"BU YILIN İLK 7 AYINDA 51 BİN 55 ESNAF KEPENK KAPATTI"

 

Egemen Gazetesi – CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Türkiye’deki ekonomik krizin derinleştiğini ve AKP iktidarının ekonomi politikalarının esnaf ve şirketler üzerindeki yıkıcı etkilerini sert bir dille eleştirdi. Kış, bu yılın ilk yedi ayında 51 bin 55 esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını, Temmuz ayında ise 2 bin 889 şirketin iflas ettiğini belirtti. Gülcan Kış’ın yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin dört bir yanındaki iş dünyasının adeta çöküş sürecine girdiği ifade edildi. Kış, bu yılın Temmuz ayında kapanan şirket sayısının bir önceki aya göre yüzde 42,9 oranında artış gösterdiğini, Ocak-Temmuz 2024 döneminde kapanan şirket sayısının ise yüzde 28,3 oranında artarak 14 bin 828’e ulaştığını vurguladı.

"OCAK VE TEMMUZ DÖNEMİNDE 14 BİN 828 ŞİRKET KAPANDI"

Kış, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) verilerine dayanarak, yılın ilk yedi ayında 51 bin 55 esnafın işini kaybettiğini ve bu durumun AKP’nin yanlış ekonomi politikalarının bir sonucu olduğunu ifade etti. Özellikle Mersin'de durumun daha da dramatik olduğunu belirten Kış, 2024'ün ilk yedi ayında Mersin'de bin 348 esnafın kepenk kapattığını açıkladı. Kış, konkordato ilanlarında büyük bir artış gözlemlendiğini, Ocak-Temmuz 2024 döneminde 788 firmanın konkordato ilan ettiğini ve karşılıksız çek sayısının yüzde 80 artışla 146 bine ulaştığını belirtti. 

"KARŞILIKSIZ ÇEKLERİN TOPLAM TUTARI 90 MİLYAR TL'YE ULAŞTI"

Gülcan Kış, karşılıksız çeklerin toplam tutarının ise 90 milyar TL’ye çıktığını ekledi. Mersin özelinde ise protestolu senet sayısının yüzde 589 artışla 545 milyon TL’ye, karşılıksız çek adedinin yüzde 86 artışla 2 bin 588’e, bu çeklerin toplam tutarının ise yüzde 224 artışla bir milyar 429 milyon TL’ye yükseldiğini duyurdu. Gülcan Kış, "Bu rakamlar, piyasadaki güvenin ne kadar zayıfladığını ve işletmelerin finansal anlamda ne denli sıkıntı içinde olduğunu açıkça ortaya koyuyor. AKP’nin ekonomi politikaları, esnafı ve şirketleri adeta yok ediyor. Ancak Mersin, tüm zorluklara rağmen üretim ve ihracat kapasitelerini sürdürüyor ve ekonomik çarkları döndürmeye devam ediyor" dedi.