DÜNYA KUDUZ GÜNÜ: AŞILANMAZSA ÖLÜMCÜL TEHLİKE KAPIMIZDA!

Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü'nün tüm dünyada kuduz hastalığının tehlikelerini ve aşılamanın önemini vurgulamak amacıyla anıldığını kaydetti. Köse, bu kritik konunun önemine dikkat çekmek amacıyla önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Nihat Köse: "Kuduz, bugün bile dünya genelinde önemli bir tehdit olmaya devam ediyor ve her yıl binlerce canı bizden alıyor. Ancak kuduz, insan hayatını tehdit eden, ölümcül bir hastalık olmasına rağmen %100 önlenebilir bir hastalıktır" dedi. 

"KUDUZ DÜNYA GENELİNDE BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU"

Başkan Köse, kuduzun hâlâ dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, her yıl binlerce insanın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade etti. “Başta veteriner hekimler olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının ve toplumun bu önemli konuya dikkatini çekmek istiyorum” diyen Köse, kuduz vakalarının özellikle sokak hayvanlarıyla temasın yoğun olduğu bölgelerde arttığını vurguladı.

"KUDUZUN YAYILMA RİSKİ ARTIYOR!"

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü’nün kuduz kontrolü açısından kitlesel aşılamaların önemine dikkat çektiğini dile getiren Köse, “Sokaklarımızdaki hayvan popülasyonunun azaltılması kısırlaştırma ile sağlanmalı, ama tamamen yok edilmemelidir” dedi. Köse, sokak hayvanlarının yaban hayatına bir bariyer oluşturduğunu ve bu hayvanların yok olması durumunda insanların alışık olmadığı vahşi hayvanlarla temasın artacağına dikkat çekti. Böyle bir durumun kuduz sorununu daha da büyüteceği uyarısında bulundu.

"KİTLESEL AŞILAMA HAYAT KURTARIR"

Köse, toplumun kuduz hastalığına karşı bilinçlendirilmesi, hayvanların düzenli olarak aşılanması ve kuduz şüphesi taşıyan vakaların hızlı bir şekilde tespit edilip müdahale edilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. “Adana Veteriner Hekimleri Odası olarak, kuduz hastalığına karşı mücadelede sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve üzerimize düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi.

"VETERİNER HEKİMLERİN ÖNEMİ GÖZ ARDI EDİLEMEZ"

Veteriner hekimlerin halk sağlığı üzerindeki öneminin her zaman görmezden gelindiğini belirten Köse, bu konuda yetkililerin de daha dikkatli olmalarını istedi. “Tüm veteriner hekimlerimize özverili çalışmaları için teşekkür ediyor, toplum sağlığını koruma adına gösterdikleri çabalar için şükranlarımı sunuyorum” diyerek veterinerlerin katkısının altını çizdi.

'KUDUZ AŞISI LOUİS PASTEUR'ÜN MİRASIDIR"

Dünya Kuduz Günü'nün aynı zamanda kuduz aşısını geliştiren bilim insanı Louis Pasteur'ün anıldığı bir gün oldığunu hatırlatan Köse, "Bu gün aynı zamanda, Louis Pasteur'ün kuduz aşısını geliştirmesinin yıl dönümüdür. Bu bilimsel ilerlemenin kutlanması, kuduz mücadelesinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Bilim ve sağlık alanındaki bu tür gelişmeler, toplumumuzun sağlığı için kritik bir öneme sahiptir” ifadelerini kullandı. Kuduz hastalığı ölümcül olmakla birlikte aşılama ile %100 önlenebilir bir hastalıktır” diyerek çağrısını tekrarladı.
 
"SAĞLIKLI VE GÜVENLİ BİR YAŞAM İÇİN AŞILANMA ŞART!

Köse, herkesin sağlıklı ve güvenli bir yaşam sürmesi için kuduz hastalığına karşı duyarlı olmaları gerektiğini belirterek, aşılamanın önemini bir kez daha vurguladı. Köse: "Bu kritik dönemde, kuduz hastalığına karşı alınacak önlemler ve aşılama çalışmaları, insan hayatını tehdit eden bu hastalığın önlenmesi adına hayati önem taşımaktadır. Unutulmamalıdır ki, sadece bilinçlenmek değil, bu konuda aktif olarak rol almak da gerekmektedir. Herkese sağlıklı ve güvenli bir yaşam temenni ediyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.