DAĞDAN, TEPEDEN AŞAĞI ATLAYIP GÖKYÜZÜNÜN KEYFİNİ ÇIKARIYORLAR
ADANA- Belki şimdikiler bilmez ancak yaşı 40’a merdiven dayamış olanlar hatırlar. Evlerinin 2.katını yapmak isteyenler bahçeye önce bir kum dökerdi. O saatten sonra çocuklar evin damına çıkıp aşağıdaki kum yığınına atlardı. Ev sahipleri, kovalayana kadar bu çılgınca kuma atlama keyfi sürerdi.
Şimdi kuma atlama keyfi kalmadı. Her geçen gün yeni bir keyif denemek isteyenler ‘icat çıkarıp’ artık damdan değil dağlardan, tepelerden atlayıp gökyüzünde süzülüyor. Adana Havacılık & Adrenalin Sporları Kulübü Başkanı 49 yaşındaki Güner Akkaya, 7 yılda ‘gökyüzünden alemi seyreden’ Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan lisanslı 136 öğrenci yetiştirdi. Yamaç paraşütü ile uçmanın keyfinin farklı olduğunu anlatan Akkaya, öğretmenden doktora, savcıdan hakime, makine mühendisinden tüccara 136 öğrenci yetiştirdiğini anlatarak, “Yamaç paraşütü öğrencisinin akademik etiketi bizi ilgilendirmiyor. Farklı yerlerde uçurup tecrübelerini artırıyoruz” dedi.
Akkaya, 7 yaşından bu yana sporla uğraşıyor. 3 branşta antrenörlük yapan Güner Akkaya, geçen yıl Adana Havacılık ve Yamaç Paraşütü Festivali’nin 7.’sini gerçekleştirdi. 7 yıldır faaliyette olduklarını anlatan Akkaya, “Öğrencilerimizle tecrübe artırmak için sürekli Alanya, Ölüdeniz, Kayseri Ali Dağı, Kemer, Kaş, Erzincan, Elazığ Sivrice, Adıyaman Tut, Çorum Dodurga gibi yerlerden uçuş yapıyoruz. Bu sporla ilgili onların ellerini güçlendiriyoruz” diye konuştu.
HAVADA KURALA UYARSAN KAZA YAPMAZSIN
12 öğrenciyle İran’a giderek Esfahan’da “Uçuş Teknikleri Dersi” vereceğini aktaran Akkaya, yamaç paraşütçüsünün 300 metreden 2000 metreye kadar yükselerek gökyüzü deneyimi yaşayabildiğini anlattı.
Akkaya, yamaç paraşütüyle ilgili Almanya ve İsviçre’nin kullandığı yönergeyi Türkçe’ye tercüme ettirip kullandıklarını bildirdi. Yamaç parüşütü kurallarının karayolu kurallarından daha disiplinli olmayı gerektirdiğine dikkat çeken Akkaya, “Daha sert kurallar var, bu sayede kaza yapma imkanı düşük. Kurallara uyulduğunda, yamaç paraşütü güvenli bir spor” dedi.
“RÜZGARI ÇOK DİKKATE ALIRIZ”
Yamaç paraşütü yapanların havanın durumunu çok iyi sezinlediklerine vurgu yapan Akkaya, rüzgar hızı ile türbülansı yüksek havaları dikkate aldıklarını anlattı. 10 saatlik sınıf eğitimlerinin ardından sonra sahada çalışmaya başladıklarını anlatan Akkaya, 15 günün ardından öğrencilerin kendi başlarına uçabildiklerini söyledi. Farkındalık yaratmak için engelli çocukları da uçurduklarını anlatan Akkaya, bu sayede onların da bu işi başarabileceklerini gösterdiğini dile getirdi. Akkaya, “Engelli çocuk da anne ve babası da yoğun stresini atıp keyif alıyor” dedi. (EGEMEN)