8 MART: KADINLARIN MÜCADELE GÜNÜ

Bugün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. 8 Mart, kadınların sosyal, ekonomik ve siyasi haklarını vurgulayan önemli bir gün olarak her yıl dünya genelinde çeşitli etkinliklerle anılıyor. Bu özel gün, 1857 yılında ABD'de yaşanan ve kadınların işçi hakları için mücadelesini simgeleyen bir olayın anısına adanmıştır. Yüzlerce kadın işçinin daha iyi koşullar talebiyle başlattığı greve polisin müdahalesi sonucu 120 kadın işçi fabrikada çıkan yangında, hayatını kaybetmiştir. Bu olaylar, 8 Mart'ın anma gününe dönüştüren olayların zeminini hazırlamıştır.

ÜLKEMİZDE, KADINLARIN DURUMU HİÇ DE İÇ AÇICI DEĞİL

Türk kadını tarihimizin her döneminde önemli roller üstlenmiş ve mücadele etmiştir. Millî Mücadele dönemindeki katkılarından, modern Türkiye'nin inşasına, spordan bilime, siyasetten sanata kadar pek çok alanda yön veren kadınlarımız, azimleri ve mücadeleci ruhlarıyla her zaman ilham vermişlerdir. Bugün de kadınların istihdamda, sosyal yaşamda ve eğitimde daha fazla yer alması, toplumumuzun gelişimi ve ilerlemesi için kritik öneme sahiptir. Ancak, kadınlar hala siyasette ve iş dünyasında yeterince temsil edilmiyor.

KADIN CİNAYETLERİNDE ÜRKÜTÜCÜ ARTIŞ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2024 yılı ocak ayı verilerini paylaştı. Raporda, 31 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü, 21 kadının da şüpheli şekilde ölü bulunduğu bilgisi yer aldı. 2023 yılında ise 315 kadın öldürüldü, 248 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Son 10 yılda ülkemizde yaşanan kadın cinayetlerinin yürek burkan tablosunu ortaya koydu. Yapılan araştırmalar ülkemizdeki korkunç gerçeği gözler önüne serdi. 2010 yılından itibaren toplamda 4,197 kadın, karanlık bir şekilde yaşama veda etti. Bu vahşi cinayetler, toplumda derin bir endişe ve korku yarattı.

SİYASETTE KADININ ADI YOK

31 Mart yerel seçimleri öncesinde yapılan analizler, Türkiye'de kadınların siyasi alandaki temsiliyetinin ciddi bir sorun olduğunu ortaya koyuyor. Ülkedeki 81 ilin sadece ikisinde kadın belediye başkanı görev yapıyor. Belediye meclis üyelerinin yalnızca %11'i kadınken, 1.389 il ve ilçe belediye başkanından sadece 41'i kadın. Yaklaşık elli bin muhtarın sadece 1.134'ü kadın olduğu belirtiliyor Kadınların siyasette ve iş dünyasında daha fazla yer alması, toplumumuzun gelişimi ve ilerlemesi için kritik öneme sahiptir. 

KADINLAR İŞ GÜCÜNDE EN SON SIRADA

Türkiye'de kadınların iş gücüne katılımı OECD ülkeleri arasında en son sırada yer alıyor. Türkiye'de Erkeklerde %66 olan istihdam oranı kadınlarda %31,4'e düşmektedir. Bu durum kadın işsizlik oranının erkeklerden daha yüksek olduğunu göstermektedir. İş gücüne dâhil olmayan kadın nüfusunun önemli bir kısmı ev kadını olarak tanımlanmaktadır. Bugün, kadınların haklarına saygı duyulması ve eşitlik için mücadele etme çağrısı yükselirken, ülkemizde kadınların durumu endişe verici bir şekilde kötüleşiyor.