ACIÖZ Rafinasyon’dan İnsan sağlığının ve doğal çevrenin korunmasına katkı
Adana Oto Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile ACIÖZ Atık Yağ Rafinasyon Firması arasında Adana’daki oto tamircilerinde oluşan atık yağlarının toplanması konusunda protokol imzalandı. Toplanılacak atık madeni yağdan baz yağ üretilirken, insan sağlığının ve doğal çevrenin korunmasına da katkı sunacağı belirtildi.
“ÜLKEMİZİ SEVİYORUZ VE GERİ KAZANIMIN ÖNEMİNE VE GÜCÜNE İNANIYORUZ”
Konya’da tesisleri olan ve Türkiye’nin her yerinden atık motor yağlarını toplayan ACIÖZ Rafinasyon Firması adına temsilen Adana ve Mersin Bölge Müdürü Çevre Mühendisi Evren Erdoğan Diker ile Adana Oto Tamircileri Esnaf ve Sanatkarları Odası üyeleri adına Başkan Muhittin Doğan, gerçekleşen protokol ile her iki tarafın da çok mutlu olduğunu söylediler. ACIÖZ Rafinasyon Firması, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan “Atık Yağ Rafinasyon lisansı” alarak faaliyetlerini sürdürürken, “Ülkemizi seviyoruz ve geri kazanımın önemine ve gücüne inanıyoruz” ilkesi ile hareket ediyor.
“ TÜRKİYE’DE YETKİLİ 4 FİRMADAN BİRİYİZ”
ACIÖZ Rafinasyon Firması Bölge Müdürü Evren Erdoğan Diker, Atık yağların toplanmasını sadece oto tamircilerine yönelik değil, yetkili servislerle de yaptıklarını söyledi. Türkiye’de 4 firmadan Rafinasyon yetkisini ilk alan firma olduklarını vurgulayan Diker, “2019 yılında Çevre Bakanlığı’nın Atık Yağ Geri kazanım Tesisleri’nin Rafinasyon tesisi olarak değerlendirilmesine yönelik bir yönetmelik değişikliği yapıldı. ACIÖZ Rafinasyon tesisi bu yönetmelik değişikliği kapsamında Türkiye’de ilk yetki alan firmadır. Daha önce sadece endüstriyel atık yağları alan firmamız Geçen yılın 6. ayından itibaren de atık motor yağlarını da toplamaya başladı” dedi.
“YILLIK 15 BİN TON ATIK YAĞI İŞLEYEBİLECEK TESİSE SAHİBİZ”
20 yıllık Çevre Mühendisi olduğunu ve atık yağların heba olmadan ekonomiye kazandırılması ve insan sağlığı ile çevrenin korunmasına katkı sunmak için çalıştıklarını anlatan Evren Erdoğan Diker, ACIÖZ Rafinasyon Tesisleri’nin yıllık 15 bin ton atık yağı işleyebilecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Kendisinin Adana, Mersin, İskenderun, Antakya, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinden sorumlu olduğunu ifade eden Bölge Müdürü Evren Erdoğan Diker, “Toplanılan atık yağlar işlenerekbaz yağ üretilmekte ve elde edilen baz yağ madeni yağ üretiminde kullanılmaktadır. Firmamız bu yağları toplarken ülke genelinde etkili bir atık yağ toplama sistemi oluşturmuştur. Toplama sisteminde lojistik, araç ve kadro tamamen bize aittir. Kendi ekiplerimizle ilerliyoruz ve bu atık yağ alımlarını yaparken programlı bir şekilde hizmet veriyoruz. Türkiye genelinde 30 aracımız var ve ülkemizin her tarafını dolaşıyor. Atık yağ toplama alt yapımızı yeni araçlar alarak güçlendirmeye devam ediyoruz.” dedi.
“ESNAFIMIZ ATIK YAĞLARI RÖGARLARA DÖKÜYORDU”
Adana Oto Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muhittin Doğan ise,Adana’da yaklaşık 750’si üye olmak üzere toplamda binin üzerinde oto tamircisinin bulunduğuna dikkat çekerken, “Oda olarak böyle bir protokolü yapmaktan dolayı çok memnunuz. Daha önce bu yağlar esnafımızdan gelişi güzel toplanıyordu veya otobüslerde yakıt olarak kullanılıyordu. Bunun sonucunda da istenmeyen kazalar yaşanıyordu.Yaşanan kazalarda insanlar zarar görüyor ve de çevre kirliliğine yol açıyordu. Yağ alınmadığı zaman ise esnafımız bunu logarlara dökmek zorunda kalıyordu. Ama şimdi gönül rahatlığıyla esnafımız bu atık motor yağlarını firmaya düzenli bir şekilde teslim edecekler ve kendileri de ekonomik olarak kazanç sağlamış olacak. Ayrıca, yaşanan çevre kirliliğinin ortadan kalkmasının yanı sıra insanların canı ve malı da tehlikeye girmemiş olacak” diye konuştu.