"DİKKAT!! LA Nİ'NO GELİYOR"

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, sıcaklıklarla ilgili kritik uyarılarda bulundu: 'El Nino'nun etkisi azalıyor, La Nina kapıda.'Geçtiğimiz yılın rekor sıcaklıklarına neden olan 'Süper El Nino' etkisi yavaş yavaş sona eriyor. TÜBA üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, El Nino'nun, okyanusların aşırı ısınması anlamına geldiğini belirterek, bu sürecin etkisini kaybettiğini ve ardından soğuma getirerek La Nina'nın geleceğini vurguladı. İşte detaylar: Prof. Dr. Doğan Yaşar, El Nino'nun sona ermesiyle birlikte sıcaklıkların yeniden normale döneceğini belirterek, "Bu sıcaklığa aldanmayalım. Yavaş yavaş hava sıcaklıkları tekrar normale dönecektir. Bu yaz sıcaklık rekorları kırılabileceğine pek katılmıyorum. 'Süper El Nino' devam ederse olabilir ama büyük ihtimalle 'La Nina' yani soğumaya dönüş olacaktır" dedi.

"EGE'DE SICAKLIKLAR ARATACAK TARIM İÇİN OLUMLU"

El Nino'nun etkisiyle geçtiğimiz yıl rekor sıcaklıklar yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Yaşar, "Geçen sene 'Süper El Nino' yaşadık ve deniz suyu sıcaklıkları yaklaşık 2 derece arttı. Örneğin, geçtiğimiz nisan ayı ortalamaların 4.3 derece üstünde geçti. Türkiye'de nisan ortalama sıcaklığı 12 derece iken, bu yıl 16.3 dereceye ulaştı. Ancak artık 'Süper El Nino'nun sonuna geliyoruz" dedi.Meteoroloji 2'nci Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nden yapılan açıklamada, Ege Bölgesi genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkacağı bildirildi. İzmir'de 31-35, Aydın'da 36-41, Çanakkale'de 29-35, Balıkesir'de 34-40 ve Manisa'da 35-41 derece sıcaklıklar bekleniyor.

"ÇOK SICAK DÖNEMLERİN SONUNA GELİYORUZ"

Bu durumu tarım açısından olumlu bulan Prof. Dr. Yaşar, "Sıcaklığın artması tarım ile uğraşanlar açısından çok güzel bir haber. Ancak, sağlık açısından dikkatli olmamız gerekiyor. Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastaları, çok sıcak saatlerde dışarı çıkmamalı" diye uyardı.Prof. Dr. Yaşar, Dünya Meteoroloji Örgütü'nün geçen yıl yaptığı 'Süper El Nino' uyarısının gerçekleştiğini ve çok yüksek sıcaklıkların yaşandığını belirterek, "Artık çok sıcak dönemlerin sonuna geliyoruz. Yeniden mevsim normaline doğru bir hareket başladı. Büyük olasılıkla 'La Nina' başlayacaktır, hava soğuyacaktır" ifadelerini kullandı.

"SICAKLIKLAR GEÇİCİ, SOĞUMA YOLDA"

Sıcaklıkların artmasının tarım açısından olumlu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, "Sıcaklık arttıkça tarım ürünleri artar, yağışlar da artar, keyif de artar. Ancak, bizler biraz sıcaklardan etkileniriz. Sağlık açısından kendimizi koruduğumuz sürece sıcaklıkların avantajı çok büyük" dedi.Türkiye, bir yandan yüksek sıcaklıklarla mücadele ederken, diğer yandan La Nina'nın getireceği serinlemeyi bekliyor. Uzmanlar, bu geçiş döneminde dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Sıcaklıkların geçici olduğunu belirten Prof. Dr. Yaşar, "Bu sıcaklığa aldanmayalım, hava sıcaklıkları tekrar normale dönecektir" diyerek vatandaşları uyardı.