"25 YILDA 297, 1 MİLYON AVRO KİRA GELİRİ!"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile birlikte Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın açılışını gerçekleştirdi. Türkiye’nin 58. havalimanı olarak hizmete giren Çukurova Uluslararası Havalimanı, Adana ve Mersin'in yanı sıra bölgeye de büyük katkı sunacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu önemli yatırımın bölgenin tarımsal yönetimine ve ekonomik hayatına ciddi katkılar yapacağını belirtti.Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanının inşasının kamu-özel ortaklığı modeliyle gerçekleştirildiğini vurgulayarak, "Devletimizin cebinden tek kuruş çıkmadan, bu havalimanından 25 yıl içinde 297,1 milyon avro kira bedeli elde edeceğiz" dedi. Projenin toplam yatırım miktarının 608,5 milyon avro olduğunu belirten Erdoğan, böylelikle ülkenin altyapı eksikliklerini hızla giderirken, ekonomiye de ciddi bir katma değer sağladıklarını ifade etti.

"MERSİN, ADANA, GAZİANTEP HIZLI TREN HATTI İLE ENTEGRE"

Erdoğan, havalimanının Mersin-Adana-Gaziantep hızlı tren hattına entegre edileceğini belirtti. "Hat tamamlandığında Mersin-Adana arası seyahat süresi 35 dakikaya inecek. Adana veya Mersin'den trene binen kardeşlerimiz yalnızca 23 dakikada havalimanımıza varacak" diye konuştu. Bu hızlı tren bağlantısının, bölgeye ulaşımı kolaylaştırarak ticaret ve turizme büyük katkı sağlayacağı öngörülüyor. Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayacağını belirten Erdoğan, "Havalimanımız, Mersin ve Adana'nın tam ortasında konumlanarak her iki şehirden de kolay ulaşılabilir bir noktada. Bölgenin ticaretine, turizmine ve tarımsal yönetimine önemli katkılar yapacak" dedi. Havalimanının Osmaniye ve Niğde gibi çevre illere de hizmet vereceğini ekleyen Cumhurbaşkanı, 5 milyonu aşkın insanın havalimanından faydalanabileceğini kaydetti.

"YILLIK 578 MİLYON LİRA TASARRUF"

Havalimanına erişim için yapılan 15,9 kilometrelik yol çalışmalarına da değinen Erdoğan, "Toplam 258 metre uzunluğunda 8 adet tek köprü, 90 metre uzunluğunda 2 adet çift köprü ve 127 metre uzunluğunda farklı seviyeli kavşak inşa ettik. Bu yol sayesinde vakitten 494 milyon lira, akaryakıttan 84 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 578 milyon lira tasarruf edeceğiz" ifadelerini kullandı.Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın bölge ihracatında da çarpan etkisi yaratacağını belirtti. Mersin Limanı, Mersin ve Adana Organize Sanayi Bölgeleri gibi önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden gelen ürünlerin, havalimanı üzerinden dünya pazarlarına açılacağını vurguladı. "Bölgemizin ticaret hacmini artıracak ve işletmelerimizi daha geniş pazarlara açarak ihracat potansiyelimizi yükselteceğiz" dedi.

"DEPREM VE ACİL DURUMLARDA STRATEJİK ÖNEME SAHİP"

"ŞAKİRPAŞA HAVALİMANI TÜRK HAVACILIĞINA HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEK"

Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın deprem yardımlarının ulaştırılmasında stratejik bir rol oynayacağını belirten Erdoğan, "Allah korusun, ülkemizde bir doğal afet yaşandığında artık yatırımları ve yardımları götürecek ilave bir havalimanımız oldu" dedi. Bu havalimanının, acil durumlarda hızlı ve etkili müdahaleyi kolaylaştıracağını ifade etti. Şakirpaşa Havalimanı’nın da Türk havacılığına hizmet etmeye devam edeceğini belirten Cumhurbaşkanı, "Ticari uçuşlar haricindeki eğitim uçuşları, orman yangını söndürme amaçlı hava araçları ve İHA, SİHA gibi havacılık faaliyetleri Şakirpaşa'dan gerçekleştirilecek. Ticari uçuşlar için Çukurova'yı, eğitim ve güvenlikle ilgili çalışmalar için Şakirpaşa'yı kullanacağız" dedi.

"200 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE YATIRIM"

"BÖLGESEL KALKINMANIN LOKOMOTİFİ OLACAK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin her köşesine hizmet ederken, Adana ve Mersin'in ulaşım ve iletişim altyapısına 200 milyar liranın üzerinde yatırım yaptıklarını anımsattı. "Mevcut 483 kilometrelik güzergahı 43 kilometre kısaltan 440 kilometre uzunluğundaki Akdeniz sahil yoluyla Antalya ile Mersin'i birleştireceğiz" dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni havalimanının bölgenin üretim, ticaret ve turizm faaliyetlerine büyük katkı yapacağını belirterek, "Sosyo-ekonomik yapının gelişmesine katkı sağlayacak ve bölgesel kalkınmanın lokomotifi olacak" dedi. Uraloğlu, bölgenin yöresel kültürünü yansıtan mimari tasarımıyla havalimanının, Çukurova'nın turizm potansiyelini artıracağını vurguladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanının inşa sürecinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. "Bu önemli eseri bölgemize kazandıran Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza, yüklenici firmalara, mimarlarımızla mühendislerin bize alın terleriyle adeta buranın harcını karan tüm işçi kardeşlerime sonsuz teşekkür ediyorum" dedi. Açılış töreni coşkulu anlara sahne olurken, Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın bölgeye sağlayacağı katkılar, heyecanla karşılandı. Türkiye’nin havacılık sektöründe ileriye doğru attığı bu önemli adım, bölge halkı ve tüm ülke için yeni bir gurur kaynağı oldu.