YOKSULLUĞUN YÜKÜNÜ ONLAR TAŞIYOR!

SİYASET 12.06.2018 - 11:53, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2039+ kez okundu.
 

YOKSULLUĞUN YÜKÜNÜ ONLAR TAŞIYOR!

Çocuk işçiliğinin en önemli sebeplerinin başında yoksulluk geliyor. Devletin vurdumduymazlığıyla geliri her geçen gün azalan aileler, kendisini güçlendirip kalkındırması için küçük yaştaki çocuklarını iş hayatına atmak zorunda kalıyor. Arkadaşlarıyla oyun oynayıp hayatın tadını çıkarmak varken çalışan çocuk sayısı her geçen yıl artıyor.
SON İKİ YILDA 116 ÇOCUK İŞ KAZASINDA ÖLDÜ  İnsan Hakları Derneği (İHD) Çocuk Komisyonu Üyesi Turan Taş, Türkiye'de çalışan çocuk sayısının 2 milyonu aştığını ve bunların yüzde 78’inin kayıt dışı çalıştırıldığını hatırlatarak, son iki yılda en fazla tarım, inşaat, metal ve ticaret iş kollarında 116 çocuğun iş kazaları sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.  Taş, “Türkiye, Avrupa ülkeleri içerisinde çocuk yoksulluğunda en kötü ülkedir. Çukurova bölgesinde de durum çok farklı değildir. Adana’da tarımda ve küçük sanayi atölyelerinde çocuk işçiler oldukça ağır şartlarda çalıştırılmaktadır” dedi.  İSTATİSTİKİ VERİLER VAHİM BİR TABLO ÇİZİYOR  İHD Adana Şubesi’nce Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenlendi. İHD Adana Şubesi Başkanı İlhan Öngör, çocuk işçiliğiyle ilgili istatistiki verilerin Türkiye’nin çok vahim bir tabloyla karşı karşıya olduğunu gösterdiğini bildirdi. Öngör, “Bir sivil toplum örgütü olarak bizler bu sorunla ilgili kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz. Ancak bu sorunun çözüm yeri karar mercilerdir” diye konuştu. Basın toplantısına, HDP Adana milletvekili adayı Kemal Peköz, Adana Çocuk Haklar Derneği Başkanı Çiğdem Akça da katıldı.  KAĞIT TOPLAYAN ÇOCUKLARIN SAYISI ARTTI! Adana’da çocuk işçiliği konusunda yeterince çalışma yapılmadığı anlatan Çocuk Hakları Derneği Başkanı Çiğdem Akça ise, bu alanda yapılacak çalışmaları el birliğiyle canladırmak gerektiğine dikkat çekti. Akça, “Çocuk işçiliği anlamında ciddi hak ihlalleri var. Özellikle Suriyeli göçmenlerin gelmesiyle birlikte tarım alanında korkunç sayıda çocuk bu alanda heba oluyor. Sokaklarda kâğıt toplayan çocuklar daha arttı, yaşları küçüldü. Bu çocukların hepsi bizim çocuklarımız, dikkate almak zorundayız” diye konuştu.  UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE EDİLMELİ HDP milletvekili adayı Kemal Peköz, barınma, sağlık ve eğitimin devletin asıl görevi olduğunu hatırlatarak, ülke kaynaklarının en zor zamanlarda bile yeterli olduğunu, adil kullanılması halinde her sorunun aşılabileceğini kaydetti. Peköz, çocuklar için de yapılacak çok şey olduğunu, sorunları seyredip geçmekten öte bir şey yapılmasını gerektiğine dikkat çekti. Peköz, Adana’da özellikle Kürtlerin yoğun olduğu mahallerde uyuşturucu bağımlılığına karşı mücadele etmek gerektiğini sözlerine ekledi.
Çocuk işçiliğinin en önemli sebeplerinin başında yoksulluk geliyor. Devletin vurdumduymazlığıyla geliri her geçen gün azalan aileler, kendisini güçlendirip kalkındırması için küçük yaştaki çocuklarını iş hayatına atmak zorunda kalıyor. Arkadaşlarıyla oyun oynayıp hayatın tadını çıkarmak varken çalışan çocuk sayısı her geçen yıl artıyor.

SON İKİ YILDA 116 ÇOCUK İŞ KAZASINDA ÖLDÜ 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Çocuk Komisyonu Üyesi Turan Taş, Türkiye'de çalışan çocuk sayısının 2 milyonu aştığını ve bunların yüzde 78’inin kayıt dışı çalıştırıldığını hatırlatarak, son iki yılda en fazla tarım, inşaat, metal ve ticaret iş kollarında 116 çocuğun iş kazaları sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.  Taş, “Türkiye, Avrupa ülkeleri içerisinde çocuk yoksulluğunda en kötü ülkedir. Çukurova bölgesinde de durum çok farklı değildir. Adana’da tarımda ve küçük sanayi atölyelerinde çocuk işçiler oldukça ağır şartlarda çalıştırılmaktadır” dedi. 
İSTATİSTİKİ VERİLER VAHİM BİR TABLO ÇİZİYOR 
İHD Adana Şubesi’nce Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenlendi. İHD Adana Şubesi Başkanı İlhan Öngör, çocuk işçiliğiyle ilgili istatistiki verilerin Türkiye’nin çok vahim bir tabloyla karşı karşıya olduğunu gösterdiğini bildirdi. Öngör, “Bir sivil toplum örgütü olarak bizler bu sorunla ilgili kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz. Ancak bu sorunun çözüm yeri karar mercilerdir” diye konuştu. Basın toplantısına, HDP Adana milletvekili adayı Kemal Peköz, Adana Çocuk Haklar Derneği Başkanı Çiğdem Akça da katıldı. 
KAĞIT TOPLAYAN ÇOCUKLARIN SAYISI ARTTI!
Adana’da çocuk işçiliği konusunda yeterince çalışma yapılmadığı anlatan Çocuk Hakları Derneği Başkanı Çiğdem Akça ise, bu alanda yapılacak çalışmaları el birliğiyle canladırmak gerektiğine dikkat çekti. Akça, “Çocuk işçiliği anlamında ciddi hak ihlalleri var. Özellikle Suriyeli göçmenlerin gelmesiyle birlikte tarım alanında korkunç sayıda çocuk bu alanda heba oluyor. Sokaklarda kâğıt toplayan çocuklar daha arttı, yaşları küçüldü. Bu çocukların hepsi bizim çocuklarımız, dikkate almak zorundayız” diye konuştu. 
UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE EDİLMELİ
HDP milletvekili adayı Kemal Peköz, barınma, sağlık ve eğitimin devletin asıl görevi olduğunu hatırlatarak, ülke kaynaklarının en zor zamanlarda bile yeterli olduğunu, adil kullanılması halinde her sorunun aşılabileceğini kaydetti. Peköz, çocuklar için de yapılacak çok şey olduğunu, sorunları seyredip geçmekten öte bir şey yapılmasını gerektiğine dikkat çekti. Peköz, Adana’da özellikle Kürtlerin yoğun olduğu mahallerde uyuşturucu bağımlılığına karşı mücadele etmek gerektiğini sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.