyetleri de beraberinde getirdiğini, ayda sadece 16 gün çalıştırılabilen ücretli öğretmenlerin maaşının asgari ücretin de altında olduğunu söyledi. ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİKTE SKANDAL! 65. Hükümetin Milli Eğitim Bakanı (MEB) İsmet Yılmaz’ın ek ders ücreti karşılığında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim gün sayısı en az 540 gün olan ücretli öğretmenleri sözleşmeli olarak atayacaklarına ilişkin bir ilan açtıklarını duyurduğunu hatırlatan Dr. Şevkin, araştırma önergesinin gerekçesinde şu görüşlere yer verdi: “Yasa gereği bu şekilde çalıştırılan öğretmenler adına ödenecek prim gün sayıları aylık en fazla 16 gündür. Kaba bir hesapla 5 yıl ücretli öğretmenlik yapan bir kişinin bu rakamı rahatlıkla doldurduğu anlaşılacaktır. Ancak şartları tutan kişiler arasında 5 bin öğretmen bulunmasına rağmen MEB 10 yıl, 15 yıl ücretli öğretmenlik yapanları KPSS puanı ile engelleyip 2, 3 yıl çalışıp prim sayısı 30 gün üzerinden yatan ücretli öğretmenleri atamıştır. Ücretli öğretmenlerin aylık sigorta prim gün sayıları yasa gereği ayda en fazla 16 gün olarak yatırılmaktadır ancak bu uygulama iller bazında farklılıklar göstermiştir. Bazı illerde 30 gün, bazı illerde ise yasa çerçevesinde 16 gün prim yatırılan öğretmenler olduğu görülmüştür.  MEB’de yapılan bu usulsüzlüğün düzeltilmesi, hak ettiği halde sözleşmeli öğretmenlik statüsüne geçemeyen öğretmenlerin mağduriyetinin giderilmesinin yanı sıra atanamayan öğretmenlerin yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunların giderilmesi amacıyla Anayasa’nın 98 ve içtüzüğümüzün 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını saygılarımızla arz ve teklif ederiz.”  

 

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de atanamayan öğretmenlerin maddi-manevi büyük sorun yaşadığını, bunalıma sürüklendiğini ve maalesef intiharlarla son bulan olayların yaşandığını vurguladı. Atanamayan öğretmenlerin yanı sıra adeta kölelik düzeninde rastlanan ‘ücretli öğretmenlik’ sorununa da değinen Dr. Şevkin, atanamayan öğretmenler ve ücretli öğretmenlikte yaşanan skandalı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
ATANAMAMAK İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR!
Meclise konuyla ilgili araştırma önergesi sunan Dr. Şevkin, 15 Ekim 2018 Pazartesi günü atanamadığı için intihar eden 32 yaşındaki Ersin Turhan’ın yürek burkan hayatının tüm Türkiye’yi üzüntüye boğduğunu hatırlattı.  Atanamayan öğretmenlerde bu sorunlar yaşanırken diğer bir sorunun da ücretli öğretmenlik adı altında yaşanan derin travma olduğuna işaret eden Dr. Şevkin, 2004 yılında hayata geçirilen ücretli öğretmenlik kavramının mağduriyetleri de beraberinde getirdiğini, ayda sadece 16 gün çalıştırılabilen ücretli öğretmenlerin maaşının asgari ücretin de altında olduğunu söyledi.
ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİKTE SKANDAL!
65. Hükümetin Milli Eğitim Bakanı (MEB) İsmet Yılmaz’ın ek ders ücreti karşılığında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim gün sayısı en az 540 gün olan ücretli öğretmenleri sözleşmeli olarak atayacaklarına ilişkin bir ilan açtıklarını duyurduğunu hatırlatan Dr. Şevkin, araştırma önergesinin gerekçesinde şu görüşlere yer verdi:
“Yasa gereği bu şekilde çalıştırılan öğretmenler adına ödenecek prim gün sayıları aylık en fazla 16 gündür. Kaba bir hesapla 5 yıl ücretli öğretmenlik yapan bir kişinin bu rakamı rahatlıkla doldurduğu anlaşılacaktır. Ancak şartları tutan kişiler arasında 5 bin öğretmen bulunmasına rağmen MEB 10 yıl, 15 yıl ücretli öğretmenlik yapanları KPSS puanı ile engelleyip 2, 3 yıl çalışıp prim sayısı 30 gün üzerinden yatan ücretli öğretmenleri atamıştır.
Ücretli öğretmenlerin aylık sigorta prim gün sayıları yasa gereği ayda en fazla 16 gün olarak yatırılmaktadır ancak bu uygulama iller bazında farklılıklar göstermiştir. Bazı illerde 30 gün, bazı illerde ise yasa çerçevesinde 16 gün prim yatırılan öğretmenler olduğu görülmüştür.  MEB’de yapılan bu usulsüzlüğün düzeltilmesi, hak ettiği halde sözleşmeli öğretmenlik statüsüne geçemeyen öğretmenlerin mağduriyetinin giderilmesinin yanı sıra atanamayan öğretmenlerin yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunların giderilmesi amacıyla Anayasa’nın 98 ve içtüzüğümüzün 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını saygılarımızla arz ve teklif ederiz.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.