"AŞI TEMİNİNDE KRİZ VAR"
"BEBEKLERİN ÖLMEMESİ İÇİN İVEDİLİKLE AŞILARI TEMİN EDİN"
Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hakan Şen, Türkiye’de aşısızlık nedeniyle yaşanan bebek ölümlerine dikkat çekerek Sağlık Bakanlığı’nı acil önlemler almaya davet etti. Dr. Şen, "Bebeklerimizin boğmacadan ve kızamıktan ölmemesi için ivedilikle aşıları temin edin," dedi. Dr. Hakan Şen, aşılamanın temel olarak birinci basamak sağlık kuruluşlarında yürütüldüğünü belirtti. "Ülkemizde zorunlu çocukluk dönemi aşıları ve yetişkin aşıları, özellikle Hepatit-B ve Tetanos aşıları, çok az dağıtılıyor ya da hiç gelmiyor," ifadelerini kullandı. Bazı illerde gebelere yapılacak tetanos aşılarının hastanelerde yaralanma ile gelen hastalara verilmekte olduğunu vurgulayan Dr. Şen, geçmiş yıllarda aşı temininde yıl sonunda yaşanan sıkıntıların çözüldüğünü, ancak bu yıl için umut görmediklerini ifade etti.
"BAĞIŞIKLAMA ORANLARI DÜŞECEK"
Dr. Şen, "Aşı teminindeki zorluk, yıllardır Birinci Basamak sağlık çalışanlarının özverisi ile ulaştığımız bağışıklama oranlarını tehlikeye sokacaktır," diye belirtti. "Bu durum, toplumda artan aşı karşıtlığını da körükleyecektir. Aşılanmayan bebekler, bulaşıcı hastalıklar açısından ciddi bir tehdit oluşturacaktır," uyarısında bulundu. Sağlık Bakanlığı’nın koruyucu sağlık hizmetlerinin sürekliliği için acil olarak harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Hakan Şen, Sağlık Bakanlığı’nın yalnızca tedavi edici sağlık hizmetlerine yatırım yapmasının yenidoğan ölümleriyle sonuçlanan bu durumu doğurduğunu ifade etti. "Bebeklerin önlenebilir hastalıklarla ölmesine ve yılların Birinci Basamak emeğinin heba edilmesine izin verilmemelidir," dedi. Aşılanmanın doğrudan yaşam hakkıyla ilişkili olduğunu belirten Dr. Şen, benzer aksaklıkların tekrar yaşanmaması için gerekli tedbirlerin acilen alınması gerektiğini kaydetti.
"SAĞLIK BAKANLIĞI ACİLEN HAREKETE GEÇMELİ
Ailelerin, bebeklerinin sağlık durumunu ve aşılanma süreçlerini sorguladığını belirten Dr. Şen, "Aşı karşıtlığı, bebeklerimizin sağlığını tehdit eden bir olgu haline geldi. Bu durumun önüne geçmek için sağlık sisteminin yeniden yapılandırılması ve aşıların kesintisiz bir şekilde temin edilmesi gerekiyor," dedi. Dr. Hakan Şen, Türkiye’nin sağlık sistemindeki aşı teminindeki zorlukların ve aşı karşıtlığının toplumda yarattığı güvensizliğin boyutlarını gözler önüne serdi. Sağlık Bakanlığı’nın acil olarak harekete geçmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Şen, aşıların temin edilmesi ve aşılamanın yaygınlaştırılmasının, bebeklerin sağlığı açısından hayati önem taşıdığını belirtti.