Yüzyılın en önemli sağlık krizi: Bunama

TEKNOLOJİ 04.01.2016 - 10:55, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2080+ kez okundu.
 

Yüzyılın en önemli sağlık krizi: Bunama

    Halk arasında bunama olarak bilinen demans, küresel düzeyde yaklaşık 600 milyar ABD dolarına mal oluyor. Uluslararası Alzheimer Derneği'nin raporu, giderek artan mali yükü nedeniyle yüzyılın en önemli sağlık krizi ve toplumsal sorununun demans olduğunu vurguluyor.   İngiltere'deki Kings College ile İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nden araştırmacılara göre demansla ilgili rahatsızlıkların yüzde 70'i, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'da görülüyor.   Ancak araştırmacılar, hızla kalkınan Çin, Hindistan ve Latin Amerika gibi yerlerde insanların yaşam süresi artmaya başladığından, bu hastalığın görülme vakalarının da keskin şekilde artacağı uyarısında bulunuyor.   Dünya bütçesinin yüzde birini yutuyor   Araştırmacılara göre maliyetin artmasında bu bölgelerde sosyal bakım hizmetleri ve sistemlerinin gelişmesi de etkili faktörler arasında.   Uzmanlar demans hastalarının bakımına harcanan paranın, dünya genelinde gayrı safi milli hasılanın yüzde 1'inden daha fazlasına mal olduğuna dikkat çekiyor.   İktisatçılara göre, 'eğer demans ve benzeri hastalıkların bakımı bir ülke olsaydı, dünyanın ekonomisi en büyük ülkeler sıralamasında, Türkiye ile Endonezya arasında bir yerlerde, yani 18'inci sırada gelebilirdi.'   Demans rahatsızlığından muzdarip insanlarının sayısının 2030 yılında ikiye, 2050 yılında üçe katlanması bekleniyor.   Hastalığın bilinen kesin bir tedavisi bulunmuyor ancak raporda Dünya Sağlık Örgütü'nün bu rahatsızlığı sağlık sorunlarında öncelik ilan etmesi çağrısı yapılıyor.   Raporun yazarları, demansla mücadele girişimlerinin, HIV tedavisine erişimi artırmaya yönelik çabalara benzer uluslararası bir yanıtı hakettiği kanısında.

 

 

Halk arasında bunama olarak bilinen demans, küresel düzeyde yaklaşık 600 milyar ABD dolarına mal oluyor.

Uluslararası Alzheimer Derneği'nin raporu, giderek artan mali yükü nedeniyle yüzyılın en önemli sağlık krizi ve toplumsal sorununun demans olduğunu vurguluyor.

 

İngiltere'deki Kings College ile İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nden araştırmacılara göre demansla ilgili rahatsızlıkların yüzde 70'i, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'da görülüyor.

 

Ancak araştırmacılar, hızla kalkınan Çin, Hindistan ve Latin Amerika gibi yerlerde insanların yaşam süresi artmaya başladığından, bu hastalığın görülme vakalarının da keskin şekilde artacağı uyarısında bulunuyor.

 

Dünya bütçesinin yüzde birini yutuyor

 

Araştırmacılara göre maliyetin artmasında bu bölgelerde sosyal bakım hizmetleri ve sistemlerinin gelişmesi de etkili faktörler arasında.

 

Uzmanlar demans hastalarının bakımına harcanan paranın, dünya genelinde gayrı safi milli hasılanın yüzde 1'inden daha fazlasına mal olduğuna dikkat çekiyor.

 

İktisatçılara göre, 'eğer demans ve benzeri hastalıkların bakımı bir ülke olsaydı, dünyanın ekonomisi en büyük ülkeler sıralamasında, Türkiye ile Endonezya arasında bir yerlerde, yani 18'inci sırada gelebilirdi.'

 

Demans rahatsızlığından muzdarip insanlarının sayısının 2030 yılında ikiye, 2050 yılında üçe katlanması bekleniyor.

 

Hastalığın bilinen kesin bir tedavisi bulunmuyor ancak raporda Dünya Sağlık Örgütü'nün bu rahatsızlığı sağlık sorunlarında öncelik ilan etmesi çağrısı yapılıyor.

 

Raporun yazarları, demansla mücadele girişimlerinin, HIV tedavisine erişimi artırmaya yönelik çabalara benzer uluslararası bir yanıtı hakettiği kanısında.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.