"Üretici limonu 2.5 liraya satıyor, markette 10 lira"

GÜNDEM 21.06.2020 - 18:37, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1799+ kez okundu.
 

"Üretici limonu 2.5 liraya satıyor, markette 10 lira"

"Üretici limonu 2.5 liraya satıyor, markette 10 lira" Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, üreticinin dalında kilogramını 2.5 liraya sattığı limonunun büyük kentlerde tüketicilere 10 liradan yüksek fiyatlarla satılmasına tepki gösterdi. Tüketici ve üretici zarar ederken marketten tedarikçiye aracıların kazandığı sistemin değiştirilmesini istedi. Ağustos sonunda limon hasadının da başlayacağına dikkat çeken Barut, limondaki ihracat yasağının kaldırılmasını, ithalatın engellenmesini de talep etti. LİMON BAHÇELERİNDE İNCELEME Adana'nın Karataş İlçesi'ne bağlı ovalarda narenciye bahçelerinde incelemelerde bulunan Ayhan Barut, Mayıs ayında aşırı sıcak ve şiddetli rüzgar nedeniyle oluşan hasarı yerinde gördü. Ağustos ayı sonunda hasadı yapılacak limon bahçelerinde üreticilerin sorunlarını dinleyip çözüm bulunması için yetkilileri göreve çağıran Barut, "Türkiye'de yaklaşık 4 milyon ton narenciye üretiliyor. Bu üretimin yüzde 75'i Çukurova Bölgesi'nden karşılanıyor, Adana ise bunun 3'te 1'ini üretiyor. Bu üreticinin emeğinin karşılığı zarar olmasın" dedi. "YÜKSEK FİYAT ÜRETİCİNİN KABAHATİ DEĞİLDİR" Adana'da limon hasadının Ağustos ayı sonu itibariyle başlayacağını anımsatan Ayhan Barut, "Üreticinin dalında şu anda kilogramını 2.5 liraya sattığı limon, büyükşehirlerde tüketiciye 10 liranın üstündeki fiyatlarla satılıyor. Aradaki 4-5 kat fiyat yüksekliği üreticinin kabahati değildir. Üretici sadece maliyetini karşılayan fiyatla ürününü satmaya çalışıyor. Aradaki marketçisi, komisyoncusu, tedarikçisi fiyatların katlanmasına neden oluyor. Tüketici ve üretici zarar ediyor. Hal Yasası'nın ve bu sistemin değişmesi gerekiyor" diye konuştu. "İHRACATIN ÖNÜNÜ AÇIN, İTHALATI ENGELLEYİN" Limonun kamuoyunda sürekli polemik konusu olduğuna işaret eden Ayhan Barut, şunları kaydetti: "Limon hasadının yaklaştığı bu dönemde, limonda hala ihracat yasağı sürüyor. Limondan portakala, mandarinden greyfurta tüm narenciye ürünlerinin önünün açılması gerekiyor. Özellikle limonda ihracat yasağının kaldırılması gerekiyor. Olumsuz iklim koşulları nedeniyle portakal ve mandarin gibi tüm narenciye ürünlerine ihracat yasağı getirilmemesi lazım. İhracat yasağı geldiği zaman, narenciye üreticisi çok daha sıkıntılı ve kötü günler başlıyor. Çünkü  Türkiye'de portakal, mandarinden, limon ve greyfurta yüzde 150 ile yüzde 250 arasında kendine yeterlilik oranı yani üretim fazlası var. Dolayısıyla biz bu ürünlerde ihracata bağımlıyız. Mutlak suretle ihracat yapmamız gerekiyor. Limonda hasada sayılı günler kala yetkilileri uyarıyoruz. Gelin, tarımın önündeki engelleri kaldırın. İhracat yasağını kaldırın, ithalatı da engelleyin!"

"Üretici limonu 2.5 liraya satıyor, markette 10 lira"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, üreticinin dalında kilogramını 2.5 liraya sattığı limonunun büyük kentlerde tüketicilere 10 liradan yüksek fiyatlarla satılmasına tepki gösterdi. Tüketici ve üretici zarar ederken marketten tedarikçiye aracıların kazandığı sistemin değiştirilmesini istedi. Ağustos sonunda limon hasadının da başlayacağına dikkat çeken Barut, limondaki ihracat yasağının kaldırılmasını, ithalatın engellenmesini de talep etti.

LİMON BAHÇELERİNDE İNCELEME

Adana'nın Karataş İlçesi'ne bağlı ovalarda narenciye bahçelerinde incelemelerde bulunan Ayhan Barut, Mayıs ayında aşırı sıcak ve şiddetli rüzgar nedeniyle oluşan hasarı yerinde gördü. Ağustos ayı sonunda hasadı yapılacak limon bahçelerinde üreticilerin sorunlarını dinleyip çözüm bulunması için yetkilileri göreve çağıran Barut, "Türkiye'de yaklaşık 4 milyon ton narenciye üretiliyor. Bu üretimin yüzde 75'i Çukurova Bölgesi'nden karşılanıyor, Adana ise bunun 3'te 1'ini üretiyor. Bu üreticinin emeğinin karşılığı zarar olmasın" dedi.

"YÜKSEK FİYAT ÜRETİCİNİN KABAHATİ DEĞİLDİR"

Adana'da limon hasadının Ağustos ayı sonu itibariyle başlayacağını anımsatan Ayhan Barut, "Üreticinin dalında şu anda kilogramını 2.5 liraya sattığı limon, büyükşehirlerde tüketiciye 10 liranın üstündeki fiyatlarla satılıyor. Aradaki 4-5 kat fiyat yüksekliği üreticinin kabahati değildir. Üretici sadece maliyetini karşılayan fiyatla ürününü satmaya çalışıyor. Aradaki marketçisi, komisyoncusu, tedarikçisi fiyatların katlanmasına neden oluyor. Tüketici ve üretici zarar ediyor. Hal Yasası'nın ve bu sistemin değişmesi gerekiyor" diye konuştu.

"İHRACATIN ÖNÜNÜ AÇIN, İTHALATI ENGELLEYİN"

Limonun kamuoyunda sürekli polemik konusu olduğuna işaret eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Limon hasadının yaklaştığı bu dönemde, limonda hala ihracat yasağı sürüyor. Limondan portakala, mandarinden greyfurta tüm narenciye ürünlerinin önünün açılması gerekiyor. Özellikle limonda ihracat yasağının kaldırılması gerekiyor. Olumsuz iklim koşulları nedeniyle portakal ve mandarin gibi tüm narenciye ürünlerine ihracat yasağı getirilmemesi lazım. İhracat yasağı geldiği zaman, narenciye üreticisi çok daha sıkıntılı ve kötü günler başlıyor. Çünkü  Türkiye'de portakal, mandarinden, limon ve greyfurta yüzde 150 ile yüzde 250 arasında kendine yeterlilik oranı yani üretim fazlası var. Dolayısıyla biz bu ürünlerde ihracata bağımlıyız. Mutlak suretle ihracat yapmamız gerekiyor. Limonda hasada sayılı günler kala yetkilileri uyarıyoruz. Gelin, tarımın önündeki engelleri kaldırın. İhracat yasağını kaldırın, ithalatı da engelleyin!"

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.