Uzun süren kabızlık şikayeti ciddiye alınmalı

SAĞLIK-YAŞAM 31.05.2018 - 09:09, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1478+ kez okundu.
 

Uzun süren kabızlık şikayeti ciddiye alınmalı

İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, bağırsak hareketlerinin azalmasıyla ortaya çıkan ‘’kabızlığın’’ her yaş grubunda sıkça görüldüğünü ve ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu kaydetti. Gümürdülü, ‘’ Basit bir sindirim ve boşaltım sistemi şikayeti olarak görülen kabızlık, başta bağırsak kanseri olmak üzere; bağırsak tıkanıklığı, hemoroid, fissür gibi birçok önemli hastalığın belirtisi olabilir.’’ dedi.    Hareketsiz yaşam ve bilinçsiz ilaç kullanımı kabızlığa sürüklüyor    Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, bağırsakların; besinlerin sindirimini sağlarken çeşitli hareketler gerçekleştirdiğini, hareketsiz kalmanın, bağırsağın işleyişini engellediğini belirtti. Gümürdülü: ‘’Gün içerisinde yapılan küçük yürüyüşler, spor veya ev egzersizleri bağırsakların hareketlerine ivme kazandırır ve böylece kabızlığın önlenmesine olanak sağlar. Özellikle ilerleyen yaşlarda metabolizmanın yavaşlaması durumunda hareketli yaşama daha çok ağırlık verilmelidir.’’ şeklinde konuştu. Sürekli ve alışkanlık haline gelen ağrı kesici kullanımının, aynı zamanda demir ilaçları ve antidepresanların içerdikleri bileşenlerin de kabızlığa neden olduğunun altını çizen Gümürdülü, zorunlu olmadıkça bu tür ilaçların kullanılmaması gerektiğinin belirtti. Gümürdülü,uzun süre ve yüksek miktarda içilen müshil içeren ilaçların bağırsakları tembelleştiğini, doktor görüşü olmadan müshil kullanımından kaçınılması gerektiğini söyledi.     Bilinçsiz yapılan diyetler kabızlığa sebep oluyor    Kabızlık probleminin, kadınların yüzde 22’sinde görüldüğünü ve yaşam tarzıyla doğrudan bağlantılı olduğunu kaydeden Gümürdülü şunları söyledi: ‘’ İdeal kiloya ulaşmak için eş dost tavsiyesiyle ve bilinçsizce diyetler yapılıyor. Kilo verme çabaları;  yanlış besleneme, yeterince yağlı ve lifli besinler tüketilmemesi sebebiyle hüsranla sonuçlanıyor. Bunun yanı sıra bir de kabızlık sorunu ortaya çıkıyor. Sağlıklı bir yaşam, sindirim, boşaltım sistemi ve düzgün çalışan bir metabolizma için, bol su içmek, lif açısından zengin gıdalarla beslenmek, çorba, yeşillik, sebze, sulu yemek tüketmek şart. ‘’   Tuvalet ihtiyacınızı ertelemeyin İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, tuvalet ihtiyacının da ertelenmemesi gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:  ‘’Günün belli saatlerinde belirli bir sürenin tuvalet ihtiyacı için ayrılması önemlidir. Her gün aynı saatte tuvalete gitmek, tuvalete çıkma hissi yoksa bile 10-15 dk beklemek, bağırsak hareketlerinin düzenini sağlayamaya faydalı olacaktır. Günlük hayatta dışarıda olmak, temizlik konusunda tatmin edici olmayan yerlerde bulunmak, tuvalet ihtiyacını ertelemeye sebep olabilir fakat  bu durum boşaltım sisteminin dengesinin bozulmasına ve kabızlığa yol açar. Bilinçli olarak yapılan bu davranış zamanla vücudun alışkanlığı haline gelebilir. Kabızlıktan kaçınmak için tuvalet ihtiyacını ertelememek önemlidir.’’  

İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, bağırsak hareketlerinin azalmasıyla ortaya çıkan ‘’kabızlığın’’ her yaş grubunda sıkça görüldüğünü ve ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu kaydetti. Gümürdülü, ‘’ Basit bir sindirim ve boşaltım sistemi şikayeti olarak görülen kabızlık, başta bağırsak kanseri olmak üzere; bağırsak tıkanıklığı, hemoroid, fissür gibi birçok önemli hastalığın belirtisi olabilir.’’ dedi. 

 

Hareketsiz yaşam ve bilinçsiz ilaç kullanımı kabızlığa sürüklüyor 

 

Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, bağırsakların; besinlerin sindirimini sağlarken çeşitli hareketler gerçekleştirdiğini, hareketsiz kalmanın, bağırsağın işleyişini engellediğini belirtti. Gümürdülü: ‘’Gün içerisinde yapılan küçük yürüyüşler, spor veya ev egzersizleri bağırsakların hareketlerine ivme kazandırır ve böylece kabızlığın önlenmesine olanak sağlar. Özellikle ilerleyen yaşlarda metabolizmanın yavaşlaması durumunda hareketli yaşama daha çok ağırlık verilmelidir.’’ şeklinde konuştu. Sürekli ve alışkanlık haline gelen ağrı kesici kullanımının, aynı zamanda demir ilaçları ve antidepresanların içerdikleri bileşenlerin de kabızlığa neden olduğunun altını çizen Gümürdülü, zorunlu olmadıkça bu tür ilaçların kullanılmaması gerektiğinin belirtti. Gümürdülü,uzun süre ve yüksek miktarda içilen müshil içeren ilaçların bağırsakları tembelleştiğini, doktor görüşü olmadan müshil kullanımından kaçınılması gerektiğini söyledi.

 

 

Bilinçsiz yapılan diyetler kabızlığa sebep oluyor 

 

Kabızlık probleminin, kadınların yüzde 22’sinde görüldüğünü ve yaşam tarzıyla doğrudan bağlantılı olduğunu kaydeden Gümürdülü şunları söyledi: ‘’ İdeal kiloya ulaşmak için eş dost tavsiyesiyle ve bilinçsizce diyetler yapılıyor. Kilo verme çabaları;  yanlış besleneme, yeterince yağlı ve lifli besinler tüketilmemesi sebebiyle hüsranla sonuçlanıyor. Bunun yanı sıra bir de kabızlık sorunu ortaya çıkıyor. Sağlıklı bir yaşam, sindirim, boşaltım sistemi ve düzgün çalışan bir metabolizma için, bol su içmek, lif açısından zengin gıdalarla beslenmek, çorba, yeşillik, sebze, sulu yemek tüketmek şart. ‘’

 

Tuvalet ihtiyacınızı ertelemeyin

İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, tuvalet ihtiyacının da ertelenmemesi gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti: 

‘’Günün belli saatlerinde belirli bir sürenin tuvalet ihtiyacı için ayrılması önemlidir. Her gün aynı saatte tuvalete gitmek, tuvalete çıkma hissi yoksa bile 10-15 dk beklemek, bağırsak hareketlerinin düzenini sağlayamaya faydalı olacaktır. Günlük hayatta dışarıda olmak, temizlik konusunda tatmin edici olmayan yerlerde bulunmak, tuvalet ihtiyacını ertelemeye sebep olabilir fakat  bu durum boşaltım sisteminin dengesinin bozulmasına ve kabızlığa yol açar. Bilinçli olarak yapılan bu davranış zamanla vücudun alışkanlığı haline gelebilir. Kabızlıktan kaçınmak için tuvalet ihtiyacını ertelememek önemlidir.’’

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.