ÜRETİCİYİ HEM DOLU HEM TARSİM VURDU!

EKONOMİ 20.05.2019 - 13:37, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2473+ kez okundu.
 

ÜRETİCİYİ HEM DOLU HEM TARSİM VURDU!

Adana’da Nisan ayında bahçelerde büyük hasara yol açan dolu sebebiyle Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin verdiği yüzde 50’lik hasar tespiti üreticiyi mutlu etmedi. Üreticiler, dolu vuran bahçelerde tomurcukların döküldüğünü, bu yıl ağaçlarda çiçeklenme olmasının mümkün olmadığı belirterek, Tarım Sigortaları Havuzu’nun (Tarsim) üreticinin yüzünü güldürecek bir oran belirlemesini istedi. EN FAZLA YÜZDE 75’İNİ ALIYOR Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, dolunun Sarıçam, Yüreğir, Çukurova ile Seyhan’da narenciye, şeftali, erik ve zeytin bahçelerinde etkili olduğunu hatırlattı. Yağışların her yerde aynı oranda bahçelere zarar vermediğini kaydeden Girmen, üreticinin yüzde 100 zarar görse bile tarım sigortasından yüzde 75’lik zararını temin edebildiğini söyledi. KRİTERLER DEĞİŞTİRİLMELİ Tarsim’in çalışma prensiplerinden kaynaklı kriterlerin bazı bölgeler için gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Girmen, “Farklı bir uygulamaya gidilmesi lazım. Doludan kaynaklı zarar için Adana’yı afet kapsamına aldırmak zor. Tarsim’deki zarar tespitlerinde çiftçinin lehine biraz daha tolerans tanınmalı. Benim de başıma geldi. Yeni bir yapılanma olmalı ya da zarar tespiti yapılarken kriterler değişmeli.” çağrısında bulundu. ecek ya da TarsiM’in bölgesel anlamda arar tespit komisyonları özelikle bu bölgeye biraz daha farklı davranacak. Buğdaydan zararg ördü, kriterlerin yenden gözden geçirimesi lazım. En büyük özelilğimiz turfandacılğımız, Adana’yı ekilebilir ve sulanabalir tarım arazisi dıında bakanılğın bu konuda dizinleri ele alıpbplanlama yapması gerekiyor. ancak etkisinin büyük olduğuna vurgu yapan Girmen,  yüzde 100 hasar görse dahi hasarın yüzde 100’ünü alamıyorsun.. tamamı hasar görse yüzde 75’ini alabiliorsun. Tarsim’in çalışma prensiplerinden kaynaklarıyor. Öyle şeyler ahnlatılıor ki akıllara zarar. Bir mikar karar görüp kalanı kendi eliyle tamamlamış olanlarv ar. Erik bir dolu yedik tar umar oldu. Utanmasalar zarar çıkarmayacaklar. Farklı bir uygulamaya gidilmesi lazım. Hasar yürğir’de oldu, Çukurova afet kapsamına aldırmak zor. Tarsimdeki zarar tespitlerinde çiftçinin lehine biraz daha tolerans tanınmalı. Gördüğgü zararırı çoğu zaman tahsil edemiyor. Benim de başıma geldi. Yeni ir yapılanma olacak, zarar tespiti yapılarken krirterler değişecek ya da TarsiM’in bölgesel anlamda arar tespit komisyonları özelikle bu bölgeye biraz daha farklı davranacak. Buğdaydan zararg ördü, kriterlerin yenden gözden geçirimesi lazım. En büyük özelilğimiz turfandacılğımız, Adana’yı ekilebilir ve sulanabalir tarım arazisi dıında bakanılğın bu konuda dizinleri ele alıpbplanlama yapması gerekiyor.

Adana’da Nisan ayında bahçelerde büyük hasara yol açan dolu sebebiyle Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin verdiği yüzde 50’lik hasar tespiti üreticiyi mutlu etmedi. Üreticiler, dolu vuran bahçelerde tomurcukların döküldüğünü, bu yıl ağaçlarda çiçeklenme olmasının mümkün olmadığı belirterek, Tarım Sigortaları Havuzu’nun (Tarsim) üreticinin yüzünü güldürecek bir oran belirlemesini istedi.

EN FAZLA YÜZDE 75’İNİ ALIYOR

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, dolunun Sarıçam, Yüreğir, Çukurova ile Seyhan’da narenciye, şeftali, erik ve zeytin bahçelerinde etkili olduğunu hatırlattı. Yağışların her yerde aynı oranda bahçelere zarar vermediğini kaydeden Girmen, üreticinin yüzde 100 zarar görse bile tarım sigortasından yüzde 75’lik zararını temin edebildiğini söyledi.

KRİTERLER DEĞİŞTİRİLMELİ

Tarsim’in çalışma prensiplerinden kaynaklı kriterlerin bazı bölgeler için gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Girmen, “Farklı bir uygulamaya gidilmesi lazım. Doludan kaynaklı zarar için Adana’yı afet kapsamına aldırmak zor. Tarsim’deki zarar tespitlerinde çiftçinin lehine biraz daha tolerans tanınmalı. Benim de başıma geldi. Yeni bir yapılanma olmalı ya da zarar tespiti yapılarken kriterler değişmeli.” çağrısında bulundu.

ecek ya da TarsiM’in bölgesel anlamda arar tespit komisyonları özelikle bu bölgeye biraz daha farklı davranacak. Buğdaydan zararg ördü, kriterlerin yenden gözden geçirimesi lazım. En büyük özelilğimiz turfandacılğımız, Adana’yı ekilebilir ve sulanabalir tarım arazisi dıında bakanılğın bu konuda dizinleri ele alıpbplanlama yapması gerekiyor.

ancak etkisinin büyük olduğuna vurgu yapan Girmen,  yüzde 100 hasar görse dahi hasarın yüzde 100’ünü alamıyorsun.. tamamı hasar görse yüzde 75’ini alabiliorsun. Tarsim’in çalışma prensiplerinden kaynaklarıyor. Öyle şeyler ahnlatılıor ki akıllara zarar. Bir mikar karar görüp kalanı kendi eliyle tamamlamış olanlarv ar. Erik bir dolu yedik tar umar oldu. Utanmasalar zarar çıkarmayacaklar. Farklı bir uygulamaya gidilmesi lazım. Hasar yürğir’de oldu, Çukurova afet kapsamına aldırmak zor. Tarsimdeki zarar tespitlerinde çiftçinin lehine biraz daha tolerans tanınmalı. Gördüğgü zararırı çoğu zaman tahsil edemiyor. Benim de başıma geldi. Yeni ir yapılanma olacak, zarar tespiti yapılarken krirterler değişecek ya da TarsiM’in bölgesel anlamda arar tespit komisyonları özelikle bu bölgeye biraz daha farklı davranacak. Buğdaydan zararg ördü, kriterlerin yenden gözden geçirimesi lazım. En büyük özelilğimiz turfandacılğımız, Adana’yı ekilebilir ve sulanabalir tarım arazisi dıında bakanılğın bu konuda dizinleri ele alıpbplanlama yapması gerekiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.