"Yurttaş şifa, ilaç firmaları kâr peşinde"

GÜNDEM 19.02.2020 - 12:58, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2449+ kez okundu.
 

"Yurttaş şifa, ilaç firmaları kâr peşinde"

ANKARA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, yaşamsal öneme sahip olmasına karşın eczanelerde ilaç bulamayan yurttaşların feryadını Meclis'e taşıdı. İlaç firmalarının zam beklentisiyle depolara ve eczanelere ilaç sevkiyatı yapmadığını belirten Barut, "Canının derdine düşen insanımız ilaç ararken, ilaç firmaları para ve yüksek kâr hırsıyla halkın sağlığıyla oynuyor. İlaç rant sağlayan ticari bir ürün değildir" dedi. "YURTTAŞLAR TEDİRGİN" Türkiye'nin her yerinde ilaç temininde yaşanan sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Ayhan Barut, genel kurulda, "Malum kış aylarındayız. Kış ayları aynı zamanda hastalık ayları olarak da bilinir. Bu dönem soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar ve solunum yolu gibi bir çok mevsimsel hastalığın yoğun olarak görülüyor. Üstelik şimdi yurttaşlarımız Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan 'Korona Virüsü' nedeniyle büyük bir tedirginlik yaşıyor" diye konuştu.   "ECZANELERDE NEDEN İLAÇ YOK?" Ülke genelinde kış başlamadan grip aşılarının ve bazı ilaçların bulunamaması gibi sorunlar yaşandığını anımsatan Ayhan Barut, şunları dile getirdi: "Bu sorunları dile getirdiğimizde eksikliğin giderileceğini, benzer sıkıntıların bir daha yaşanmayacağı ifade edilmişti. Ancak ne yazık ki yine eczanelerde bazı ilaçları bulamayan yurttaşlarımız yine şikayetlerini iletiyorlar. Seçim bölgemiz Adana'da eczanelere giden yurttaşlarımız, soğuk algınlığı, grip veya epilepsi ilacı bulamadığından yakınıyor. Kanser ilaçları yok deniyor. Eczacılar depolarda da ilaç olmadığını söylüyor. Bakanlığın ilaç firmalarıyla anlaşmasında sorun olduğu, bu anlaşmazlıktan kaynaklı ilaç bulunamadığı dile getiriliyor. Soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan ilaçların bile eczanelerde bulunmadığından yakınan yurttaşların günahı nedir? Nedir bu anlaşma sorunu? Yurttaşları kış aylarında yine mağdur etmeyin." "İLAÇ TİCARİ ÜRÜN DEĞİLDİR" Adana Eczacı Odası Başkanı Mürsel Yalbuzdağ'dan aldığı bilgiyi de paylaşan Ayhan Barut, şunları kaydetti: "Ülkemizde her yıl belirli dönemlerde ilaç fiyatlarıyla alakalı tartışmalar, yurttaşların ilaca erişimiyle ilgili sorunlar yaşanıyor. İlaç fiyatları, malum olduğu gibi her yıl Şubat ayında Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasında sabitlenecek döviz kuru değeri belirlendiği için fiyat artışı beklentisi ve daha fazla kar isteği nedeniyle ilaç firmaları tarafından sınırlı ya da hiç dağıtım yapılmıyor. Doğal olarak eczanelere gönderilen ilaçlar ihtiyacı karşılamaktan uzak oluyor. Bu nedenle hayati öneme sahip ilaçlara bile erişim mümkün olmuyor. İşin garip tarafı ise fiyat artışı belirlendiği andan itibaren bütün ilaçlar bulunur oluyor. Derhal yurttaşların ilaca erişimindeki sorunlar ortadan kaldırılarak bu sorunun bir daha yaşanmaması için acil çözüm üretilmelidir. İnsan hayatı için yaşamsal önemini bilerek ilacın ticari bir ürün olduğu gerçeği akıldan çıkarılmamalıdır."


ANKARA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, yaşamsal öneme sahip olmasına karşın eczanelerde ilaç bulamayan yurttaşların feryadını Meclis'e taşıdı. İlaç firmalarının zam beklentisiyle depolara ve eczanelere ilaç sevkiyatı yapmadığını belirten Barut, "Canının derdine düşen insanımız ilaç ararken, ilaç firmaları para ve yüksek kâr hırsıyla halkın sağlığıyla oynuyor. İlaç rant sağlayan ticari bir ürün değildir" dedi.

"YURTTAŞLAR TEDİRGİN"

Türkiye'nin her yerinde ilaç temininde yaşanan sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Ayhan Barut, genel kurulda, "Malum kış aylarındayız. Kış ayları aynı zamanda hastalık ayları olarak da bilinir. Bu dönem soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar ve solunum yolu gibi bir çok mevsimsel hastalığın yoğun olarak görülüyor. Üstelik şimdi yurttaşlarımız Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan 'Korona Virüsü' nedeniyle büyük bir tedirginlik yaşıyor" diye konuştu.  

"ECZANELERDE NEDEN İLAÇ YOK?"

Ülke genelinde kış başlamadan grip aşılarının ve bazı ilaçların bulunamaması gibi sorunlar yaşandığını anımsatan Ayhan Barut, şunları dile getirdi:
"Bu sorunları dile getirdiğimizde eksikliğin giderileceğini, benzer sıkıntıların bir daha yaşanmayacağı ifade edilmişti. Ancak ne yazık ki yine eczanelerde bazı ilaçları bulamayan yurttaşlarımız yine şikayetlerini iletiyorlar. Seçim bölgemiz Adana'da eczanelere giden yurttaşlarımız, soğuk algınlığı, grip veya epilepsi ilacı bulamadığından yakınıyor. Kanser ilaçları yok deniyor. Eczacılar depolarda da ilaç olmadığını söylüyor. Bakanlığın ilaç firmalarıyla anlaşmasında sorun olduğu, bu anlaşmazlıktan kaynaklı ilaç bulunamadığı dile getiriliyor. Soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan ilaçların bile eczanelerde bulunmadığından yakınan yurttaşların günahı nedir? Nedir bu anlaşma sorunu? Yurttaşları kış aylarında yine mağdur etmeyin."

"İLAÇ TİCARİ ÜRÜN DEĞİLDİR"

Adana Eczacı Odası Başkanı Mürsel Yalbuzdağ'dan aldığı bilgiyi de paylaşan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Ülkemizde her yıl belirli dönemlerde ilaç fiyatlarıyla alakalı tartışmalar, yurttaşların ilaca erişimiyle ilgili sorunlar yaşanıyor. İlaç fiyatları, malum olduğu gibi her yıl Şubat ayında Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasında sabitlenecek döviz kuru değeri belirlendiği için fiyat artışı beklentisi ve daha fazla kar isteği nedeniyle ilaç firmaları tarafından sınırlı ya da hiç dağıtım yapılmıyor. Doğal olarak eczanelere gönderilen ilaçlar ihtiyacı karşılamaktan uzak oluyor. Bu nedenle hayati öneme sahip ilaçlara bile erişim mümkün olmuyor. İşin garip tarafı ise fiyat artışı belirlendiği andan itibaren bütün ilaçlar bulunur oluyor. Derhal yurttaşların ilaca erişimindeki sorunlar ortadan kaldırılarak bu sorunun bir daha yaşanmaması için acil çözüm üretilmelidir. İnsan hayatı için yaşamsal önemini bilerek ilacın ticari bir ürün olduğu gerçeği akıldan çıkarılmamalıdır."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.