ÇINKIR: “2023’ÜN İLK 9 AYINDA TÜRKİYE’DE 234 KADIN KATLEDİLDİ”

Adana Kadın Platformu üyeleri adına konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi Kadın Sekreteri Selma Çınkır, yılın ilk 9 ayında Türkiye’de 234 kadın, Adana’da ise 16 kadının erkek şiddeti sonucu katledildiğini söyledi. Adana’da geçtiğimiz haftada 3 kadının ise evli oldukları erkekler tarafından öldürüldüğünü hatırlatan Çınkır, İstanbul Sözleşmesinden çekinilmesiyle toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirerek adeta kadın cinayetlerini meşrulaştırmaya çalışmakla birlikte kadınların daha fazla şiddete açık hale getirildiğini iddia etti.

Adana Kadın Platformu üyeleri, SES Adana Şubesi’nde bir araya gelerek yaptıkları basın açıklamasında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne doğru gidilirken, kadın cinayetleri verilerini açıkladı. 
“ERKEK ŞİDDETİ HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR”
Donimik Cumhuriyeti’ni 1930’dan 1961 yılına kadar yöneten Rafael Turihillo’ya karşı demokrasi ve insan hakları talepleriyle mücadele eden Mirabel Kardeşler’in öldürülmelerinin üzerinden 63 yıl geçmiş olmasına, kadınların söz ve eylemleriyle verdikleri onca çaba ve mücadeleye rağmen erkek şiddetinin hız kesmeden devam ettiğini iddia eden SES Adana Şubesi Kadın Sekreteri Selma Çınkır, kadınların yüzyıllara dayanan şiddete ve hak ihlallerine karşı direnişinden yola çıkarak, kadına yönelik şiddete karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Mirabal Kardeşler’in öldürüldükleri gün olan 25 Kasım 1999 yılında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ olarak ilan edildiğini hatırlattı.
“YAŞAMI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Kadınların katledildiği, bir o kadarının da şüpheli kadın ölümleri olarak anıldığı bir ülkede yaşamaya alışmayacaklarının altını çizen Çınkır, bu durumu kanıksamayacaklarını ifade etti. Kadınlara, çocuklara, LGBTİ+’lara karşı başlatılan ve devam eden bu kanlı savaşa ve eril zihniyetten kaynaklanan yıkıcı, yok edici savaşın her türüne karşı yaşamı savunmaya devam edeceklerinin altını çizen Çınkır, “Asıl meseleyi çözmek için yola çıkan biz kadınlar, önümüze çıkan engellemelerle hiç duraksamadan mücadele etmeye devam edeceğiz. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ni garanti altına alan yasalara; Anayasa, Medeni Kanun, 6284, İstanbul Sözleşmesi ve diğer temel haklarla ilgili sözleşmelere dokunma, uygulama demeye devam edeceğiz. Demokratik, laik, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve barışın sağlandığı bir ülke için çalışmaktan yorulmayacağız” şeklinde konuşarak, laik ve demokratik bir ülke için verdikleri mücadelede, barış içinde, eşit, adil, özgür ve şiddetsiz bir yaşamdan asla vazgeçmeyeceklerini söyledi.
IŞIK: “ADANA’DA, 16 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ”
SES Adana Şubesi Eşbaşkanı Belgin Işık da yaptığı konuşmada, 2023 yılının ilk 9 ayında Adana’da öldürülen kadın sayısını ay, ay verdiği verilerle açıkladı.
2023 yılı Ocak ayında 1, Mart ayında 2, Mayıs ayında 6, Haziran ayında 2, Ağustos ayında 2, Ekim ayında 3 kadın cinayetinin gerçekleştiğine vurgu yapan Işık, Şubat, Nisan, Temmuz ve Eylül aylarında kadına yönelik ölümle sonuçlanan bir olayın yaşanmadığını ifade etti.
Kadınların kimler tarafından öldürüldüğüne de açıklık getiren Belgin Işık, katledilen kadınların yaşları hakkında da bilgiler verdi. 2023 yılının ilk 9 ayında öldürülen 16 kadının 13’ün evlerinde katledildiğine vurgu yapan Işık, 2’sinin sokakta, 1’inin işyerinde öldürüldüğünü ifade etti.