“Vatandaş, hibrit araçlara teşvik edilmeli”

SİYASET 13.11.2017 - 12:59, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 943+ kez okundu.
 

“Vatandaş, hibrit araçlara teşvik edilmeli”

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, benzin, mazot, LPG ve MTV’ye yapılan zamlar yerine yakıt tasarrufu sağlayan, çevreye duyarlı hibrit araçlara erişimin kolaylaşmasını istedi
  ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), benzin, mazot ve LPG’ye yapılan zamlar yerine vatandaşın şehir içi kullanımda yüzde 50 ila 70 arasında yakıt tasarrufu sağlayan, çevreye zarar vermeyen hibrit araçları kullanmaya teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. “TÜKETİCİ, HİBRİT ARACA ERİŞEBİLMELİ” Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ‘Bütçe Görüşmeleri’ esnasında CHP grubu adına konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Tümer, “Şehir içi kullanımda yüzde 50 ile yüzde 70 arasında yakıt tasarrufu sağlayan hibrit motorlu araçlar hem elektrik hem de içten yanmalı motorlarla birlikte kullanıldıkları için konvansiyonel araçlara göre daha yüksek maliyetlere sahiptir. Bu nedenle, hibrit otomobil fiyatlarının tüketici tarafından erişilebilir olması için desteğe ihtiyaç vardır” dedi. EGZOZ GAZLARINA İŞARET ETTİ Daha az yakıt tüketen araçların, vergi mekanizmaları sayesinde teşvik edilmesinin petrol tüketiminin azalması ve cari açığın kapatılmasına yardımcı olacağına işaret eden Tümer, şunları söyledi: “Özellikle büyük şehirlerdeki trafik yoğunluğu sebebiyle boşa harcanan yakıt düşünüldüğünde, sağlanacak tasarrufun daha fazla olacağı beklenmektedir. Mevcut vergi sistemi nedeniyle dizel yakıt ağırlıklı gelişen yurt içi tüketimimiz Dünya Sağlık Örgütü tarafından en önemli kanserojen madde olarak tanımlanan, toplum sağlığı ve çevre açısından zararlı egzoz gazlarının artmasına sebep olmaktadır. Çevreci araçların desteklenmesi uzun vadede toplum sağlığı ve çevreyle ilgili projeksiyonların da iyileştirilmesine katkıda bulunacaktır. YÜZDE 50 İNDİRİM ÖNERİSİ Bu nedenle, elektrikli araçların motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutulduğu ülkemizde elektrik kullanım oranı şehir içinde yüzde 50-60 seviyesinde olan hibrit araçların motorlu taşıtlar vergisinde de en az yüzde 50 indirim sağlanmasının ülkemiz adına olumlu bir kazanım olacağını düşünmekteyim.”
CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, benzin, mazot, LPG ve MTV’ye yapılan zamlar yerine yakıt tasarrufu sağlayan, çevreye duyarlı hibrit araçlara erişimin kolaylaşmasını istedi

 

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), benzin, mazot ve LPG’ye yapılan zamlar yerine vatandaşın şehir içi kullanımda yüzde 50 ila 70 arasında yakıt tasarrufu sağlayan, çevreye zarar vermeyen hibrit araçları kullanmaya teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.
“TÜKETİCİ, HİBRİT ARACA ERİŞEBİLMELİ”
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ‘Bütçe Görüşmeleri’ esnasında CHP grubu adına konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Tümer, “Şehir içi kullanımda yüzde 50 ile yüzde 70 arasında yakıt tasarrufu sağlayan hibrit motorlu araçlar hem elektrik hem de içten yanmalı motorlarla birlikte kullanıldıkları için konvansiyonel araçlara göre daha yüksek maliyetlere sahiptir. Bu nedenle, hibrit otomobil fiyatlarının tüketici tarafından erişilebilir olması için desteğe ihtiyaç vardır” dedi.
EGZOZ GAZLARINA İŞARET ETTİ
Daha az yakıt tüketen araçların, vergi mekanizmaları sayesinde teşvik edilmesinin petrol tüketiminin azalması ve cari açığın kapatılmasına yardımcı olacağına işaret eden Tümer, şunları söyledi:
“Özellikle büyük şehirlerdeki trafik yoğunluğu sebebiyle boşa harcanan yakıt düşünüldüğünde, sağlanacak tasarrufun daha fazla olacağı beklenmektedir. Mevcut vergi sistemi nedeniyle dizel yakıt ağırlıklı gelişen yurt içi tüketimimiz Dünya Sağlık Örgütü tarafından en önemli kanserojen madde olarak tanımlanan, toplum sağlığı ve çevre açısından zararlı egzoz gazlarının artmasına sebep olmaktadır. Çevreci araçların desteklenmesi uzun vadede toplum sağlığı ve çevreyle ilgili projeksiyonların da iyileştirilmesine katkıda bulunacaktır.
YÜZDE 50 İNDİRİM ÖNERİSİ
Bu nedenle, elektrikli araçların motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutulduğu ülkemizde elektrik kullanım oranı şehir içinde yüzde 50-60 seviyesinde olan hibrit araçların motorlu taşıtlar vergisinde de en az yüzde 50 indirim sağlanmasının ülkemiz adına olumlu bir kazanım olacağını düşünmekteyim.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.