BORSA KOMPLEKSİNDE GONG MAYIS’TA VURACAK

 

 

 

 

Adana Ticaret Borsası 100. yılında temeli atılan kompleksi mayıs ayında hayata geçirmeye hazırlanıyor. Şu anda depolamanın 50 bin tonluk kısmı ile elektronik alım satım salonu, laboratuvarlar tamamlandı. Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, 72 dönümlük alandaki kampüsün Adana’nın yüz akı olacağına dikkat çekerek işlem hacminin her yıl katlanarak artacağına inandığını söyledi.

 

 

 

 

RAMAZAN YÜKSEL / ÖZEL HABER

 

ADANA- Adana’da, 3 yıl önce dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından temeli atılan Ticaret Borsası kompleksinin mayıs ayına kadar tamamlanması planlanıyor.

Ceyhan yolu üzerinde 72 dönümlük arazide kurulacak kompleksin yapımına 24 Nisan 2014’te başlanmıştı.  

 

Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, borsa kampüsünde modern idari bina, elektronik kantarlar, akredite olmuş laboratuvarlar, elektronik ortamda fiziki alım satım yapılabilecek salonlar bulunacağını söyledi. Borsada, 2013’te işlem gören ürünlerin parasal değeri 2013’te 5 milyar 36 milyon, 2014’te 5 milyar 770, 2015’te ise 5 milyar 79 TL’yi buldu. Alınan bilgilere göre, kampüste 100 bin tonluk depolama kapasitesi olacak, bu sayede ise 5 milyarı bulan işlem hacminin katlanarak artacağı belirtiliyor.

 

BUĞDAY SEZONUNA YETİŞİR

Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Borsa kompleksinin idari bina dış cephe giydirme işlerinin tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, elektronik alım satım salonu, laboratuvarlar ile depolamanın 50 bin tonluk kısmının tamamlandığını anlattı. Bilgiç, “Borsa kompleksini bu yılın nisan veya mayıs aylarına, buğday sezonuna yetişecek şekilde hizmete açmayı düşünüyoruz” diye konuştu. Projenin Adananın yüz akı olacağına dikkat çeken Bilgiç, kampüsün Adana Ticaret Borsası’nın kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri kapsamında kente kazandırıldığını vurguladı. Borsa kampüsüyle Çukurova'nın tarımsal ürünlerinin gerçek değerinde alım ve satımının yapılacağı ifade ediliyor. Temel atıldığı dönemde, tesis için 20 milyon liralık bir kaynak kullanılacağı bildiriliyordu.

 

KAMPÜSTE NELER VAR

Kampüste, 6 bin metrekarelik kapalı alan, 150 kişilik alım satım salonu, laboratuvar ve idari hizmetler binası, garaj, sosyal donatılar ve başlangıçta 100 bin ton kapasiteli depolar olacak. Yılda ortalama 5,5 milyon ton tarımsal ve hayvansal ürünün alım ve satımı gerçekleşecek. 

 

GÜL: EN BEREKETLİ TOPRAKLAR ADANA’DA

Borsa kampüsünün temelini atan dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Adana'nın tüm Türkiye'yi besleyen en bereketli topraklara sahip olduğunu belirterek, şunları söylemişti: “Şehirde, Sultanhamid zamanında çok büyük çiftlikler kuruldu. Çevre illerden de vatandaşlar 'taşı toprağı altın’ diye Adana'ya geldi. Kampüs kurulduğunda çiftçiye, üreticiye, alıp satana büyük hizmet olacak. Ürettiğiniz şey, bunların fiyatları önemlidir. Ürettiğiniz neyse değerini bulmak istersiniz. Tüketirken kaliteli ve ucuz olmasını istersiniz. Alan ve satanın buluştuğu alıp ve sattıklarının ne olduğunu bilmeleri ticaretin dürüstlüğünü gösterir. Depolama hizmetleriyle fiyatların anormal yükselmesi de önlenecek." 

Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, bankaların esnafa tutumu, kuraklık, üniversite- iş dünyası ilişkisi, Türkiye ekonomisi ve Milli Tarım Projesi ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bazı bankaların son dönemlerde yaşanan olumsuzluklardan dolayı kendilerine durumdan vazife çıkardıklarını anlatan Bilgiç, “Bankalar, iş hayatının önünü kapatmasın. İnsanları tedirgin etmesin, ülke hepimizin. Bir şeyi bozmak kolay ancak inşa etmek hem zor hem de zaman ister” dedi. Ekonomiyi telafi etmenin kolay olmadığına vurgu yapan Bilgiç, “Ekonomi ne kadar güçlü olursa terör o kadar zayıflar. Ülkemizin her zamankinden fazla beraberlik ve birliğe ihtiyacı var” diye konuştu.

 

ÜNİVERSİTE İŞ DÜNYASI EL ELE OLMALI

 

Bilgiç, üniversite ve sivil toplum ilişkilerini çok önemsediklerinin altını çizerek, “Üniversiteler ve iş dünyası birlikte olmalı. Koltuklar gelip geçici. Üniversitelerde başarılı insanlar yetiştiğinde bundan Adana ve bölge ekonomisi çok büyük fayda görür” dedi.  

 

MİLLİ TARIM PROJESİ

 

Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Milli Tarım Projesi ile hayata geçecek Havza Bazlı Üretime Dayalı Destekleme Modeli’nin Çukurova Bölgesi için önemini çok iyi bildiğini söyledi. Bilgiç, “Bunun hayata geçirilmesiyle yıllardır dışarıya bağımlı olduğumuz başta pamuk ve soya olmak üzere tarım ürünlerinde bölgenin tekrar altın çağını yaşayacağına inanıyoruz. Bu sayede arz-talep tartışmaları büyük oranda ortadan kalkacak. Üretici hangi ürünü nerede ekerse, ne kadar ve ne zaman destek alacağını önceden bileceği için piyasalar istikrara kavuşacaktır” dedi.

 

GEBE DÜVE ÜRETİM MERKEZLERİ

Bilgiç, Adana’nın içinde olduğu 31 ilde uygulanacak Damızlık üretim merkezlerinde en az 500 başlık damızlık gebe düve üretim merkezlerinin hayata geçirileceğini bildirdi. Bilgiç, “Besicilerin en üst düzeyde faydalanmalarını arzu ediyoruz. Bölgemizde tarım ve hayvancılığın hizmetinde olmaya, yapılacak her projede, atılan her adımda, Çukurova bölgesine faydalı olabilecek her işte üreticimizin, iş adamımızın, sanayicimizin yanındayız” dedi.

 

TÜRKİYE İLE İŞ YAPAN KAZANÇLI ÇIKAR

 

Ülke ekonomisine yönelik değerlendirmelerde de bulunan Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Coğrafyamızda yaşanan sıcak gelişmelere rağmen Türkiye ile iş yapmak bugün dünküne göre daha kazançlıdır” dedi.

 

Bilgiç, Türkiye ekonomisinin en zor stres testinden başarı ile çıktığını anlatarak, şöyle devam etti: “3 milyon Suriyeli mülteci kardeşimizi ağırlamaya, mülteci çocukların eğitimleri dahil her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyoruz. Komşularımızda ciddi istikrarsızlık var. Bütün bunların üstüne 15 Temmuz’da darbe girişimi yaşadık. Türkiye ekonomisi coğrafyamızda yaşananlara rağmen güçlü; çünkü yıllardır yapılan ekonomik reformlarla ekonomiyi sağlam ve istikrarlı hale getirdik.  Makroekonomik dengeleri, bütçeyi iyi yönettik. Girişimcinin önünü açtık. Türkiye’yi bir cazibe merkezi, bir üretim ve ihracat üssü haline getirdik.” (EGEMEN)