ADANA'DA EN ÖNEMLİ SORUN GÜVENLİK
Adana Divan Otel'de gerçekleşen etkinlikte, Adana'da en önemli sorunların başında ulaşım, ulaşımda güvensizlik, kampüste temel ihtiyaçlara erişememek, Yurtların ormanlık ıssız bir alanda bulunması, yurt alanlarında yeterli ışıklandırma olmaması, Belediye otobüslerinin sefer sayılarının yetersiz olması, mahallelerin güvensizliği, artan taciz olayları ve Özel Gereksinimli Kadınların ulaşım haklarına erişemedikleri ortaya çıktı.
ÜÇ PROJEYE AYNI DESTEK VERİLDİ
Kadınların Seçimi projesi kapsamında Adana ve Mersin yerelin de genç kadın elçilerin yürütmesi için üç projeye ayni destek verildi. Bu projelerde şehirdeki genç kadın elçiler; Av. Dila Yeşil, Viyan Levent Aras ve Av. Başak Keskin koordinatörlük rolünü üstlendi. Bu kapsamda, Kadın Dostu Üniversite, Dezavantajlı Bölgelerdeki Kadınların Sosyo-Ekonomik Haklara Erişimi ve Özel Gereksinimli Kadınların Seçimi projeleri yürütüldü.
KADINLAR ULAŞIMDA GÜVENLİK İSTİYOR
Genç kadın elçi Av. Dila Yeşil’in koordinatörlüğünde yürütülen Kadın Dostu Üniversite projesi kapsamında Adana Divan Otel’de; Çağ Üniversitesi, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesinde öğrenim gören genç kadınların yerelde ve kampüste yaşadıkları sorunlara dair bir atölye çalışması düzenlendi. Bu atölyeye üniversitede öğrenim gören 25 kadın katılırken, üniversitede öğrenim gören tüm kadınların talepleri hakkında sorun ve çözüm önerileri konuşuldu. Bu kapsamda öne çıkan en büyük sorunların; ulaşım, ulaşımda güvensizlik, kampüste temel ihtiyaçlara erişememek, Yurtların ormanlık ıssız bir alanda bulunması, yurt alanlarında yeterli ışıklandırma olmaması ve Çukurova Üniversitesi girişlerinde hiç güvenlik kontrolü olmadığı için öğrenci olmayan herkesin rahatça girip çıkabilmesi bu sebeple artan taciz olayları sorunları ön plana çıktı. Genç kadınlar bu sorunlara karşı; Giriş çıkışlarda güvenlik kontrolü yapılması, ringlerin artırılması ve yurt alanlarının ışıklandırılması, ulaşımın metro imkanının sağlanması, otobüs seferlerinin artırılması ve güvenli hale getirilmesi çözüm önerileri geliştirdiler.
SOSYAL ALANLAR ARTTIRILMALI
Genç kadın elçi Viyan Levent Aras koordinatörlüğünde yürütülen Dezavantajlı Bölgelerdeki Kadınların Sosyo-Ekonomik Haklara Erişimi projesi kapsamında ise Belirlenen dört dezavantajlı bölgede (Emek Mahallesi, Akkapı Mahallesi, Fevzipaşa Mahallesi ve Denizli Mahallesi) yaşayan kadınların taleplerinin belirlemek için saha çalışması yapıldı. Bu saha çalışmasında kadınlara geniş çaplı ve anonim anketler sunularak taleplerini dile getirmesi istendi. Bu anket çalışmaları uzman desteği ile raporlanarak Adana İbis Otel’de gerçekleşen dezavantajlı bölgeden gelen 25 kadının katılım sağladığı atölye ile çözüm önerileri haline getirildi. Bu çalışma kapsamında şu sorunların ön plana çıktığı görüldü; Belediye otobüslerinin sefer sayılarının yetersiz olması, kadına yüklenen toplumsal roller sebebiyle kadınların iş hayatına hiç giremedikleri veya girseler dahi sosyal alana vakit ayıramadıkları, mahallelerin güvensizliği ve park gibi sosyal alanların mahallelerde bulunmaması. Katılımcı kadınlar bu sorunlara karşı; otobüs sefer sayılarının artırılması, mahallelerde park gibi sosyal alanların artırılması gibi taleplerde bulundurlar.
ÖZEL GEREKSİNİMLİ KADINLAR GÖZ ARDI EDİLİYOR
Genç kadın elçi Av. Başak Keskin koordinatörlüğünde yürütülen Özel Gereksinimli Kadınların Seçimi projesi kapsamında da özel gereksinimli kadınların talepleri göz önüne alındı. Bu proje kapsamında Noax Otel’de gerçekleştirilen atölye çalışmasında; toplu taşıma araçlarının özel gereksinimli kadınların ihtiyaçlarını kapsayıcı olmadığı bu yüzden ulaşım haklarına erişemedikleri, yerel yönetimde görev alan kişilerin özel gereksinimli insanlara nasıl davranması gerektiğini bilmediği, göz ardı edildikleri, kamusal alanın genellikle fiziksel olarak özel gereksinimli kadınlar için erişilebilir olmadığı sorunları ön plana çıktı. Özel gereksinimli kadınlar bu sorunların ele alınması ve çözülmesini talep etti.