“Borç, vatandaşın sırtında kamçı gibi şaklıyor”
İcra takibine alınan kişi sayısındaki artış, sorunun boyutlarını gösteriyor. Bu yıl ocak-temmuz döneminde 642 bin 159 kişi bireysel kredi, 784 bin 374 kişi ise kredi kartı borcunu ödeyemediği için icra takibine alınmış durumda” dedi.
Bireysel kredi borcu yüzünden icra takibine alınanların geçen yılın aynı dönemine göre 155 bin 812 kişi, kredi kartı borcu yüzünden takibe alınanların ise 322 bin 878 kişi arttığını vurgulayan Gürer, bunun dikkate alınması gereken bir durum olduğunu kaydetti. ‘Borç yiğidin kamçısıdır’ sözü ile anlam bulan borçlu insanların borçtan kurtulmak için daha çok çalışır sözünün AKP iktidarları ile anlam yitirdiğini belirten Gürer, “Borç bu kere kamçı gibi sırtında şaklıyor” diye konuştu.
……….
Bankaların vadesinde tahsil edemediği için icra takibine aldığı batık krediler, 3,2 milyar lira daha artarak 29 Ağustos itibariyle 22,9 milyar liraya kadar yükseldiği bildirildi. Bu artışın 1,8 trilyon lirasının batık bireysel krediler ve kredi kartı borçlarından kaynaklanırken, kredi stokuna oranı henüz düşük bir seviyede sayılsa da batık kredilerde geçen yılın aralık ayından başlayan yükselişin sürdüğü belirtildi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iktidarın enflasyon ve ekonomik krize yönelik iyileşme mesajlarının vatandaşın yaşamına yansımadığını savundu. İşçi, esnaf, çiftçi, emekli ve sabit, dar gelirli kesimin borçlanarak yaşadığını belirten Gürer, verilere bakıldığında bireyin bankalara olan borcunu ödemede zorlandığını ve batık kredilerde giderek artış yaşandığını söyledi.
FAİZ ETKİLİYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önemli ölçüde bozulan ekonomik dengeleri düzene sokmak için uygulanan acı reçetenin vatandaşın yaşamını daralttığını ifade etti. Gürer, “Nas var diyerek dünya faiz artırırken, faiz düşürüp dengeleri alt üst eden anlayıştan yüksek faize geçişin bedeli borçlu vatandaşa büyük yük oldu. 2024 yılında bankalardan bireysel krediler ve kredi kartı ile borçlanan vatandaşların borç bakiyeleri için bankalara bu yıl ocak-temmuz döneminde ödediği faiz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 165 oranında artarak 453,1 milyar liraya kadar tırmandı. Bu tutar 2023 yılının aynı döneminde 171 milyar lira olmuştu. Bu yılın ilk yedi ayında ödenen faiz, geçen yılın tamamında ödenen 378,3 milyar lirayı oldukça aşarken, 2022 yılının tamamında ödenen faizin ise 2,5 katına yaklaşması sorunun derinliğini göstermektedir. Vatandaş borç öderken bir de artan faiz ile beli iyice bükülmüştür. Borç ödemeyince de kapıyı icra memuru çalmaktadır. Çiftçi tarlasından, esnaf iş yerinden, dar gelirli aile huzurundan olmakta ve çalışan da daha maaş cebe girmeden borç ödemeye koşmaktadır." dedi.
BORÇ YİĞİDE KAMÇI GİBİ VURUYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Borç yiğidin kamçısıdır” sözü ile anlam bulan borçlu insanların borçtan kurtulmak için daha çok çalışır sözünün AKP iktidarları ile anlam yitirdiğini belirterek, “Borç bu kere kamçı gibi sırtında şaklıyor.” diye konuştu. Gürer, “Veriler borçlu vatandaşın ödeme güçlüğünün arttığını gösteriyor. Zamanında ödenmeyen borçlar için bankalar ve finans kuruluşlarında icra avukatlarının işleri iyice arttı. İcra takibine alınan kişi sayısındaki artış, sorunun boyutlarını gösteriyor. Bu yıl ocak-temmuz döneminde 642 bin 159 kişi bireysel kredi, 784 bin 374 kişi ise kredi kartı borcunu ödeyemediği için icra takibine alınmış durumda. Bireysel kredi borcu yüzünden icra takibine alınanlar geçen yılın aynı dönemine göre 155 bin 812 kişi, kredi kartı borcu yüzünden takibe alınanlar ise 322 bin 878 kişi artmış, bu dikkate alınması gereken bir durumdur. Bireysel kredi kartında artış, farklı bankalardan alınıp ‘takla attırarak’ borç ödeyen yurttaşın da ödemede yaşadığı sorunun arttığını gösteriyor. Borç boğazından kısmasına ve zorunlu ihtiyaçlar dışında geçmişe göre alımlarını daraltmasına rağmen düşmüyor, artıyor. Hem kredi kartı hem de bireysel kredi borcunu ödeyemediği için takibe alınanlar tek kişi sayıldığında, toplam 1 milyon 63 bin 379 kişi bu yıl ocak-temmuz döneminde icraya verilmiş bulunuyor. Bu da geri ödemede artan sıkıntıya işaret ediyor." diye konuştu.
KARA LİSTE 3 MİLYON 853 BİN KİŞİ
CHP'li vekil Ömer Fethi Gürer, "Ekonomide işlerin iyi gitmesi hepimizin isteğidir. Hepimiz bu ülke insanı olarak daha iyi koşullarda bir yaşamı hak ediyoruz. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi, hakça ve adil bir paylaşımın olması, vergide adalet sağlanması, açlık sınırı altında emekli maaşı ve asgari ücretin olmaması gerekiyor. Mevcut sistem bir avuç azınlığı mutlu etmeye devam ediyor ancak derin bir yoksulluk da yaygınlaşıyor." dedi. Gürer, “Bankalar ve finans kuruluşları tarafından önceki yıllarda icra takibine alınan ancak borcunu ödeyemediği için takipte tutulan vatandaşların sayısı, temmuz 2024 sonu itibariyle 2 milyon 454 bin 768 kişi olmuş. Hem bankalar ve finans kuruluşları hem de varlık yönetim şirketleri tarafından aynı anda takipte tutulanlar tek kişi sayıldığında, toplam 3 milyon 853 bin 40 kişinin borcu yüzünden icra takibinde olduğu verilere yansımaktadır. Bankaların vadesinde tahsil edemediği için icra takibine aldığı batık krediler, 3,2 milyar lira daha artarak 29 Ağustos itibariyle 22,9 milyar liraya kadar yükselmiştir. Bu artışın 1,8 trilyon lirası batık bireysel krediler ve kredi kartı borçlarından kaynaklanırken, kredi stokuna oranı henüz düşük bir seviyede sayılsa da batık kredilerde geçen yılın aralık ayından başlayan yükseliş sürmektedir. Yıl başından bu yana batık kredilerde 61,5 milyar liraya yakın büyüme yaşanmıştır. Bu veriler kredi kartı ve kredilerde geri ödemede yaşanan soruna işaret etmektedir. Özetle, iktidarın anlattığı ekonomik iyileşmeden vatandaş sebeplenmemektedir." diye konuştu.
"KENDİMİZİ ANCAK ÇEVİRİYORUZ, KALKINAMIYORUZ"
Sazlıca’da çiftçilik yapan Muammer Yılmaz, artan maliyetler karşısında çiftçilerin zor durumda olduğunu vurguladı. "Geçen sene Tarım Sulama Kooperatifi, suyun saatini 90 liraya veriyordu, bu sene ise 150 lira oldu. Benim 250 saat sulama yapmam gerekiyor. Eskiden devlet tarım sulamaya destek veriyordu ama şimdi bu destekleri kaldırdı." dedi. Maliyetlerin katlanarak arttığını belirten Muammer, "Ben 400 lira tarla desteği alıyordum, bu destek 8 depo mazot ediyordu. Şimdi aynı tarlaya 2 bin 900 lira para alıyorum ama bu, masrafları karşılamıyor." diye ekledi.
Girdi maliyetlerinin hızla yükseldiğine de dikkat çeken Muammer Yılmaz, "Geçen sene domatesin stili 4 liraydı, bu sene 11 lira oldu. İlaç ve gübre fiyatları da %100 arttı. Çiftçi artık kendini ancak çevirebiliyor, bundan dolayı da kalkınamıyor." dedi. Muammer, benzer sorunların elma üretiminde de yaşandığını vurgulayarak, "Ne üretirsek üretelim, para kazanamıyoruz, ancak başa baş geliyoruz." diye konuştu.