“Bu şiddet kız çocuklarının hayallerine ve umutlarına ağır bir darbedir”

Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği (ÇOGEPDER) Başkanı Prof. Dr. Fatma Neslihan İnal, Giresun’da henüz 16 yaşında olan Sıla Şentürk’ün, bıçakla boğazı kesilerek katledilmesine tepki gösterdi.

 

 İnal, yaptığı açıklamada, “16 Şubat 2022 Çarşamba günü bu ülkede bir yıldız söndü…” diyerek, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Türk Çocuk Koruma Kanunu’na göre 18 yaş altındaki her bireyin çocuk olduğunu anımsattı. Türk Medeni Kanunu’na göre, 17 yaşını doldurmuş bir çocuk, vasisinin onayıyla, 16 yaşını doldurmuş bir çocuk ise “olağanüstü durumlarda ve pek önemli sebeple” mahkemenin kararı ile evlenebileceğine dikkat çeken İnal, “Bu sayede Türkiye’de “çocuk” ve “evlilik” aynı cümle içinde kullanabiliyor, bir çocuğun “nişanlısı” ya da “eşi” gibi kavramlardan söz edebiliyoruz. Ne acı ki bugün, bir kız çocuğu “nişanlısı” olduğu belirtilen bir genç tarafından vahşice öldürüldü. Şiddetin aldığı boyutu en derinden hissettik” ifadelerini kullandı. 


Bu tür saldırıların yalnızca mağdur çocuğa yönelik bir eylem olmadığını kaydedene İnal, bu saldırı, bir ülkenin kız çocuklarının topluma olan güvenine, hayallerine, umuduna yönelik ağır bir darbe olduğunu bildirdi .

 

Bir toplumun geleceği olan çocukların sağlıkla ve güvenle büyüyebilmelerini sağlayacak, ihmal ve istismarı önleyen tedbirleri düzenleyecek, en temelde de ‘yaşam haklarını’ sağlayacak olanın devlet olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Fatma Neslihan İnal, sözerine şöyle devam etti:

 

“Halen hiçbir temeli olmayan sosyokültürel, ekonomik, toplumsal ve dini gerekçelerle “çocuk olma” hakları ellerinden alınan kız çocukları “istenebilmekte”, “sözlenebilmekte”, “nişanlanabilmekte”, resmi ya da gayriresmi olarak “gelin” olabilmektedir. Bu süreç şiddet mağduru kız çocuklarına, şiddet mağduru kadınlara, şiddeti gören ve öğrenen bir nesile gebedir. Toplum sağlığı için, çocukların “temel yaşam hakkı” için somut adımların atılmasını istiyoruz. En önemli adım Türk Medeni Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi ve “çocuk evliliği” kavramının kanunen önüne geçilmesi olacaktır. Toplumsal boyutta ise tüm boyutları ile “cinsel eğitim” kavramının ele alınması elzemdir Çocuk evliliklerinin, şiddet olaylarının nedenlerinin tartışılmasını ve somut çözümlerin hayata geçirilmesini istiyoruz. Bu konuda Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği olarak her adımda elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu bildirmek isteriz. Bir çocuğu kaybetmenin derin üzüntüsü ile Sıla Şentürk’e rahmet diliyoruz.”