"BİNALARIMIZ DEPREME DAYANIKSIZ!"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı İnşaat, Jeofizik, Jeoloji Mühendisleri ve Mimarlar Odası Adana Şubeleri, Ceyhan depreminin 26. yıldönümünde anlamlı bir anma töreni düzenledi. Ceyhan Deprem Anıtı önünde, Ceyhan Belediyesi ile birlikte gerçekleştirilen törenle, 1998 yılında yaşanan acıların unutulmadığı bir kez daha vurgulandı. Katılımcılar, depremin yıkıcı etkilerini yansıtan 1998 Ceyhan Depremi'ne ait fotoğraflarla anıları tazeledi. Anma töreninde konuşan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, yaptığı açıklamada depremde hayatını kaybedenleri saygıyla anarak, 27 Haziran 1998’deki Adana-Ceyhan Depremi’nin 26. yıl dönümünün, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin acılarıyla birlikte yüreklerde taşındığını belirtti. Çak, "Bir daha böylesi acıların yaşanmamasını temenni ediyoruz," dedi.

"DEPREM DOĞA OLAYIDIR, AFET OLMASINI ÖNLEMEK ELİMİZDE'

Açıklamada, deprem önlemlerine dikkat çekmek amacıyla meslek odalarının ve yerel yönetimlerin birlikte çalışmasının önemine vurgu yapıldı. “Bu anma törenini, zemin özelliklerinden mimari ve betonarme tasarımına, projelendirmeden yapım aşamasına kadar görev alan meslek disiplinleri olan İnşaat, Jeofizik, Jeoloji Mühendisleri ve Mimarlar Odası Adana Şubeleri ile Ceyhan Belediyesi olarak birlikte düzenledik,” diyen Çak, işbirliğinin ve eşgüdümün önemine dikkat çekti. Çak, açıklamasının devamında, depremin doğa olayı olduğunu ancak binaların depreme dayanıksız olmasının bu doğa olayını afete dönüştürdüğünü ifade etti. “Depremin olup olmayacağından ziyade, olacağı gerçeğini artık kabullenip, yapılarımızı buna göre tasarlamamız gerekmektedir,” diyen Çak, yapıların zemin etütlerinin ve tasarımlarının bu doğrultuda yapılması gerektiğini belirtti. Açıklamada, depreme hazırlık çalışmalarının uzun vadeli olduğu ve sağlam, kararlı ve istikrarlı bir siyasi iradeye ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. 

"DEPREME DAYANIKLI YAPILAR İÇİN BİR GÜN BİLE KAYBEDİLMEMELİ"

Çak, rant odaklı imar düzeni ve kaçak yapılaşmanın önlenmesi gerektiğini belirtti ve yapı stokunun deprem güvenliği açısından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Mevcut Yapı Denetim Yasası’nın ticari yanı ağır basan yapı denetim şirketleri modelinin yerine, meslek odalarının etkin katılımını sağlayacak yeni bir modelin hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı. Kentsel dönüşümde kamu yararının gözetilmesi gerektiğini belirten Çak, sosyal, ekonomik ve mekânsal faktörlerin göz önüne alınmasının önemini dile getirdi. 1998 Ceyhan Depremi ve 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin, yapıların depreme karşı direncinin artırılması gerektiğini vurgulayan örnekler olduğunu belirten Çak, Türkiye gibi deprem riski yüksek bir ülkede yapıların güçlendirilmesinin ve deprem yönetmeliklerine uygun olarak inşa edilmesinin hayati önem taşıdığını ifade etti. “Aynı ihmaller nedeniyle bir daha aynı acıları yaşamamak için kaybedecek tek bir günümüz bile olmadığını hatırlatıyor; Ceyhan ve Kahramanmaraş depremlerinde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz,” dedi.