“Zorunluluklar, Sevgililer Günü gibi özel günleri yapaylaştırıyor”

GÜNDEM 12.02.2020 - 12:45, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2457+ kez okundu.
 

“Zorunluluklar, Sevgililer Günü gibi özel günleri yapaylaştırıyor”

  Toplumun ve özellikle sosyal medyanın insanlar üzerinde kurduğu baskı insanlara özel günlerde yapmaları gereken veya almaları gereken şeylerin olduğunu ısrarla hatırlatıyor. Özellikle son yıllarda beklentilerden dolayı hediye alma eylemi veya hediyenin değerinin sevginin kanıtı ve göstergesi gibi görüldüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Sosyal medyanın da etkisiyle çiftler hediyelerini ve dolayısıyla ilişkilerini başkalarıyla kıyaslama eğiliminde olabiliyor. Sevgililer Günü, Anneler Günü gibi özel günleri maddi sürprizlerle kutlamaktansa farklı yerleri keşfetmek, ilginç bir etkinlik planlamak veya kendi emeğinizle hazırladığınız sürprizleri vermek karşınızdaki kişinin kendisini daha özel hmesine ve ilişkinizin güçlenmesine katkı sağlar” dedi. Tüketim çılgınlığını besleyen “alma ihtiyacının” artık hayatın bir parçası olarak görüldüğünü, hatta zamanla bu durumun mecburiyete dönüştüğüne dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “İnsanların çoğu özel günlerde bir beklentide olduklarından veya sevdiklerinin bir beklentisi olduğunu düşündüklerinden hediye ve kutlama gibi zorunluluklar hissediyor. Sevgililer Günü’nde sosyal medyadaki ‘mutluyum’ mesajları diğer insanların kendi hayatlarını sorgulamasına ve genellikle de mutsuzluklara sebep oluyor” açıklamasında bulundu. Bunun nedeninin sosyal medyadaki insanların gerçeği olduğu gibi yansıtmamaları olduğunu dile getiren Dokuzlu, “Mükemmel görünen hayatların ardındaki görünmeyen sorunların yalnızca kişinin kendi hayatında olduğu yanılgısı mutsuzluklara yol açıyor” şeklinde konuştu. Pahalı hediyeler ‘mutluluk göstergesi’ olarak algılanıyor Özel günlerde medyada vurgulanan albenili afişlerin, indirimlerin ve ürünlerin kişiyi özel günlerde hediye alıp almama konusundaki kararsızlıktan çıkarıp ‘daha güzel, daha değerli, daha yeni ne almalıyım, nereye gitmeliyiz?’ düşüncesine yönlendirdiğini dile getiren Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Tüketime yönlendirme amacı özel günleri maalesef maddi bir amaca bağlıyor. Gelir, yaşam tarzı fark etmeksizin birçok kişi sürekli vurgulanan özel günlerde hediye alma veya kutlamayı gereklilik olarak görüyor. Bu durum bir zorunluluğa dönüştüğünden Sevgililer Günü gibi günleri kutlamak maalesef yapaylaşıyor, en önemlisi iyi bir kutlama ve pahalı hediyeler çiftler ve başkaları tarafından ‘mutluluk göstergesi’ olarak algılanıyor” dedi. Hediye seçerken…. Kişisel bakım ürünleri veya kıyafet, ayakkabı gibi kullandıkça eskiyebilen eşyalar yerine vereceğiniz kişinin yıllar boyunca saklayabileceği bir hediye tercih edebilirsiniz. Birlikte bir kursa gitmek veya deneyimleyeceğiniz bir hobi ilişkinizi güçlendirir. Kendi emeğinizle hazırladığınız bir hediye sevdiğiniz kişi için anlamlı ve samimidir. Hediye olarak eşya yerine bir etkinlik planlamak veya yeni yerler keşfetmek keyifli olacaktır. En önemlisi sevdiğiniz kişiye sizin için ne kadar değerli olduğunu anlatmanız verebileceğiniz en güzel hediyedir.  

 

Toplumun ve özellikle sosyal medyanın insanlar üzerinde kurduğu baskı insanlara özel günlerde yapmaları gereken veya almaları gereken şeylerin olduğunu ısrarla hatırlatıyor. Özellikle son yıllarda beklentilerden dolayı hediye alma eylemi veya hediyenin değerinin sevginin kanıtı ve göstergesi gibi görüldüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Sosyal medyanın da etkisiyle çiftler hediyelerini ve dolayısıyla ilişkilerini başkalarıyla kıyaslama eğiliminde olabiliyor. Sevgililer Günü, Anneler Günü gibi özel günleri maddi sürprizlerle kutlamaktansa farklı yerleri keşfetmek, ilginç bir etkinlik planlamak veya kendi emeğinizle hazırladığınız sürprizleri vermek karşınızdaki kişinin kendisini daha özel hmesine ve ilişkinizin güçlenmesine katkı sağlar” dedi.

Tüketim çılgınlığını besleyen “alma ihtiyacının” artık hayatın bir parçası olarak görüldüğünü, hatta zamanla bu durumun mecburiyete dönüştüğüne dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “İnsanların çoğu özel günlerde bir beklentide olduklarından veya sevdiklerinin bir beklentisi olduğunu düşündüklerinden hediye ve kutlama gibi zorunluluklar hissediyor. Sevgililer Günü’nde sosyal medyadaki ‘mutluyum’ mesajları diğer insanların kendi hayatlarını sorgulamasına ve genellikle de mutsuzluklara sebep oluyor” açıklamasında bulundu. Bunun nedeninin sosyal medyadaki insanların gerçeği olduğu gibi yansıtmamaları olduğunu dile getiren Dokuzlu, “Mükemmel görünen hayatların ardındaki görünmeyen sorunların yalnızca kişinin kendi hayatında olduğu yanılgısı mutsuzluklara yol açıyor” şeklinde konuştu.

Pahalı hediyeler ‘mutluluk göstergesi’ olarak algılanıyor

Özel günlerde medyada vurgulanan albenili afişlerin, indirimlerin ve ürünlerin kişiyi özel günlerde hediye alıp almama konusundaki kararsızlıktan çıkarıp ‘daha güzel, daha değerli, daha yeni ne almalıyım, nereye gitmeliyiz?’ düşüncesine yönlendirdiğini dile getiren Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Tüketime yönlendirme amacı özel günleri maalesef maddi bir amaca bağlıyor. Gelir, yaşam tarzı fark etmeksizin birçok kişi sürekli vurgulanan özel günlerde hediye alma veya kutlamayı gereklilik olarak görüyor. Bu durum bir zorunluluğa dönüştüğünden Sevgililer Günü gibi günleri kutlamak maalesef yapaylaşıyor, en önemlisi iyi bir kutlama ve pahalı hediyeler çiftler ve başkaları tarafından ‘mutluluk göstergesi’ olarak algılanıyor” dedi.

Hediye seçerken….

  • Kişisel bakım ürünleri veya kıyafet, ayakkabı gibi kullandıkça eskiyebilen eşyalar yerine vereceğiniz kişinin yıllar boyunca saklayabileceği bir hediye tercih edebilirsiniz.
  • Birlikte bir kursa gitmek veya deneyimleyeceğiniz bir hobi ilişkinizi güçlendirir.
  • Kendi emeğinizle hazırladığınız bir hediye sevdiğiniz kişi için anlamlı ve samimidir.
  • Hediye olarak eşya yerine bir etkinlik planlamak veya yeni yerler keşfetmek keyifli olacaktır.
  • En önemlisi sevdiğiniz kişiye sizin için ne kadar değerli olduğunu anlatmanız verebileceğiniz en güzel hediyedir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.