UCUZ SEBZE-MEYVE İÇİN AİLE DAYANIŞMASI FORMÜLÜ

EKONOMİ 21.08.2019 - 17:09, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2543+ kez okundu.
 

UCUZ SEBZE-MEYVE İÇİN AİLE DAYANIŞMASI FORMÜLÜ

Adana Kabzımallar Esnaf Odası Başkanı Ali Batman, fiyatın pahalı olduğu dönemlerde, 3-5 ailenin birleşip sebze halinden ürün almasını istedi.
  Adana Kabzımallar Esnaf Odası Başkanı Ali Batman, sebze-meyvenin yüzde 60’ının hale uğramadan müşteriye ulaştığını, devletin bu alanda kaybının büyük olduğunu söyledi. Batman, “Zaman zaman ürün fiyatlarının pahalandığı zamanlarda 3-5 aile birlikte hareket ederek, sebze meyvelerini halden kasa veya çuvalla alsınlar böylece ürünler daha ekonomik fiyata gelir” dedi. 80 KURUŞLUK KAVUN 2 LİRA 80 KURUŞ OLUR MU? Batman, Egemen’e yaptığı açıklamada, 271 sebze meyve işletmesinin bulunduğu Vedat Dalokay Hali’nde esnafın halinden memnun olmadığını bildirdi. Yeni Hal Yasası’nı bekledikleri anlatan Batman, belediyelerin de denetim yapmayışının hal esnafını içinden çıkılmaz derecede zora soktuğuna dikkat çekti. Vatandaşın halde kilosu 80 kuruşa satılan bir kavunu halde 2 lira 89 kuruşa yiyebildiğini dile getiren Batman, “Bazen marketleri gezip fiyatları inceliyorum. Bugüne kadar marketten domates, soğan, elma, armut aldığımı hatırlamam. Ben de herkes gibi semt pazarlarına gidiyorum” dedi. Batman, bugün için halde karpuzun kilosu 50-60 kuruş, domatesin 1 lira, patatesin 1 lira soğanın 90 kuruş, kavunun 80 kuruştan işlem gördüğünü dile getirdi. BELEDİYELER DENETİM YAPMALI Batman, şunları kaydetti: “Sebze meyvede fiyat arz-talep dengesine göre şekilleniyor. Eskiden ürünlerin hale girme zorunluluğu vardı. Bugün ise sebze meyvenin yüzde 60’ı hale girmeden müşteriye ulaşıyor. Bu yanlış, çünkü devletin bu sayede elde edeceği gelir de azalıyor. Türkiye geneli belirlenen ürün fiyatı üzerinden fatura kesmemiz isteniyor. Burası Adana öyle şey olur mu? Esnaf rüsum, KDV, stopaj vergilerini ödüyor. Bu haksızlıkların giderilmesi için Yeni Hal Yasası’nın çıkması bekliyoruz. Bu sayede esnaf da rahat bir nefes alabilir. Hem hiç kimse 1 liraya aldığını 5 liraya satamaz. Belediyeler de sebze meyve satan esnafa destek olmalı, denetimler sıklaştırılmalı, korsanların önüne geçilmeli.”
Adana Kabzımallar Esnaf Odası Başkanı Ali Batman, fiyatın pahalı olduğu dönemlerde, 3-5 ailenin birleşip sebze halinden ürün almasını istedi.

 

Adana Kabzımallar Esnaf Odası Başkanı Ali Batman, sebze-meyvenin yüzde 60’ının hale uğramadan müşteriye ulaştığını, devletin bu alanda kaybının büyük olduğunu söyledi. Batman, “Zaman zaman ürün fiyatlarının pahalandığı zamanlarda 3-5 aile birlikte hareket ederek, sebze meyvelerini halden kasa veya çuvalla alsınlar böylece ürünler daha ekonomik fiyata gelir” dedi.

80 KURUŞLUK KAVUN 2 LİRA 80 KURUŞ OLUR MU?

Batman, Egemen’e yaptığı açıklamada, 271 sebze meyve işletmesinin bulunduğu Vedat Dalokay Hali’nde esnafın halinden memnun olmadığını bildirdi. Yeni Hal Yasası’nı bekledikleri anlatan Batman, belediyelerin de denetim yapmayışının hal esnafını içinden çıkılmaz derecede zora soktuğuna dikkat çekti. Vatandaşın halde kilosu 80 kuruşa satılan bir kavunu halde 2 lira 89 kuruşa yiyebildiğini dile getiren Batman, “Bazen marketleri gezip fiyatları inceliyorum. Bugüne kadar marketten domates, soğan, elma, armut aldığımı hatırlamam. Ben de herkes gibi semt pazarlarına gidiyorum” dedi. Batman, bugün için halde karpuzun kilosu 50-60 kuruş, domatesin 1 lira, patatesin 1 lira soğanın 90 kuruş, kavunun 80 kuruştan işlem gördüğünü dile getirdi.

BELEDİYELER DENETİM YAPMALI

Batman, şunları kaydetti: “Sebze meyvede fiyat arz-talep dengesine göre şekilleniyor. Eskiden ürünlerin hale girme zorunluluğu vardı. Bugün ise sebze meyvenin yüzde 60’ı hale girmeden müşteriye ulaşıyor. Bu yanlış, çünkü devletin bu sayede elde edeceği gelir de azalıyor. Türkiye geneli belirlenen ürün fiyatı üzerinden fatura kesmemiz isteniyor. Burası Adana öyle şey olur mu? Esnaf rüsum, KDV, stopaj vergilerini ödüyor. Bu haksızlıkların giderilmesi için Yeni Hal Yasası’nın çıkması bekliyoruz. Bu sayede esnaf da rahat bir nefes alabilir. Hem hiç kimse 1 liraya aldığını 5 liraya satamaz. Belediyeler de sebze meyve satan esnafa destek olmalı, denetimler sıklaştırılmalı, korsanların önüne geçilmeli.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.