YUMURTADA 16 KURUŞLUK DÜŞÜŞ MARKET VE BAKKALA UĞRAMADI

EKONOMİ 03.05.2017 - 13:50, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2186+ kez okundu.
 

YUMURTADA 16 KURUŞLUK DÜŞÜŞ MARKET VE BAKKALA UĞRAMADI

ADANA - Okulların açıldığı günlerde, annelerin çocuklarına doyurucu görüp yedirdikleri için artan yumurta fiyatları, yaz aylarının gelmesiyle düşüşe geçti. Ramazan ayının gelmesinin yumurta fiyatlarını nasıl etkileyeceği ise bilinmiyor.   Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’nden derlenen bilgilere göre, yumurtada fiyatlar, en fazla aralık ayında yükselişe geçti. Bu dönemde en iyi yumurta olarak bilinen duble yumurta fiyatı 42 kuruş iken mayıs ayında aynı yumurta 16 kuruş gerileyip 26 kuruştan satılıyor. Market ve bakkalarda ise yumurta fiyatlarında değişiklik olmadığı göze çarpıyor. 30’luk yumurta fiyatları ulusal market zincirlerinde bile 10 liradan satılıyor.   YUMURTA VÜCUT YAĞLARINI YAKIYOR Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağı olarak biliniyor. A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan kolin sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynuyor. Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşük olan yumurtada kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitleri ve toplam yağ miktarının azlığı da dikkat çekiyor.  azdır. Yapılan araştırmalar kahvaltıda yumurta tüketiminin vücut yağlarının yakılmasında önemli rol oynadığını ortaya koyuyor.   GELİŞİME DESTEK VEREN DEMİR VE ÇİNKO VAR Beslenme uzmanları, yumurta sarısının D vitamini sağlayan birkaç besinden biri olduğunu hatırlatarak, güneş ışıklarından da yeterince faydalanıldığında yumurtanın özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşumunu engellediğini bildirdi. Uzmanlar, “Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri de içerir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rolü vardır. Yetersizliği de çocukların öğrenme yeteneğini ve okul başarısını azaltır” dedi.     KİŞİ BAŞI TÜKETİM 200’ÜN ALTINDA   Avrupa Birliği ülkelerinde yumurta tüketiminin yıllık kişi başı 270 adet iken Türkiye’de bu rakam 200 adedin altında yer alıyor. Uzmanlar düzenli yumurta tüketiminin her insan için kaçınılmaz olduğunu anlatarak, yumurtanın dışarıdan müdahale edilmeyen tek ‘kapalı kutu’ olduğunu da hatırlattı. Uzmanlar şöyle devam etti: “Yumurtanın kandaki zararlı kolesterolü düşürücü, faydalı kolesterolü artırıcı etkisi bulunuyor. Sinir liflerinin yalıtımı hücre duvarlarının bütünlüğünün sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormonların ve sindirim salgılarının oluşumu için gerekli bir maddedir. Yumurtadaki protein tüm besinler içinde en kalitelidir. Yumurtada proteinin biyolojik faydası yüzde 100 iken bu değer sütte yüzde 85, balıkta yüzde 76, sığır etinde yüzde 74'de kalmaktadır.” (EGEMEN) 

ADANA - Okulların açıldığı günlerde, annelerin çocuklarına doyurucu görüp yedirdikleri için artan yumurta fiyatları, yaz aylarının gelmesiyle düşüşe geçti. Ramazan ayının gelmesinin yumurta fiyatlarını nasıl etkileyeceği ise bilinmiyor.

 

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’nden derlenen bilgilere göre, yumurtada fiyatlar, en fazla aralık ayında yükselişe geçti. Bu dönemde en iyi yumurta olarak bilinen duble yumurta fiyatı 42 kuruş iken mayıs ayında aynı yumurta 16 kuruş gerileyip 26 kuruştan satılıyor. Market ve bakkalarda ise yumurta fiyatlarında değişiklik olmadığı göze çarpıyor. 30’luk yumurta fiyatları ulusal market zincirlerinde bile 10 liradan satılıyor.

 

YUMURTA VÜCUT YAĞLARINI YAKIYOR

Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağı olarak biliniyor. A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan kolin sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynuyor. Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşük olan yumurtada kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitleri ve toplam yağ miktarının azlığı da dikkat çekiyor.  azdır. Yapılan araştırmalar kahvaltıda yumurta tüketiminin vücut yağlarının yakılmasında önemli rol oynadığını ortaya koyuyor.

 

GELİŞİME DESTEK VEREN DEMİR VE ÇİNKO VAR

Beslenme uzmanları, yumurta sarısının D vitamini sağlayan birkaç besinden biri olduğunu hatırlatarak, güneş ışıklarından da yeterince faydalanıldığında yumurtanın özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşumunu engellediğini bildirdi. Uzmanlar, “Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri de içerir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rolü vardır. Yetersizliği de çocukların öğrenme yeteneğini ve okul başarısını azaltır” dedi.  

 

KİŞİ BAŞI TÜKETİM 200’ÜN ALTINDA

 

Avrupa Birliği ülkelerinde yumurta tüketiminin yıllık kişi başı 270 adet iken Türkiye’de bu rakam 200 adedin altında yer alıyor. Uzmanlar düzenli yumurta tüketiminin her insan için kaçınılmaz olduğunu anlatarak, yumurtanın dışarıdan müdahale edilmeyen tek ‘kapalı kutu’ olduğunu da hatırlattı. Uzmanlar şöyle devam etti: “Yumurtanın kandaki zararlı kolesterolü düşürücü, faydalı kolesterolü artırıcı etkisi bulunuyor. Sinir liflerinin yalıtımı hücre duvarlarının bütünlüğünün sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormonların ve sindirim salgılarının oluşumu için gerekli bir maddedir. Yumurtadaki protein tüm besinler içinde en kalitelidir. Yumurtada proteinin biyolojik faydası yüzde 100 iken bu değer sütte yüzde 85, balıkta yüzde 76, sığır etinde yüzde 74'de kalmaktadır.” (EGEMEN) 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.