Yargının iş gücü azalırken dava süreleri kısalıyor

GÜNDEM 09.01.2019 - 16:17, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2316+ kez okundu.
 

Yargının iş gücü azalırken dava süreleri kısalıyor

  Hukuk sistemi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak uygulanan alternatif uyuşmazlık çözümü ‘Arabuluculuk’ ülkemizde de 1 Ocak tarihinden itibaren ticari davalarda zorunlu hale geldi. Yeni yıl ile birlikte ülke genelinde görev yapan 9 bin 410 arabulucu, yılda yaklaşık 200 bin’den fazla alacak ve tazminata ilişkin ticari uyuşmazlığı, dava açılmadan çözüme kavuşturacak.  Yargının iş gücünün azalacağına dikkat çeken Av.Baran Usanmaz, “Paranın ödenmesi ve tazminata ilişkin davalar 8 hafta içinde sonlandırılacak. Arabulucuya gidilmeden dava açılamayacak” dedi.   Yıllardır farklı toplum ve kültürlerde uygulanan arabulucuk sistemi yeni yıl ile beraber ülkemizde de zorunlu hale geliyor. Herkesin kafasında bir soru işareti olan arabuluculuk, aralarında davaya konu olmuş veya olabilecek bir uyuşmazlık olan kişilerin meseleyi bir arabulucu eşliğinde karşılıklı olarak müzakere ederek çözüme kavuşturdukları bir süreç olarak karşımıza çıkıyor.   Arabuluculuk Birçok Avantajı Beraberinde Getiriyor Türkiye’de sadece en az beş yıllık mesleki deneyimi olan hukuk fakültesi mezunlarının olabileceği arabuluculuk için Adalet Bakanlığı siciline kayıtlı Bakanlıkça lisanslanan eğitim kurumlarından teorik ve pratik en az kırk sekiz saat eğitim alınması gerekiyor. Ülkemizde daha fazla arabulucuya ihtiyaç olduğunu dile getiren Av.Baran Usanmaz, “Bu sistem hukuki anlamada hem devlete hem de halka kolaylık sağlayacak.Arabulucuk birçok avantajı beraberinde getiriyor. Sağladığı fayladaların birkaçını söyle sıralayabiliriz; insanlar arasındaki ilişkiyi korur, çabuk çözüm sağlar daha ekonomik ve gizli olarak yürütülür” ifadelerini kullandı.  

 

Hukuk sistemi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak uygulanan alternatif uyuşmazlık çözümü ‘Arabuluculuk’ ülkemizde de 1 Ocak tarihinden itibaren ticari davalarda zorunlu hale geldi. Yeni yıl ile birlikte ülke genelinde görev yapan 9 bin 410 arabulucu, yılda yaklaşık 200 bin’den fazla alacak ve tazminata ilişkin ticari uyuşmazlığı, dava açılmadan çözüme kavuşturacak.  Yargının iş gücünün azalacağına dikkat çeken Av.Baran Usanmaz, “Paranın ödenmesi ve tazminata ilişkin davalar 8 hafta içinde sonlandırılacak. Arabulucuya gidilmeden dava açılamayacak” dedi.

 

Yıllardır farklı toplum ve kültürlerde uygulanan arabulucuk sistemi yeni yıl ile beraber ülkemizde de zorunlu hale geliyor. Herkesin kafasında bir soru işareti olan arabuluculuk, aralarında davaya konu olmuş veya olabilecek bir uyuşmazlık olan kişilerin meseleyi bir arabulucu eşliğinde karşılıklı olarak müzakere ederek çözüme kavuşturdukları bir süreç olarak karşımıza çıkıyor.

 

Arabuluculuk Birçok Avantajı Beraberinde Getiriyor

Türkiye’de sadece en az beş yıllık mesleki deneyimi olan hukuk fakültesi mezunlarının olabileceği arabuluculuk için Adalet Bakanlığı siciline kayıtlı Bakanlıkça lisanslanan eğitim kurumlarından teorik ve pratik en az kırk sekiz saat eğitim alınması gerekiyor. Ülkemizde daha fazla arabulucuya ihtiyaç olduğunu dile getiren Av.Baran Usanmaz, “Bu sistem hukuki anlamada hem devlete hem de halka kolaylık sağlayacak.Arabulucuk birçok avantajı beraberinde getiriyor. Sağladığı fayladaların birkaçını söyle sıralayabiliriz; insanlar arasındaki ilişkiyi korur, çabuk çözüm sağlar daha ekonomik ve gizli olarak yürütülür” ifadelerini kullandı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.